Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2021
Το Göteborg Film Festival στέλνει έναν τυχερό νικητή μόνο για μία βδομάδα σε έναν φάρο σε απομονωμένο νησί με μοναδική παρέα 60 πρεμιέρες ταινιών.
Η πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε έχει ωθήσει πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και διοργανωτές να σκεφτούν out of the box και πώς θα αντεπεξέλθουν καλύτερα την περίοδο του social distancing και της καραντίνας, με τις αίθουσες σε όλο τον κόσμο να παραμένουν κλειστές. Μέχρι να επανέλθουμε στην όποια κανονικότητα, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ γίνονται online, κάτι που έχει θετικά σημεία (μπορούν να τα παρακολουθήσουν και άνθρωποι που μένουν εκτός της πόλης που διοργανώνεται) αλλά και ακόμα περισσότερα αρνητικά (τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία, επικοινωνία και «ζύμωση» της σκοτεινής αίθουσας και των παράλληλων events).
Το Göteborg Film Festival, της ομώνυμης πόλης της Σουηδίας, πήγε το out of the box και τις πρωτοποριακές ιδέες σε άλλο επίπεδο φέτος. Όχι ότι δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις, πριν τον COVID μάλιστα. Πέρσι, τρεις νικητές είχαν την «ευκαιρία» να δουν το sci-fi film «Aniara» μέσα από τρία… custom φέρετρα-σαρκοφάγους, σίγουρα μία αξέχαστη εμπειρία.
Φέτος, το φεστιβάλ διοργανώνεται διαδικτυακά από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου αλλά το Göteborg Film Festival φρόντισε ώστε ένας από εμάς να βιώσει κάτι το διαφορετικό. Οι διοργανωτές δημιούργησαν το «Isolated Cinema», το «Απομονωμένο Σινεμά», με έναν τυχερό να ζει για μία ολόκληρη βδομάδα στον φάρο Pater Noster στη μικροσκοπική βραχονησίδα Hamneskär στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Αυτό θα πει social distancing!
Η μόνη σου παρέα; 60 ταινίες –πρεμιέρες, μέσα από το πρόγραμμα του Göteborg Film Festival 2021. Τίποτα άλλο όμως για να σου αποσπά την προσοχή. Τηλέφωνα, υπολογιστές, ακόμα και βιβλία, δεν επιτρέπεται. Μπορείς να δεις όσες ταινίες θες ή απλά να ηρεμήσεις για μία βδομάδα από την digital φασαρία αυτού του κόσμου, με μόνη προϋπόθεση να δημιουργείς ένα μικρό καθημερινό video-ημερολόγιο.
Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να νιώσεις λίγο σαν τον Γουίλεμ Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον στην ταινία «Ο Φάρος», μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, ακόμα και να δηλώσεις συμμετοχή. Καλή επιτυχία.
Σχετικά
Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Γκάνταλφ για τη νέα ταινία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
O 86χρονος ηθοποιός θα υποδυθεί ξανά τον εμβληματικό μάγο παρά τον πρόσφατο τραυματισμό του
The Mummy: Οι Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις επιστρέφουν για το τέταρτο μέρος του franchise
Η διάσημη σειρά ταινιών The Mummy ετοιμάζεται να επιστρέψει στους κινηματογράφους, με το τέταρτο μέρος της να φέρνει μαζί του μια πολυαναμενόμενη επανένωση.
Η Ελεν Μίρεν θα λάβει τιμητικό βραβείο στο ειδικό πρόγραμμα «Golden Eve» των Χρυσών Σφαιρών
Η τρείς φορές νικήτρια Χρυσής Σφαίρας και βραβευμένη με Οσκαρ, Εμι και Τόνι ηθοποιός, θα τιμηθεί με το Βραβείο Cecil B. DeMille στο νέο ειδικό πρόγραμμα «Golden Eve».
Νέες πρεμιέρες στην Κύπρο: Πέντε ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα
Από τον Λάνθιμο και την Emma Stone μέχρι την επιστροφή του Predator και τη συγκλονιστική ιστορία της Christy Martin — οι κινηματογράφοι γεμίζουν με δράμα, αγωνία και έμπνευση.
Ο θρυλικός Φαντομάς ξαναγεννιέται στο σινεμά
Ο διαχρονικός ήρωας της λογοτεχνίας που ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, από τον Γκιγιώμ Απολλιναίρ μέχρι τον Χουάν Λουίς Μπουνιουέλ, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με νέο καστ.
Πέθανε η ηθοποιός Ντάιαν Λαντ, σε ηλικία 89 ετών
Η Ντάιαν Λαντ είχε μακρά πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση προτού καθιερωθεί στον κινηματογράφο με το φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε «Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ» (1974)
Πέθανε στα 42 του ο Φλόιντ Ρότζερ Μάγιερς Τζούνιορ από τη θρυλική σειρά «Fresh Prince of Bel-Air»
Ο εκλιπών ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον Γουίλ Σμιθ σε νεαρή ηλικία στη δημοφιλή σειρά της δεκαετίας του 1990, πέθανε από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του
4 φθινοπωρινές πρεμιέρες με ένταση και συγκίνηση
Τέσσερις νέες ιστορίες – τέσσερα κινηματογραφικά ταξίδια
Τον Νοέμβριο βλέπουμε (δωρεάν) ιαπωνικές ταινίες σε Λευκωσία και Λεμεσό
Οι τέσσερεις ταινίες που θα προβληθούν
«Bitter Christmas»: Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα -Πότε κυκλοφορεί
Η Sony Pictures Classics εξασφάλισε πρόσφατα τα δικαιώματα της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Bitter Christmas, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν την περασμένη άνοιξη
Οι 5 πρεμιέρες της εβδομάδας: Από αισθησιακά δράματα μέχρι anime υπερπαραγωγές
Οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν με λάμψη, δράση, τρόμο, νοσταλγία και μαγεία, με πέντε πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που καλύπτουν κάθε γούστο