Things to Do , Top Stories

Για... γάτους και για σκύλους

Δεν είναι δύσκολο να δείξεις αγάπη στα ζωάκια. Γιατί αυτό που παίρνεις πίσω είναι πολύ περισσότερο από αυτό που δίνεις

Δημοσιεύτηκε στις 01 Νοεμβρίου 2013

Για σκυλάκια

Η βόλτα

Αρχικά να σου ξεκαθαρίσω ότι: ακόμα και αν ο σκύλος σου είναι έξω στην αυλή, στον κήπο, επιβάλλεται να τον βγάλεις βόλτα, μια και η βόλτα για το σκύλο μας είναι η βασικότερη ανάγκη του. Όταν πας το σκυλάκι σου βόλτα, πρέπει απαραίτητα να κυκλοφορείς στους δρόμους κρατώντας το από το λουρί. Κυκλοφορούν πολλών ειδών λουριά αλλά σίγουρα δεν συνιστώ αυτά που δένουν στο λαιμό του ζώου. Επίσης επιβάλλεται να έχεις πάντα μαζί σου σακουλάκια για την περισυλλογή των περιττωμάτων του, ώστε να μη λερώνεις τα πεζοδρόμια αλλά αντίθετα να κρατάς την πόλη καθαρή, δείχνοντας έτσι πως σέβεσαι το περιβάλλον. Το πιο σημαντικό στη βόλτα άλλωστε δεν είναι η συμπεριφορά του ζώου αλλά η δική μας, γι' αυτό όταν βγαίνεις έξω να είσαι μαζί με το σκύλο σου και να μη σκέφτεσαι τίποτα άλλο. Να είσαι εκεί για αυτόν, έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη συμπεριφορά του στα διαφορετικά ερεθίσματα. Η βόλτα λοιπόν για το σκύλο είναι σημαντική για πολλούς λόγους: κατ' αρχάς γιατί ο σκύλος σου πρέπει να δεχτεί ερεθίσματα (να μυρίσει) για να μπορέσει να γνωρίσει το περιβάλλον του και να αναπτύξει αυτοπεποίθηση. Η βόλτα του σκύλου δεν συνεπάγεται να τον έχεις ελεύθερο και να τρέχει. Και αυτό πρέπει να γίνει αλλά με μέτρο. Όπως η απόλυτη απουσία της ευκαιρίας να τρέξει ελεύθερος 'γεννά' προβλήματα, το ίδιο συμβαίνει και με μια αλαφιασμένη βόλτα. Μη μεταφέρεις ένταση στο σκύλο σου κατά τη διάρκεια της βόλτας. Η διάρκεια της βόλτας είναι σημαντική. 30 λεπτά το πρωί και 45 με 60 λεπτά (ανάλογα με το σκύλο) το απόγευμα/βράδυ είναι πολύ καλά. H πρωινή βόλτα είναι σημαντική για την υπόλοιπη ημέρα του σκύλου μας. Δεν χωρά εδώ το 'νυστάζω, βαριέμαι, είμαι χώμα'. Η πειθαρχία και η συνέπεια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει ο κάθε κηδεμόνας σκύλου.

 

Οι υποχρεώσεις σου βάσει νόμου

Είναι στις υποχρεώσεις σου βάσει νόμου να παρέχεις κατάλληλη στέγη και προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες, επαρκή τροφή και νερό αλλά και να του παρέχεις τη δυνατότητα άσκησης. Πρέπει να λαμβάνεις τα αναγκαία μέτρα για να παρεμποδίσεις τη δραπέτευση ή τη διαφυγή του. Να μην προξενείς πόνο και ταλαιπωρία, να μην τον εγκαταλείπεις και να μην επιτρέπεις στο σκύλο να περιφέρεται ελεύθερος χωρίς λουρί σε δημόσιο χώρο. Να προστατεύεις το σκύλο σου από κλοπή, τροχαία ατυχήματα και σκόπιμες ή τυχαίες δηλητηριάσεις. Να διασφαλίζεις την υγεία του βάσει των οδηγιών του κτηνιάτρου. Να παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκαλείται οχληρία και οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου να μην εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ασφάλεια και ευημερία των ανθρώπων. Να τοποθετήσεις μικροτσίπ και να τον εγγράψεις στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Να εξασφαλίσεις άδεια κατοχής από την αρμόδια τοπική Αρχή.

 

Για γάτες

Οι γάτες είναι σκέτη τρέλα. Έχουν απίστευτο χιούμορ και δεν ζητούν πολλά πράγματα. Η γάτα που ζει έξω από το σπίτι χρειάζεται κατάλληλο χώρο για να προστατεύεται από το κρύο ή τη ζέστη και φυσικά χρειάζεται και το δικό της κρεβάτι -μη φανταστείς κάτι ακριβό, ακόμη κι ένα κουτί με μια κουβερτούλα είναι μια χαρά. Μια γάτα που γυρνά έξω ελεύθερη ή ζει σε βρόμικο περιβάλλον προσβάλλεται εύκολα από σκουλήκια, τσιμπούρια, ψύλλους ή και παράσιτα. Η υγιής γάτα έχει γυαλιστερό τρίχωμα και λαμπερά μάτια, ενώ η μύτη και τα αφτιά της πρέπει να μην έχουν εκκρίματα, βρομιές και μολύνσεις. Τα δόντια της πρέπει να είναι δυνατά κι άσπρα. Αν η γάτα έχει ουλίτιδα και δεν γίνει η απαιτούμενη θεραπεία, θα χάσει τα δόντια της και θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στο μάσημα της τροφής.

