Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού". Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων.

Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά καθώς και την απόσταξη ζιβανίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.
Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο, πλούσιο φαγητό και ποτό.

Που βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό στα βουνά του Τροόδους. Στα νότια συνορεύει με το Φοινί, στα ανατολικά και βορειοανατολικά με τις Τρείς Ελιές και στα δυτικά και βορειοδυτικά με τον Παλαιόμυλο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος.
Πρόγραμμα φεστιβάλ
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στις 11.00 π.μ. με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Γιώργο Αναστασίου και τον κοινοτάρχη του Αγίου Δημητρίου Ροδοσθένη Μακρίδη. Το επίσημο μέρος θα κλείσει με ομιλία του Συγγραφέα Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστή Κοκκινόφτα ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού με επίκεντρο την αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού.
Στις 11.00 π.μ., με την έναρξη του φεστιβάλ, θα ξεκινήσουν παράλληλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οι διαδικασίες παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.
Στις 16.00 μ.μ. θα ξεκινήσει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον πολιτιστικό όμιλο «Κοντά στην παράδοση» ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολιτιστικές παρεμβολές και άλλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά.
Που: Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
Πότε: Σάββατο 26 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ
Διοργανωτής: Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιώργος Αναστασίου (99445231), Σπύρος Σωτηρίου (99539023)

Σχετικά
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει μέσα από το Θέατρο Σκιών
Η παράσταση «Κύπρος: Ταξίδι στην Παράδοσή μας» ταξιδεύει σε τέσσερις κοινότητες, συνδυάζοντας χειροποίητες φιγούρες, ζωντανή μουσική και βιωματικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους.
Το «Frear» ταξιδεύει σε έξι κοινότητες της Κύπρου
Μια ξεχωριστή παράσταση σύγχρονου χορού και ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής, εμπνευσμένη από τη μνήμη, τον χρόνο και τη μεταμόρφωση.
Ολοκληρώνεται στη Λάρνακα το επιτυχημένο καλοκαιρινό roadshow ευεξίας «Lidl Better Living Days» της Lidl Κύπρου
Μετά την επιτυχημένη στάση στο Παραλίμνι, το καλοκαιρινό roadshow ευεξίας της Lidl Κύπρου ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Lidl Αραδίππου, στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.
Ο Χορός του Φουντουκιού και όλα όσα θα συμβούν το καλοκαίρι στον Πολύστυπο
Το χωριό της Πιτσιλιάς έφτιαξε πρόγραμμα με εκδηλώσεις
Το Θέατρο Ριάλτο επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα
Ψηφιακή τέχνη, σινεμά, θέατρο, σύγχρονος χορός, λογοτεχνία και μουσική εγκαινιάζουν τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στη Λεμεσό.
Μια οικογενειακή γιορτή για όλες τις ηλικίες, στο χωριό Άλωνα
Εκδήλωση Αγάπης και Προσφοράς, εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άλωνας
Καλοκαίρι στον Μονιάτη: Όλα όσα σε περιμένουν στο χωριό
Tόμπολες, παραδοσιακή μουσική βραδιά με τον Στέφανο Πελεκανή, ποδοσφαιρικό αγώνα, θέατρο, stand-up comedy τζιαι θέατρο σκιών
Week Agenda: 14 εκδηλώσεις για να γεμίσεις όμορφα τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου
Θέατρο, συναυλίες, μπαλέτο, κωμωδία και καλοκαιρινές βραδιές μάς βγάζουν έξω από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου
Ο Πάνω Πλάτρες γεμίζουν μουσική, θέατρο και δράσεις για παιδιά τον Αύγουστο
Δωρεάν καλοκαιρινές εκδηλώσεις, εργαστήρια λεβάντας, μουσικές βραδιές και παιχνίδια μάς δίνουν αφορμή για εξόρμηση στο ορεινό χωριό
Οφτό, μουσική και διασκέδαση στην αυλή της Παναγιώτισσας
Η αυλή της Παναγιώτισσας ετοιμάζεται να γεμίσει ξανά με μουσική, χορό και χαμόγελα!
Η Σάσα Μπάστα ανεβαίνει στη Λεμύθου για μια μεγάλη καλοκαιρινή χοροεσπερίδα
Μαζί της ο Γιώργος Βανής, η Γιώτα Χρίστου και ο Άκης Πολυχρονόπουλος
Weekend Agenda: 25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο και γεύσεις μάς ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Κύπρο