Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2018
Ανηφορίζοντας τις βουνοπλαγιές του Τροόδους, λίγο μετά το στρατόπεδο της αεροπορίας στα δεξιά θα συναντήσεις τον εκδρομικό χώρο του Τροόδους. Εκεί, εδώ και 30 χρόνια, η κυρία Ελένη από την Κυπερούντα διατηρεί το δικό της μικρό εστιατόριο, 'Το εστιατόριο της Ελένης' φτιάχνοντας μαμαδίστικα πιάτα όπως ακριβώς θα τα έφτιαχνε η μητέρα και η γιαγιά σου ένα κυριακάτικο μεσημέρι στο πατρικό σου σπίτι.
Επειδή πέρασαν ήδη 30 χρόνια και επειδή η φήμη της μαστοριάς στην κουζίνα της κυρίας Ελένης έφτασε εδώ και καιρό στα αυτιά μου, αποφάσισα να ανηφορίσω προς το Τρόοδος και να λύσω αυτή την απορία: Γιατί όλοι μιλούν για το φαγητό της κυρίας Ελένης στο Τρόοδος;

Φτάνοντας εκεί, θα βρεθείς στην καρδιά τους δάσους του Τροόδους. Ένα σκηνικό από παραμύθι, με το μικρό πετρόκτιστο εστιατόριο της κυρίας Ελένης περιτριγυρισμένο από πεύκα και ζουμπούλια. Η μικρή βεράντα του χώρου έχει θέα το δάσος, τα αιωνόβια περήφανα πεύκα και τις σκηνές των παραθεριστών του Αυγούστου. Καθίσαμε εκεί στη δροσιά με το κινητό μας να χάνει αμέσως το σήμα. Ένδειξη για να απολαύσεις με ηρεμία το περιβάλλον αφήνοντας κάτω το κινητό. Εδώ μην περιμένεις μενού, πολυτέλειες και οτιδήποτε άλλο έχεις συναντήσεις σε άλλες ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού.

Εδώ η κυρία Ελένη θα σε πλησιάσει και θα σου απαριθμήσει τα πιάτα της ημέρα. Κυριακές και γιορτές η σούβλα είναι απαραίτητη. Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα κουπέπια αλλά και οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι όταν είναι η εποχή τους.
Η δική μου παρέα προτίμησε την χοιρινή από την αρνίσια σούβλα, τα μαμαδίστικα μακαρόνια του φούρνου, μερικούς κολοκυθοανθούς που περίσσεψαν όπως μας είπε, αφράτους κεφτέδες, φρεσκοτηγανισμένες και φρεσκοκομμένες πατάτες, πρόβειο γιαούρτι και ολόφρεσκη σαλάτα.

Τρώγοντας και συνομιλώντας με την κυρία Ελένη καταλάβαμε γιατί όλοι μιλούν για αυτή. Μόλις καθίσεις εκεί νιώθεις εκείνη τη σπιτική θαλπωρή της γιαγιάς που σου βάζει το μαγειρευτό της στο πιάτο και στο σερβίρει με αγάπη ρωτώντας σε με αγωνία αν σου άρεσε, αν χόρτασες αν θέλεις και άλλο. Το ίδιο και εδώ. Κάθε μπουκιά μας θύμισε μαμαδίστικες γεύσεις. Λες και μας κάλεσε η μάνα την Κυριακή για ψητό και μακαρόνια του φούρνου στο πατρικό.

Όσο για τα φαγητά της κυρίας Ελένης ήταν ένα και ένα. Οι κολοκυθοανθοί πεντανόστιμοι, με πολύ γεμάτη γεύση, οι κεφτέδες αφράτοι με σωστή δοσολογία πατάτας και κιμά, η σούβλα καλοψημένη, μαλακή και κυρίως σωστά αλατισμένη ενώ τα μακαρόνια του φούρνου ήταν φτιαγμένα με κόκκινη σάλτσα, γευστικά με πλούσια κρέμα τόσο όσο πρέπει. Φάγαμε όπως θα τρώγαμε στης μάνας μας και πληρώσαμε σε λογικές τιμές.

Το πέτρινο ταβερνάκι της κυρίας Ελένης και τα φαγητά της ήταν μία από τις ωραιότερες και νοστιμότερες στιγμές του φετινού καλοκαιριού. Ανυπομονώ να ξαναπάω και να δοκιμάσω ξανά εκείνους τους φρεσκοτηγανισμένους κεφτέδες με το πρόβειο γιαούρτι και το χωριάτικο σουσαμένιο ψωμί.
Πληροφορίες: 99349782
Σχετικά
Ασημένιο μετάλλιο και 4η θέση στον κόσμο για τη νεαρή σεφ Κωνσταντίνα στον Global Young Chefs Challenge
Η Κύπρος στην παγκόσμια ελίτ της γαστρονομίας
Dirty Burgers, Delivered Differently-Η premium street food εμπειρία της Λευκωσίας αυτό το καλοκαίρι
Για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, το Dirty Burger CY ανεβάζει την εμπειρία επίπεδο
Παλαιά Ελιά: Το καλοκαίρι μεταφέρεται στην πλατεία
Από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, η πλατεία γίνεται σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν μια ολοκληρωμένη έξοδο στο κέντρο της πόλης
Το Mazema της Χριστίνας και του Angel ανοίγει ξανά, αυτήν τη φορά σε ένα πρώην γκαράζ αυτοκινήτων
Στο διήμερο opening θα φιλοξενήσει τον Λευτέρη Τσούγκα, από το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Delta της Αθήνας
Global Chefs Challenge Finals 2026: Η Κωνσταντίνα Παπαιωάννου ανάμεσα στους 8 κορυφαίους νεαρούς σεφ του κόσμου
Η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής
Στο SCALE, η επόμενη έξοδός σου γράφεται σε Chapters!
Το βραβευμένο εστιατόριο της πρωτεύουσας φέρνει ένα νέο γαστρονομικό concept
To καλύτερο σκληρό τυρί στον κόσμο είναι ελληνικό, σύμφωνα με το Taste Atlas
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 8 ελληνικά τυριά συνολικά βρέθηκαν στη λίστα του Taste Atlas με τα 50 καλύτερα σκληρά τυριά του κόσμου
Το Columbia Beach Resort παρουσιάζει το Bacchus Fire + Raw
Η νέα γαστρονομική πρόταση του resort φέρνει στο Πισσούρι ένα σύγχρονο dining concept, όπου η ένταση της φωτιάς συναντά τη φρεσκάδα των raw δημιουργιών
Η Κύπρος διαγωνίζεται σήμερα στο Global Chefs Challenge Finals 2026
Η Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου διεκδικεί τον τίτλο του Καλύτερου Νεαρού Αρχιμάγειρα στον κόσμο
Μια μοναδική Four Hands Dinner εμπειρία στο Ristorante Bacco του Elysium
Για μία μόνο βραδιά, οι δύο chefs ενώνουν τη δημιουργικότητα και τη φιλοσοφία τους σε ένα μενού εμπνευσμένο από την εποχικότητα
H Λευκωσία απολαμβάνει Τsillimena burger, στο ολοκαίνουριο, μοδάτο artisan smash spot της
Η νέα, κομψή άφιξη της πόλης "παίζει" με τα smash burger και τα γιαπωνέζικα tsukune