Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασί: Δροσιά και με εκτός

Τώρα τον Αύγουστο, η διάθεσή μας έχει αλλάξει, γι' αυτό θέλουμε ανοιχτόχρωμους, ελαφρύτερους και ευκολόπιοτους οίνους. Να λοιπόν εισηγήσεις από τον παγκόσμιο χάρτη για τις ζεστές μέρες και τις νύχτες του καλοκαιριού.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2013

2012 Μαγικό Βουνό, Νίκος Λαζαρίδης, Τοπικός Οίνος Δράμας, Ελλάδα, ABV 13%, 15 (Βάσσος Ηλιάδης)
"Βαριά" ετικέτα το Μαγικό Βουνό. Η φινέτσα και το αριστοκρατικό προφίλ της ετικέτας Μαγικό Βουνό Λευκό κάνουν αυτό το κρασί δικαιολογημένα ένα από τα πιο περιζήτητα ελληνικά λευκά. Από την ποικιλία Sauvignon Blanc και με παραμονή για μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, με γενικά έντονα φρουτώδη μύτη, γεμάτο σώμα με δροσερή επίγευση. Φρέσκο, με τα εσπεριδοειδή σε πρώτο πλάνο και τις φυτικές νότες να ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά. Ζωηρό με γαργαλιστική οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Η επιρροή του βαρελιού είναι πολύ διακριτική και έρχεται να εμπλουτίσει το αρωματικό και το γευστικό δυναμικό του κρασιού και όχι να το καλύψει. Συνοδεύει πλατό θαλασσινών και τυριών.
2011 Campanile, Pinot Grigio DOC Friuli, ΑΒV 13 %, 10.50 (La Maison Du Vin)
Ψάχνεις ένα κρασί το οποίο θα ανοίξεις τρώγοντας μια σαλάτα, ένα ελαφρύ γεύμα, ή ακόμα και για να το κεράσεις/απολαύσεις στο ποτήρι; Μην ψάχνεις παραπέρα, το Pinot Grigio του οινοποιείου Campanile από την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας, σου λύνει τα χέρια! Δοκίμασέ το και έχε πάντα μία φιάλη "stand by", για παρόμοιες περιπτώσεις... Αξιόλογη λευκή ετικέτα από Pinot Grigio, μία ποικιλία με πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο. Εύκολο και ευχάριστο, από το απαλό αχυροπράσινο χρώμα του, μέχρι τα διακριτικά και φρέσκα αρώματα λουλουδιών, λεμονιού και κίτρινων φρούτων, με όμορφη οξύτητα και μεταλλικότητα. Καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή και συνοδεύει εύκολα κάθε ελαφριά γεύση που θα βρεθεί δίπλα του, όπως κοτόπουλο ψητό με πατάτες, πλατό τυριών, πολύχρωμες καλοκαιρινές σαλάτες, ριζότο λαχανικών με φρέσκα μυρωδικά, ψάρι φιλέτο με άσπρη σάλτσα, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο ως απεριτίφ.
2012 Πέτρινες Πλαγιές, Αμπελώνες Παλυβού, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κόρινθος, ΑΒV 13%, 13 (ΚΕΟ)
Το εκπληκτικό ταίριασμα του πληθωρικού Chardonnay με τη φινετσάτη Μαλαγουζιά έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της ετικέτας αυτής. Εκρηκτική μύτη, με αρώματα ευγενικής φυτικότητας κίτρινου φρούτου, σε συνδυασμό με ώριμο ανανά, πεπόνι και πολύ καθαρό ροδάκινο. Στόμα γεμάτο, που ακολουθεί σε ένταση τη μύτη, με έντονο άρωμα και γλυκύτητα. Απόλαυσέ το... με τροφές ανάλογες των χρωματικών αποχρώσεων όπως ψάρι, όστρακα, γαρίδες, καραβίδες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι γάλακτος και με λευκές ή ξανθές και ανοιχτόχρωμες σάλτσες. Επίσης ταιριάζει με πλούσιες αρωματικές σαλάτες, με ζυμαρικά που συνοδεύονται από άσπρη σάλτσα και πιάτα αλλαντικών.
