Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 μοναδικά σημεία που πρέπει να ανακαλύψεις στη φθινοπωρινή Κύπρο

Η φύση, ό,τι και αν γίνεται, δεν παύει να μας εκπλήσσει

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020

Όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο, το φθινόπωρο βρίσκεται ήδη στο τέλος του και είναι μια καλή στιγμή να απολαύσουμε τα χρώματά του σε διάφορα σημεία της Κύπρου που ξεχωρίζουν.

Ακόμα και τώρα με τους περιορισμούς, μπορείς σίγουρα να εξορμήσεις στην επαρχία σου, να ψάξεις και να ανακαλύψεις πραγματικά κρυμμένους θησαυρούς της φύσης!

Γιατί ό,τι και να συμβαίνει γύρω σου, η φύση δεν σταματαά να μας εκπλήσσει και να μας φανερώνει πράγματα, τα οποία πίσω τους κρύβουν ευχάριστες ιστορίες, ή σου δίνουν τη δυνατότητα να πλάσεις μόνος σου πανέμορφες ιστορίες.

Κατά διαστήματα, κόσμος ανεβάζει στα social media φωτογραφίες από την Κύπρο που αποδεικνύουν ότι ζούμε σε έναν τόπο που συνεχώς μάς επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Πιο κάτω, 5 παραδείγματα που το αποδεικνύουν περίτρανα!

Καταρράκτης Καλονόματης
Ο καταρράκτης της Καλονόματης, λοιπόν, είναι ένας υπέροχος προορισμός που πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε στη λίστα σου! Βρίσκεται έξω από το χωριό Κάμπος, στον παλιό δρόμο Κάμπου - Ποταμού του Κάμπου, κι εκεί η ομορφιά, η ιστορία, ο πολιτισμός, μα πάνω από όλα το μεγαλείο της φύσης καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη. Αυτήν την περίοδο μάλιστα η περιοχή βρίσκεται στο υπέρταρτο μεγαλείο της, μίας και η φύση την στόλισε με ανθισμένα κυκλάμινα! 
Ό,τι πιο όμορφο! 
Περισσότερα εδώ.

Το δεντρόσπιτο στο Καμπί
Λίγο έξω από τη Λευκωσία, στο Καμπί του Φαρμακά, υπάρχει ένα πανέμορφο δεντρόσπιτο, στο σημείο όπου βρίσκεται «ο πλάτανος του Καρπή τζιαι της Φανούς». Πρόκειται για ένα δεντρόσπιτο που φτιάχτηκε γύρω από ένα μεγάλο δέντρο που είναι κοντά στον ποταμό. Oι νεαροί κάτοικοι της περιοχής είχαν φτιάξει κάποτε, με ξύλα, ένα μικρό σπιτάκι στο δέντρο. Με το πέρασμα του καιρού καταστράφηκε το δεντρόσπιτο και με τη βοήθεια κάποιων κονδυλίων της Ε.Ε., του Κέντρου Νεότητας του χωριού και του Συνδέσμου Αποδήμων δημιουργήθηκε το μονοπάτι, ενώ ανακαινίστηκε και το σημερινό δεντρόσπιτο.
Περισσότερα εδώ.

Το ξύλινο σπιτάκι στη Διερώνα
Είναι το πιο cool ξύλινο σπιτάκι που είδαμε τελευταία και γι' αυτό θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα γι' αυτό! Ευτυχώς σε αυτό συνέβαλαν πολύ οι αναγνώστες μας, μιας και οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο βρίσκεται αυτό το υπέροχο ξύλινο σπιτάκι δεν γνώριζαν πολλά για να μας διαφωτίσουν! Αυτό το μοναδικό ξύλινο σπιτάκι θα το βρεις στο χωριό Διερώνα. Λίγο πριν από το χωριό θα δεις μία πινακίδα η οποία σε κατευθύνει προς το Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ένα υπέροχο ξωκλήσι μέσα στα πεύκα. 200 περίπου μέτρα πριν από το ξωκλήσι θα το δεις στα δεξιά σου μέσα στον κεντρικό δρόμο, που είναι μεν χωμάτινος αλλά προσβάσιμος. Το σπιτάκι, λοιπόν, κατασκευάστηκε από 2 φίλους από τη Λάρνακα. Η όλη περιοχή τοποθεσία ονομάζεται «Λιβιτζή». Μόλις 20 λεπτά από τη Λεμεσό η οποία κατακλύζεται από άγρια πευκόφυτη και παρθένα φύση.
Περισσότερα εδώ.

