Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2020
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει με την πιο προσωπική του ταινία, με τον Αντόνιο Μπαντέρας στην ωραιότερη ερμηνεία της καριέρας του που του χάρισε το Βραβείο Ερμηνείας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Συμμετέχει η Πενέλοπε Κρουζ.
Η ταινία “Pain and Glory” (Πόνος και Δόξα) διηγείται μια σειρά από συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σαλβαδόρ Μάγιο, ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου που είναι πλέον στην παρακμή του. Κάποιες διαδραματίζονται στο παρόν, άλλες τις θυμάται: την παιδική του ηλικία στη δεκαετία του ’60, τη στιγμή που μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του σε ένα χωριό στη Βαλένθια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, την πρώτη του ερωτική επιθυμία, τον πρώτο του έρωτα στη Μαδρίτη τη δεκαετία του ’80, τον πόνο αυτού του χωρισμού ενώ ο έρωτας ήταν ακόμα έντονος, τη συγγραφή ως τη μόνη θεραπεία να ξεχνάς ό,τι δεν ξεχνιέται, την πρώτη επαφή με το σινεμά, και το απέραντο κενό που δημιουργεί η αδυναμία να συνεχίζεις να κάνεις ταινίες. Το «Πόνος και Δόξα» μιλάει για τη δημιουργία, για τη δυσκολία να την διαχωρίζεις από την ίδια τη ζωή και για τα πάθη που της δίνουν νόημα και ελπίδα. Εξερευνώντας το παρελθόν του, ο Σαλβαδόρ ανακαλύπτει την άμεση ανάγκη να το διηγηθεί λεπτομερώς και μέσα από αυτό βρίσκει τη σωτηρία του.

Η ταινία αποτελεί το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που χρειάστηκαν 32 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι άλλες δύο ταινίες είναι: «Ο Νόμος του Πόθου» (1987) και «Κακή Εκπαίδευση» (2004). Σε αυτές τις τρεις ταινίες, οι πρωταγωνιστές είναι άντρες και σκηνοθέτες του κινηματογράφου ενώ, η επιθυμία και η μυθοπλασία αποτελούν τους πυρήνες της ιστορίας. Η μυθοπλασία και η ζωή είναι στις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η ζωή, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει πόνο και δόξα.
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Ηθοποιοί: Αντόνιο Μπαντέρας, Ασιέρ Ετσεαντία, Λεονάρντο Σμπαράλια, Νόρα Νάβας, Χουλιέτα Σεράνο, Πενέλοπε Κρουζ
Διάρκεια: 113', Στα Ισπανικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Τετάρτη 18 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
Εισιτήρια: € 10 / 8, E-ticket: www.rialto.com.cy
Σχετικά
«Dirty Dancing»: Έρχεται το σίκουελ της θρυλικής ταινίας σαράντα χρόνια μετά
«Η "Baby" κατέχει μια πολύτιμη θέση στην καρδιά μου, όπως ακριβώς και στις καρδιές τόσων θαυμαστών όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε η Τζένιφερ Γκρέι η οποία επιστρέφει στο ρόλο της.
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους
Η συγκινητική ιστορία του Αγίου Παϊσίου και δύο νέες διεθνείς πρεμιέρες στις αίθουσες
BAFTA 2026: Ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί πέντε βραβεία για τo Bugonia
Τα «βρετανικά Όσκαρ» θα απονεμηθούν στο Λονδίνο στις 22 Φεβρουαρίου
Bafta Film Awards 2026: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες
Ποια είναι τα μεγάλα φαβορί - Τα βραβεία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη βρετανική κινηματογραφική παραγωγή
Αρχή ξανά για τις προβολές ταινιών στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Παρουσιάζει γερμανικές ταινίες της Berlinale στη Λευκωσία - 5-8 Φεβαρουαρίου 2026, Κινηματογράφος Πάνθεον, Λευκωσία
Europe In Cinema 2026: Έναρξη προβολών με την ουγγρική σατιρική ταινία «Ο Mάρτυς»
Η τελετή έναρξης πραγματοποιείται στον Κινηματογράφο Πάνθεον στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου
Με δυναμική πρεμιέρα στο Sundance και διπλό standing ovation ξεκίνησε τη φεστιβαλική της πορεία η ταινία «Κράτα Με» της Μυρσίνης Αριστείδου
Το «Κράτα Με» αποτελεί την πρώτη κυπριακή, ελληνόφωνη παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο Sundance
Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα "Wishbone" στο Πάνθεον
Κυπριακή συμπαραγωγή της Felony Film Productions και του Υφυπουργείου Πολιτισμού
Masters of the Universe: Δείτε το πρώτο trailer της live action ταινίας -Ο Τζάρεντ Λέτο στον ρόλο του Σκέλετορ
Το Masters of the Universe επιστρέφει δυναμικά στη μεγάλη οθόνη
Εμμα Στόουν: Πόσα ρεκόρ καταρρίπτει με τη διπλή υποψηφιότητα της στα Όσκαρ για τη «Βουγονία»
Η εξαιρετική ηθοποιός εξελίσσεται σε νέα Μέριλ Στριπ, το ρεκόρ της οποίας μόλις έσπασε.
Όσκαρ 2026: Οι ηχηρές απουσίες από τις υποψηφιότητες
Καμία υποψηφιότητα για το «Wicked: For Good» - Οι απουσίες που έκαναν εντύπωση
Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για την Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου - Αναλυτικά οι υποψηφιότητες
Το Sinners σπάει ρεκόρ με συνολικά 16 υποψηφιότητες