 

Διατροφή

Η γάτα χρειάζεται ποικιλία και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τροφή, καθώς σε περίπτωση που τρέφεται με αποφάγια, δεν αναπτύσσεται σωστά. Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος, γιατί έχουν ανάγκη από περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη στη διατροφή τους, ενώ πρέπει να έχουν πάντα στη διάθεσή τους και καθαρό νερό, ιδιαίτερα εάν τρέφονται με ξηρά τροφή. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλά είδη γατοτροφής που παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή, όπως κονσέρβες ή ξηρά τροφή. Σημείωσε επίσης ότι οι ενήλικες γάτες πρέπει να τρώνε δύο φορές την ημέρα, ενώ τα γατάκια, οι ηλικιωμένες και οι έγκυες γάτες πρέπει να τρώνε περισσότερα και μικρότερα σε ποσότητα γεύματα. Μάθε τέλος, ότι η γάτα δεν κυνηγά επειδή πεινά, αλλά από ένστικτο.

 

Χτένισμα και... ξύσιμο!

Το τακτικό βούρτσισμα ωφελεί τη γάτα, είτε έχει μακρύ είτε κοντό τρίχωμα, και ταυτόχρονα σου δίνεται η ευκαιρία να ελέγξεις για παράσιτα. Οι μακρύτριχες γάτες απαιτούν ειδική φροντίδα για να μην έχουν κόμπους στο τρίχωμά τους. Από την άλλη, οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους όπου βρουν και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το κάνουν αυτό για να αφαιρέσουν τα παλιά τους νύχια και να ακονίσουν τα καινούργια που βγαίνουν. Επίσης με το ξύσιμο των νυχιών οι γάτες αφήνουν τη μυρωδιά τους στο συγκεκριμένο σημείο. Με ένα καλό όμως ονυχοδρόμιο-γατόδεντρο η γάτα μπορεί να εκτονώνεται και η περιουσία σου να μένει ανέπαφη.

 

Εκεί όπου κι ο βασιλιάς πάει μόνος του

Η πιο βασική σου υποχρέωση απέναντι στη γάτα που ζει μονίμως στο σπίτι είναι η παροχή της σωστής αμμολεκάνης, για να χρησιμοποιηθεί απ' αυτήν σαν τουαλέτα. Δεν της αρέσει καθόλου μια αμμολεκάνη που είναι αρκετά λερωμένη. Αν σε εσένα μυρίζει άσχημα η αμμολεκάνη, σκέψου πόσο μυρίζει στην ίδια τη γάτα. Γι' αυτό απομάκρυνε τα ούρα και τα κόπρανά της καθημερινά, ενώ μια φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα πλύνε ολόκληρη τη λεκάνη με νερό και υγρό σαπούνι (χωρίς άρωμα). Επίσης πρέπει να απολυμαίνεις τακτικά την αμμολεκάνη, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιείς απορρυπαντικά με βάση έλαια πεύκου, γιατί είναι τοξικά στη γάτα. Απαγορευτικά είναι ακόμα και τα απολυμαντικά που ασπρίζουν το διάλυμά τους όταν διαλυθούν στο νερό (φαινόλες), όπως επίσης και η αμμωνία (μυρίζει στη γάτα σαν το δικό της ούρο και θεωρεί την αμμολεκάνη της εντελώς βρόμικη). Δεν πρέπει, τέλος, να χρησιμοποιείς ισχυρής μυρωδιάς καθαριστικούς παράγοντες. Οι αμμολεκάνες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε η γάτα να μπορεί να μπει και να κινηθεί άνετα μέσα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσει σε παλιές ακαθαρσίες της. Της χρειάζεται αρκετός χώρος για την όλη ιεροτελεστία της αφόδευσής της. Στην αρχή γίνεται ο οσφρητικός έλεγχος για να βρεθεί καθαρό σημείο τουλάχιστον 15 εκατοστά μακρύτερα από κάποιο 'λέρωμα', μετά σκάψιμο, βαθύ κάθισμα και στριφογύρισμα. Προτίμησε μόνο τον ξεσκέπαστο τύπο αμμολεκάνης, με ελάχιστες διαστάσεις 40x55 εκατοστά και ύψος 15 εκατοστά. Μη βάζεις σακούλα μεταξύ αμμολεκάνης και άμμου, για να αδειάζεις ευκολότερα τάχα την άμμο. Τοποθέτησε την αμμολεκάνη μακριά από τα πιάτα του φαγητού και του νερού, από αεραγωγούς, ασανσέρ, σκάλες, πλυντήρια και συσκευές που λειτουργούν απότομα ή αυτόματα, μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

 

Διατροφή

Φυσικά και πρέπει να ταΐζεις τα ζωάκια σου. Ανάλογα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σου. Είναι απαραίτητο πάντα να έχουν καθαρά σκεύη και πρέπει να πλένονται καλά. Αν είναι πλαστικά τα δοχεία όπου βάζεις την τροφή για τα ζώα σου πρέπει να τα αλλάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close