Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2013
Το "Hope For Children" UNCRC Policy Center καταδικάζει τη κάθε μορφής βία και κακοποίηση ενάντια στα παιδιά και για το λόγο αυτό παίρνει τη πρωτοβουλία να υλοποιήσει και φέτος στη Κύπρο τη διεθνή εκστρατεία "19 Μέρες Ακτιβισμού" αφιερώνοντάς τη στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης. Η εκστρατεία θα λάβει χώρα από τις 12 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού μέσω διαφόρων δράσεων για την πρόληψη όλων των μορφών παιδικής κακοποίησης. Στα πλαίσια της εκστρατείας κυπριακοί ραδιοσταθμοί θα προωθούν μέσω των εκπομπών τους μηνύματα της εκστρατείας και πληροφορίες για τους διάφορους τύπους βίας ενάντια στα παιδιά και που αυτά μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια. Σαν καταληκτική δράση της εκστρατείας, το HFC καλεί το κοινό να ανάψει τα φώτα του αυτοκινήτου του από τη 13.00 μέχρι τις 17.00 στις 30 Νοεμβρίου για να δείξει την υποστήριξή τους για τις 19 μέρες ακτιβισμού κατά της παιδικής κακοποίησης.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι σε ένα άλλο μέρος του κόσμου μία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Terres des Hommes δημιούργησε ένα εικονικό κορίτσι, την Sweetie, για να στοχεύσει την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών, παιδική πορνογραφία και διαδικτυακή παρακίνηση ανηλίκων. Το προφίλ έλεγε ότι η Sweetie είναι ένα 10χρονο κορίτσι από τις Φιλιππίνες και ήταν ενεργό για 2,5 μήνες. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής η Sweetie βοήθησε στον εντοπισμό περισσότερων από 1,000 ανδρών που την πλησίασαν διαδικτυακά και μεταξύ άλλων της ζήτησαν να βγάλει τα ρούχα της επί πληρωμή. Όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν δόθηκαν στη συνέχεια στην Interpol. Η δεδομένη πρωτοβουλία καταδεικνύει την ευάλωτη θέση των ανηλίκων και τους επιπρόσθετους κινδύνους που μπορεί να φέρει η παράνομη χρήση του διαδικτύου. Σε αυτόν τον τομέα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συντάξει τη Συνθήκη Λανζαρότε που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο μέχρι στιγμής θεσμικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικτυακής παρακίνησης (grooming).
To "Hope For Children" έχει υποβάλει εισηγήσεις και υλοποιήσει ενημερωτικές δραστηριότητες στα πλαίσια της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, που ως στόχο έχει επίσης την υπογραφή και επικύρωση της Συνθήκης Λανζαρότε. Ενώ η Κύπρος έχει υπογράψει την εν λόγω Σύμβαση τo 2007, δεν την έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να τοποθετήσουν μηχανισμούς πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης ανηλίκων που είναι θύματα οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως επίσης και προγράμματα για τους θύτες τους ίδιους. Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα του κάθε παιδιού για μια ζωή ελεύθερη από βία και φόβο αλλά και για την παροχή των αναγκαίων εφοδίων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις στα πλαίσια της εκστρατείας 19 μέρες ακτιβισμού μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του “Hope for Children” UNCRC Policy Centre στο www.uncrcpc.org ή να τηλεφωνήσετε στο 22103234. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος του γκρούπ στο Facebook ’19 Days of Activism for the Prevention of Child Abuse-Cyprus’.
Σχετικά
Το Θέατρο Ριάλτο επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα
Ψηφιακή τέχνη, σινεμά, θέατρο, σύγχρονος χορός, λογοτεχνία και μουσική εγκαινιάζουν τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στη Λεμεσό.
Μια οικογενειακή γιορτή για όλες τις ηλικίες, στο χωριό Άλωνα
Εκδήλωση Αγάπης και Προσφοράς, εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άλωνας
Καλοκαίρι στον Μονιάτη: Όλα όσα σε περιμένουν στο χωριό
Tόμπολες, παραδοσιακή μουσική βραδιά με τον Στέφανο Πελεκανή, ποδοσφαιρικό αγώνα, θέατρο, stand-up comedy τζιαι θέατρο σκιών
Week Agenda: 14 εκδηλώσεις για να γεμίσεις όμορφα τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου
Θέατρο, συναυλίες, μπαλέτο, κωμωδία και καλοκαιρινές βραδιές μάς βγάζουν έξω από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου
Ο Πάνω Πλάτρες γεμίζουν μουσική, θέατρο και δράσεις για παιδιά τον Αύγουστο
Δωρεάν καλοκαιρινές εκδηλώσεις, εργαστήρια λεβάντας, μουσικές βραδιές και παιχνίδια μάς δίνουν αφορμή για εξόρμηση στο ορεινό χωριό
Οφτό, μουσική και διασκέδαση στην αυλή της Παναγιώτισσας
Η αυλή της Παναγιώτισσας ετοιμάζεται να γεμίσει ξανά με μουσική, χορό και χαμόγελα!
Η Σάσα Μπάστα ανεβαίνει στη Λεμύθου για μια μεγάλη καλοκαιρινή χοροεσπερίδα
Μαζί της ο Γιώργος Βανής, η Γιώτα Χρίστου και ο Άκης Πολυχρονόπουλος
Weekend Agenda: 25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο και γεύσεις μάς ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Κύπρο
O Αγρός έφτιαξε (πλούσιο) πρόγραμμα για το καλοκαίρι
Ένα πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων ετοίμασε για το καλοκαίρι ο Αγρός
Γεμάτα χαμόγελα και επιτυχία τα Lidl Better Living Days στη Λεμεσό – Επόμενη στάση το Παραλίμνι
Μετά τα δύο επιτυχημένα διήμερα στα καταστήματα Lidl Αγίας Φυλάξεως και Lidl Ύψωνα, το καλοκαιρινό roadshow ευεξίας της Lidl Κύπρου συνεχίζει το ταξίδι του στις 24 και 25 Ιουλίου.
Motion Comedy: Οι τελευταίες παραστάσεις της περιοδείας σε όλη την Κύπρο
Κωνσταντίνος Ψιλλίδης, Ζαχαρίας Ζαννέττου, Παύλος Παυλίδης και Χαμπής ανεβαίνουν για τελευταία φορά στη σκηνή σε πέντε παραστάσεις γεμάτες γέλιο
Το «ΛΑΟΥ ΛΑΟΥ» επιστρέφει και ανοίγει τους δρόμους των Αγίων Ομολογητών
Η γειτονιά δίνει ραντεβού την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου για μια ξεχωριστή δράση που σχεδιάζεται από τους ίδιους τους κατοίκους της