Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2021
Οι ομορφιές της Κύπρου είναι άπειρες και θα έλεγε κανείς ότι αξίζει να τις επισκεπτόμαστε τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα, εφόσον έχουν να μας προσφέρουν ένα σωρό γνώσεις. Εκτός από τις γνώσεις, μας προσφέρουν και ηρεμία, που λίγο ή πολύ την χρειαζόμαστε.
Μια από τις πολλές ομορφιές της Κύπρου, βρίσκεται και στην κοινότητα Βάβλα, της Επαρχίας Λάρνακας και πρόκειται για ένα εκκλησάκι που ακούει στο όνομα «Παναγία της Αγάπης». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, πετρόκτιστο εξωκλήσι και είναι, φυσικά, αφιερωμένο στους ερωτευμένους. Το κάνει επίσης, πιο ξεχωριστό, εφόσον είναι το μοναδικό σ’ ολόκληρη την Κύπρο και στον κόσμο, που φέρει το όνομα αυτό. Το βουνό, ο ποταμός και τα πράσινα χρώματα της φύσης, προκαλούν μια εξωτική ατμόσφαιρα.

Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Βάβλα, κοντά στην όχθη του ποταμού του Αγίου Μηνά, όπου διασχίζει την ίδια την κοινότητα. Η «Παναγία της Αγάπης» κτίστηκε το 1935, ενώ η εικόνα της, λέγεται ότι ζωγραφίστηκε τον 16ο αιώνα.
Σύμφωνα, με ιστορικές πηγές, πριν 75 χρόνια, η εικόνα κλάπηκε από άγνωστα άτομα, τα οποία ήθελαν να την πάρουν στο εξωτερικό.
Η θαυματουργή, όμως, παρέμβαση της Παναγίας, έκανε τους ιερόσυλους, να επιστρέψουν την εικόνα, έξω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ο κύριος ναός της κοινότητας. Οι κλέφτες, αφού κτύπησαν την καμπάνα, εξαφανίστηκαν. Τότε, οι κάτοικοι έτρεξαν μέσα στη νύχτα, είδαν την κλεμμένη εικόνα, την πήραν και την τοποθέτησαν ξανά στη θέση της.
Σ’ αυτό το εξωκλήσι, πίσω από την Αγία Τράπεζα, υπάρχει ένα μάρμαρο κάτω από το οποίο βρίσκεται το ιερό χώμα της Παναγίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, αυτός ή αυτή που επιθυμεί να ερωτευτεί κάποιον ή κάποιαν που δεν «ανταποκρίνεται», πηγαίνει στο εκκλησάκι και έπειτα, παίρνει μία μικρή ποσότητα από το ιερό χώμα. Ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να ρίξει (κρυφά) στον καφέ ή στο νερό που θα πιει το πρόσωπο αυτό. Τότε, όπως λέγεται, θα νιώσει την αιώνια αγάπη και αυτός ή αυτή.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλά ερωτευμένα ζευγάρια που επισκέπτονται το εξωκλήσι για να επισφραγίσουν την αγάπη τους.
Σχετικά
«Ανάσα» από τα 40αρια με πτώση θερμοκρασίας και μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2026
Πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητα στις πιο βιώσιμες πόλεις του πλανήτη μας μέσα από τα μάτια και τα αυτιά των ίδιων τους των κατοίκων
Σταματούν και σήμερα το delivery και οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα
Τι ώρες ισχύει η απαγόρευση
Καμίνι η Κύπρος με τον υδράργυρο στους 44°C -Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση
Σε ισχύ τίθεται σήμερα πορτοκαλί προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογία από τις 12:00μμ μέχρι τις 17:00μμ το απόγευμα.
Πού να ταξιδέψετε τον Αύγουστο – Οι 6 επιλογές του National Geographic
Έξι ταξιδιωτικές εμπειρίες για τον Αύγουστο για παραλίες, σέρφινγκ, σκι και μοναδικά υπαίθρια φεστιβάλ προτείνει το National Geographic
Μουσική, διαχρονικός σχεδιασμός και υψηλές επιδόσεις συναντήθηκαν στο Minthis Music Festival 2026
Ένα φεστιβάλ, πέντε ξεχωριστές βραδιές, δύο brands με κοινές αξίες, πολλές αξέχαστες εμπειρίες
Το ελληνικό νησί που εξυμνεί το Lonely Planet
«Φυσική ομορφιά και πολιτισμός, χωρίς υπερτουρισμό»
Σταματά το delivery λόγω καύσωνα – Ποιες ώρες και τι επιτρέπεται
Υποχρεωτική παύση του delivery με δίκυκλα, ποδήλατα και πατίνια ισχύει σήμερα από τις 12:00 έως τις 16:00 σε όλη την Κύπρο
Πέθανε η Μαίρη Λίντα σε ηλικία 91 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Μαίρη Λίντα έμενε στο Γηροκομείο Αθηνών και την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο Σπύρος Σίγουρος με μια ανάρτηση στο προφίλ του στο Instagram
Μάθαμε τι θα συμβεί στον υπέροχο Καλοπαναγιώτη τα φετινά Χριστούγεννα
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Καλαοπαναγιώτη επιστρέφει και φέτος