Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Γιώργος Γαβριήλ ανοίγει τα sketch book του, κοινοποιεί τα προσχέδιά του, τις ιδέες του, τους προβληματισμούς του, τον τρόπο που σκέφτεται και τη διαδικασία με την οποία δημιουργεί τα έργα του.
Στη δημιουργική διαδικασία στις εικαστικές τέχνες, και όχι μόνο, το προσχέδιο ή τα προσχέδια που γίνονται, πριν το τελικό έργο, αποτελούν το θεμέλιο λίθο ενός έργου. Η καταγραφή, το τι φαντάζεται ένας καλλιτέχνης, οι ιδέες του, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του μέσα από τα προσχέδια αποτελούν το αρχικό στάδιο της σύλληψης ενός έργου. Γι’αυτό και πολλές φορές εμπερικλείουν μέσα τους μια δυναμική μεγαλύτερη από το τελικό έργο.
Ο Γιώργος Γαβριήλ γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Σούρικοβ» της Μόσχας. Αποφοίτησε το 1987 με το πτυχίο του «Master of Fine Arts». Από το 1990 μέχρι το 2008 εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση, από το 2008 μέχρι το 2017 εργάστηκε ως επιθεωρητής τέχνης στη Μ.Ε. και από το 2017 εργάζεται ως Διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα έχει ενεργό δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου και του εξωτερικού, με συχνές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
• Το 1984 το Surikov Moscow State Art Institute εκτιμώντας τη δουλειά του, διοργάνωσε στις αίθουσες της Ακαδημίας την πρώτη του ατομική έκθεση.
• Το 2010, 2012, 2017 και 2019, συμμετείχε στη Μπιενάλε του Πεκίνου.
• Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας αγόρασε το έργο με το οποίο συμμετείχε στην 7η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου.
• Το 2013 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης της Κύπρου.
• Το 2018 συμμετείχε στην 1η Μπιενάλε Λάρνακας στη Κύπρο.
• Έργα του φιλοξενούνται στα βιβλία των Νέων Ελληνικών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου.
Όπως όλοι οι καλλιτέχνες, έτσι και ο Γιώργος Γαβριήλ, εκφράζει μέσα από τα έργα του την αγάπη του για τον τόπο μας, τις εμπειρίες τα βιώματα και τους προβληματισμούς του για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και στο κόσμο γενικότερα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η δουλειά του Γιώργου Γαβριήλ ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο στα εικαστικά δρώμενα του τόπου μας. Ένα παράθυρο που μόνο οι ελεύθερα σκεπτόμενοι καλλιτέχνες, μακριά από καθορισμένα πλαίσια και όρια, μπορούν να ανοίξουν. Δηλώνει πως θέτει την τέχνη του στην υπηρεσία της κοινωνίας, δημιουργεί έργα που αντιμάχονται την αδικία και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην πολιτική δράση. Την ίδια ώρα θυμάται και το ωραίο. Μάλλον το αναπολεί και στηρίζεται πάνω του σαν αποκούμπι στον δύσκολο αγώνα. Ταλαντεύεται ανάμεσα στην έγερση της αισθητικής απόλαυσης και στην κινητοποίηση απέναντι στις φαύλες δυνάμεις του συστήματος.
Στα έργα του Γιώργου Γαβριήλ υπάρχει πάντα εκείνη η σπίθα που ξεχωρίζει το αληθινό από το κίβδηλο, το έργο τέχνης από την ωραία αναπαράσταση. Μέσα από τα προσχέδιά του καταγράφεται ο κόσμος ιδωμένος με τα μάτια του, όπως αυτός τον βιώνει και τολμά να τα δημοσιοποιεί βγάζοντας τη γλώσσα του δηκτικά στο σύστημα. Πρωτοτυπεί, πειραματίζεται με τα υλικά, με την τεχνοτροπία, με τη σύνθεση. Άλλοτε στηλιτεύει το σύστημα, άλλοτε θωπεύει, άλλοτε περιεργάζεται την ομορφιά του κόσμου και άλλοτε ειρωνεύεται ή κάνει χιούμορ.
Η έκθεση ανοίγει στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.
Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία, 1075.
Τηλέφωνο: 22-762605.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, 5:30 – 8:00 μ.μ. / Τρίτη – Παρασκευή, 10:30 – 12:45 π.μ. και 5:30 – 8:00 μ.μ. / Σάββατο, 10:30-12.45 π.μ.
Η έκθεση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Κατά την είσοδο στο χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας.
-
Γκλόρια
09 Οκτωβρίου - 27 Οκτωβρίου 2020
Σχετικά
"Αντανακλάσεις": Έκθεση ζωγραφικής του Sevan Malikyan στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά
Αν και το έργο του περιγράφεται μερικές φορές ως εξπρεσιονιστικό, έχει τις ρίζες του στην πολύπλοκη προσωπική ιστορία του
Παρουσίαση Λευκώματος και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “1/1000 (Ένα προς Χίλια) – ο Λόγος στην Εικόνα”
Με ποίηση γραμμένη σε φωτογραφίες, και παράλληλη έκθεση επίλεκτων φωτογραφιών από το λεύκωμα
“Light Points”: εικαστική παρέμβαση σε χώρους της Λεμεσού
Το πρώτο μέρος μιας περιπατητικής διαδρομής με στάσεις σε επιλεγμένα ιστορικά σημεία
Εγκαίνια για την πολυαναμενόμενη έκθεση του Ecce Homo
Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο
«Sector 2: Λευκωσία_Nicosia»: Έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του Λέλλου Δημητριάδη στο Λεβέντειο Μουσείο
Θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες της στο κοινό στις 10 Ιανουαρίου
«Sector 2: Λευκωσία»: H ιστορία της Πράσινης Γραμμής παρουσιάζεται σε βιωματική έκθεση στο Λεβέντειο Μουσείο
Η έκθεση προγραμματίζεται να ανοίξει και επίσημα τις πόρτες της στο κοινό στις 10 Ιανουαρίου
Η Κατερίνα Μπότσαρη πωλήθηκε στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Το εμβληματικό Πορτρέτο του Joseph Karl Stieler ξεπέρασε κατά πολύ την εκτιμώμενη αξία
"Love-Lucky-Hope-Dream": Η έκθεση του Ανδρέα Νικολάου στην Αποκάλυψη
Μια έκθεση με 2 ενότητες και πολλά μηνύματα
Παράταση για την έκθεση The Sun and Us του Πανεπιστημίου Frederick
Μία έκθεση γεμάτη με τα μυστικά του διαστημικού καιρού, τις ηλιακές εκρήξεις και το πανέμορφο Σέλας
Η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού Χρίστου Χρίστου
Με μυστηριακή αρμονία, αντίληψη και μέθεξη
Η Cypria Auctions αποκαλύπτει μια μοναδική συλλογή
Η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται στη Γκαλερί Κ από 27 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2024