2012 Κτήμα Λαντίδης, Μοσχοφίλερο, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος, AΒV 12%, 8.40 (Φερέος)
Το Μοσχοφίλερο Λαντίδη είναι ένα κρασί με προσωπικότητα και φινέτσα. Μεγαλωμένο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων και ελαφρύ λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες, έχει αρωματική ένταση τριαντάφυλλου και μέντας, όπως επίσης και μια χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού και λάιμ που του αναδεικνύει τη φρεσκάδα. Ξηρό, με υψηλή οξύτητα, και συνάμα τόσο ελαφρύ στο στόμα, που εύκολα θα αδειάσει η φιάλη χωρίς να το αντιληφθείς. Στο στόμα κυριαρχεί το λάιμ και τα πράσινα φρούτα, ενώ η επίγευσή του είναι σύντομη σε διάρκεια, αλλά γεμάτη φρεσκάδα. Είναι ένα κρασί που μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη ποικιλία ελληνικών φαγητών, όπως σαλάτες, τηγανητά ή μαγειρευτά.
2012 Chablis, Domaine William Fevre, Γαλλία, 16.75 (Οινοφόρος)
Όμορφο λευκό κρασί από τη διάσημη ζώνη του Chablis στη Γαλλία, από έναν από τους διασημότερους παραγωγούς της. Επιλεγμένα σταφύλια και μία πολύ δυνατή χρονιά, δίνουν ένα κρασί τυπικό και απολαυστικό, με χαρακτηριστικά λεμονάτα αρώματα, έντονη μεταλλικότητα και εξαιρετική οξύτητα. Ώριμο, σαρκώδες και φρέσκο φρούτο στο πλούσιο στόμα, αλλά και τραγανό. Μακρύ και κομψό τελείωμα ταιριάζει εξαιρετικά με αστακό στον ατμό με φρέσκο βούτυρο, καρπάτσιο από λαβράκι, κοκτέιλ θαλασσινών και ωμά θαλασσινά.
2011 Torres, Viña Esmeralda, Καταλονία, Ισπανία, ΑΒV 11.5%, 10 (Όθων Γαλανός)
Πανέμορφο, αρωματικό λευκό κρασί με πολύ φανατικό κοινό. Στις βουνοκορφές του Penedes καλλιεργούνται οι πιο ντελικάτες και αρωματικές λευκές ποικιλίες. Το Moscatel και το Gewurztraminer, συνθέτουν τη βάση για το Vina Esmeralda, ένα εξαιρετικά ντελικάτο και εντυπωσιακά αρωματικό κρασί! Ελαφρύ, κομψό και δροσιστικό, πίνεται εύκολα μόνο του ή συνοδεύοντας εξίσου αρωματικά πιάτα με θαλασσινά ή φρέσκα μυρωδικά. Μεγάλο ατού του η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής του. Ταιριάζει με εξωτικά και έθνικ πιάτα, λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά, μύδια αχνιστά, πλατό θαλασσινών, ριζότο λαχανικών με φρέσκα μυρωδικά, ριζότο με θαλασσινά, ψάρι φιλέτο με άσπρη σάλτσα, ενώ πίνεται και σκέτο ως απεριτίφ.
2012 Laurenz V. Friendly Gruner Veltliner, Αυστρία, 15.75 (Κάβα Πρότασης)
Τυπικό λευκό αυστριακό κρασί από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς της χώρας. Όμορφη μύτη, φίνα πράσινα αρώματα και τέλεια οξύτητα συνθέτουν ένα απολαυστικό και ιδιαίτερα ποιοτικό Βορειο-ευρωπαϊκό λευκό κρασί. Ελαφρύ και ξηρό. Παρ' όλη τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλη, δείχνει όμορφο μεταλλικό χαρακτήρα, με πλούσιο εκχύλισμα, κομψότητα, ομορφιά και δυνατή φρεσκάδα. Δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι αφού το ταιριάξετε με εξωτικά και έθνικ πιάτα, λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά ή ψάρι φιλέτο με άσπρη σάλτσα.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close