Wine Guide , Εστιατόρια

Για πρώτη φορά στην Κύπρο η μεγαλύτερη γιορτή του κρασιού

Έρχεται στο νησί μας ο Διαγωνισμός Οινοχόων ASI

Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021

Για αρκετές μέρες ο οινικός κόσμος θα έχει την προσοχή του στραμμένη στην Κύπρο, μιας και ο 14ος διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής, που οργανώνεται από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οινοχόων ASI (Association de la Sommellerie Internationale) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων,  έρχεται στο νησί μας.  

Σομελιέ από όλη την Ευρώπη και την Αφρική θα συγκεντρωθούν στη Λεμεσό από τις 15 έως τις 19 Νοεμβρίου 2021 για να διαγωνιστούν στον αξιόλογο αυτό θεσμό, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια από την Ένωση Διεθνών Σομελιέ ASI. Υποψήφιοι από 32 ευρωπαϊκά και τέσσερα αφρικανικά έθνη ταξιδεύουν στην Κύπρο για να αναμετρηθούν γι’ αυτό το μοναδικό βραβείο. Πρόκειται για  έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς στον κόσμο του κρασιού, με έντονο ανταγωνισμό, καθώς ο διάσημος τίτλος ανοίγει την πόρτα σε μια προσοδοφόρα, διεθνή καριέρα για τον νικητή.  

O ASI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οποίος δημιουργήθηκε στο Ρεμς της Γαλλίας το 1969 και απαρτίζεται από 63 χώρες μέλη από όλες τις ηπείρους, προωθώντας την κουλτούρα του οίνου. Συντονίζει δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την προώθηση του επαγγέλματος του σομελιέ με διάφορα μέσα, όπως εκπαιδευτική κατάρτιση, εμπειρία κ.ά. 

Το αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει τυφλή δοκιμασία και πρακτικά τεστ, δύο φάσεις προ-ημιτελικής και ημιτελικής από τα οποία θα ξεχωρίσουν οι τρεις καλύτεροι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν ζωντανά μπροστά στο κοινό στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού. Ο τελικός θα τύχει ζωντανής κάλυψης και αναμένεται πως θα τον παρακολουθήσουν περίπου 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Δημοσιογράφοι-οινογράφοι της Ευρώπης, οι καλύτεροι οινοχόοι του κόσμου, πλήθος ειδικών που θα απαρτίζουν τις κριτικές επιτροπές, Master of Wine & Master Sommeliers και λάτρεις του κρασιού, θα βρίσκονται μαζεμένοι στη Λεμεσό και θα επισκεφτούν σε διάστημα πέντε ημερών την οινική Κύπρο. Μία πληθώρα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και διάφορα έντυπα, θα παρουσιάσουν τον διαγωνισμό, προβάλλοντας ταυτόχρονα την Κύπρο, τις ομορφιές της, την κυπριακή κουζίνα και προπάντων το κυπριακό κρασί, στο εξωτερικό.  

Η Κύπρος αποτέλεσε ιδανικό προορισμό για τη διοργάνωση αυτή, μιας και το νησί ξεχωρίζει για την αυθεντική του φιλοξενία, την πολιτιστική του ταυτότητα και ιδιομορφία, το μεσογειακό κλίμα, τις φυσικές του ομορφιές, και βεβαίως την μακραίωνη ιστορία και τις μοναδικές ποικιλίες του κρασιού. Μία χώρα με κρασιά τόσο όμορφα όσο το τοπίο της, και τόσο πλούσια όσο η ιστορία της.

Τη διοργάνωση στηρίζουν το ASI, διάφοροι ξένοι φορείς, το Υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τις ευγενικές χορηγίες των: καφεστιατόριο Pralina Experience, Φωτιάδης Διανομείς, Εταιρεία Πήγασος και κυπριακά οινοποιεία.

 

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close