Καταρράκτης Μαυρίτσιο στο Γούρρι
Το Γούρρι είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό της Κύπρου σε έκταση και βρίσκεται αμέσως μετά το Καλό Χωριό. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Γούρρι υπάρχουν επίσης και τρία ξωκλήσια, του Αγ. Μάμα, του Αγ. Δημητρίου και της Αγ. Μαρίνας. Μην ξεχάσεις να βάλεις στο πρόγραμμα το Μουσείο του Γουρρίου που στεγάζεται σε μία αποκατεστημένη κατοικία στο κέντρο του χωριού. Εκτός από το ότι βλέπεις πώς ήταν τα σπίτια στο παρελθόν, αυτό που με ενθουσίασε ήταν ότι κάθε Κυριακή μπορείς να δεις πώς κάνουν αργαλειό ή αγγειοπλαστική, ψηφιδωτά, καθώς και το ζύμωμα και ψήσιμο του φρέσκου ψωμιού. Επιπλέον, στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου λειτουργεί ένα Εργαστήρι Υφαντικής, όπου φτιάχνονται διακοσμητικά κομμάτια, όπως πετσέτες, μαξιλαράκια, τραπεζομάντιλα κ.λπ. Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας συμβάλλει στην προσπάθεια της διατήρησης της παράδοσης, με την εκπαίδευση γυναικών της κοινότητας στην κατασκευή υφαντών με αργαλειό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό παράγεται μέλι από τους ντόπιους μελισσοκόμους. Αυτό ωστόσο που πρέπει να ανακαλύψεις στο χωριό είναι το μονοπάτι της φύσης! Ακολούθησέ μας...  Στο κάτω μέρος του χωριού θα βρεις μια από τις παραδοσιακές βρύσες, που χρονολογείται από το 1916 μ.Χ. και παλιά τροφοδοτούσε με νερό τα σπίτια. Το σημείο αυτό είναι η αφετηρία του Μονοπατιού της Φύσης. Η διαδρομή είναι περίπου 2 χλμ. και συμπεριλαμβάνει ξύλινα γεφύρια κι ακολουθεί έναν μικρό ποταμό (που αποτελεί παραπόταμο του Φαρμακά) ενώ στο τέρμα του έχει έναν καταρράκτη, τον ‘Μαυρίτσιο’, που έχει ύψος 8 μέτρα και βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Το τοπίο είναι τόσο όμορφο που σε εντυπωσιάζει μεμιάς. Επίσης από ό,τι μάθαμε θα εντοπίσεις εύκολα την αφετηρία του μονοπατιού μιας και υπάρχουν οι κατάλληλες κατευθυντήριες πινακίδες.
Περισσότερα εδώ.

Το μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια»
Το Καμπί του Φαρμακά βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων και απέχει 55 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Για να βρεις το χωριό, κατευθυνόμενος από τη Λευκωσία μπορείς να επιλέξεις το δρόμο Ανθούπολης-Παλαιχωρίου και ακολουθώντας τις πινακίδες θα φτάσεις εύκολα σ’ αυτό. Έχει γειτονικά χωριά τη Συκόπετρα προς την επαρχία Λεμεσού, την Οδού προς την επαρχία Λάρνακας, τον Φαρμακά, το Απλίκι και το Παλαιχώρι. Το Καμπί του Φαρμακά είναι ένας από τους καταλληλότερους τόπος για να χαλαρώσεις, να αποτυπώσεις το τοπίο φωτογραφικά ενώ είναι ιδανικό και για πεζοπορία. Η δομή και η ταξινόμηση των παραδοσιακών σπιτιών, οι στενοί δρόμοι με θέα τα βουνά και γενικότερα η φύση του, σε κάνει να κρατάς συνεχώς με μανία τη φωτογραφική σου μηχανή ή και το κινητό τηλέφωνο. Το μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια» είναι ένα από τα πολλά μπορείς να επισκεφτείς με την οικογένειά σου ή την παρέα σου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που έχει πάρει την ονομασία του από την τοποθεσία του, μιας και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού που περιτριγυρίζει το μονοπάτι και υπάρχουν πλάτανοι, καρυδιές και διάφορα άλλα δέντρα στα οποία φωλιάζουν εκατοντάδες αηδόνια.  Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι  κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες και ένα από τα πολλά ξεχωριστά στοιχεία του μονοπατιού είναι ένα δεντρόσπιτο. Επίσης, πέρα από το εντυπωσιακό δεντρόσπιτο, πανέμορφη είναι και η (μόλις δέκα λεπτών) διαδρομή που θα σε οδηγήσει μέχρι εκεί, η οποία αποτελείται από μονοπάτια και γέφυρες!  Στη διαδρομή υπάρχουν πινακίδες όπου αναγράφονται και τα ονόματα των φυτών που συναντάς στο δρόμο σου!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close