Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Τα φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το σαββατοκύριακο!

10+2 παραδοσιακά και μη φεστιβάλ, για να επισκεφθείς το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με προϊόντα όπως μέλι, κρασί κ.ά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόνθα πάμε σε Λόφου, Κακοπετριά, Άρσος, Πέρα Χωρίο Νήσου, Ποτάμι, Σαλαμιού κ.ά. Θα μας βρεις όμως και στην Αγία Νάπα για το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, όπως και στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού για τη Γιορτή του Κρασιού, στην Άλασσα για το παιδικό φεστιβάλ και όχι μόνο.

IMG_8784.jpg

Ο Χορός της Πίττας του Μελιού
Ένα μικρό χωριό της Κύπρου ετοιμάζεται να τιμήσει ένα αγαπημένο κυπριακό έδεσμα. Πιο συγκερκιμένα το χωριό Ποτάμι, της επαρχίας Λευκωσίας, μάς προσκαλεί στην ετήσια χοροεσπερίδα της Πίττας του Μελιού την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, η ώρα 8:00μ.μ. στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, πέραν της Ποταμίτικης πίττας με μέλι, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Ευδοκία Καδή και τον Νικόλα Πισία, παράσταση με κυπριακούς χορούς από το συγκρότημα Βούρκα και όλα αυτά με τη συνοδεία φαγητού και ποτού. Η είσοδος είναι €15 το άτομο ή €10 για παιδιά δημοτικού (για τα παιδιά νηπιαγωγείου η είσοδος είναι δωρεάν).
>> Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, Ποτάμι, επ. Λευκωσίας, 20.00. Πληρ. 22852448.

10ο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Κόρνου
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου διοργανώνει το 10ο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Κόρνου ‘’Ημέρες Κόκκινου Πηλού’’. Το Φεστιβάλ αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κοινότητας για προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δείτε από κοντά τις μαστόρισσες του Κόρνου να φτιάχνουν τα παραδοσιακά πήλινα αγγεία. Παρακολουθήστε ζωντανή παρουσίαση της συνταγής του Κορνιώτικου τταβά από τη γνωστή τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου. Απολαύστε το μουσικό μας πρόγραμμα συντροφιά με την Εύη Καπάταη με συμμετοχή της Κοινοτικής Χορωδίας Κόρνου.
Μάθε περισσότερα, εδώ.
>> Μέχρι Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Κόρνος, επ. Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι fan της ηλεκτρονικής μουσικής, αυτό το φεστιβάλ είναι για σένα

Φεστιβάλ Κυπριακής Παράδοσης
Ο Πολιτιστικός Όμιλος "Το Όραμα" του Πέρα Χωρίου και Νήσου σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα των χωριών διοργωνώνουν το 3ο Φεστιβάλ Κυπριακής Παράδοσης στο Προαύλιο της Εκκλησίας του Σωτήρος στο Πέρα Χωρίο. Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 19.00, συμπεριλαμβάνει κυπριακή μουσική και λαϊκό πρόγραμμα από τους Μαρίνο Μιχαήλ και Στέλιο Μεσημέρη. Επίσης χορευτικό πρόγραμμα από: "Το όραμα" - Πέρα Χωρίου Νήσου, το Δικοινοτικό Συγκρότημα, τη Σχολή χορού "Στάμνα" Αναλιόντα, τη Σχολή χορού Εύας Κυπριανού και την Ακαδημία Ζεϊμπέκικου Εννέα όγδοα. Στον χώρο θα παρασκευάζονται και θα πωλούνται παραδοσιακά εδέσματα και θα υπάρχουν παραδοσιακοί τεχνίτες. Θα υπάρχει επίσης φαγητό και ποτό προς πώληση.
>> Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, Προαύλιο της Εκκλησίας του Σωτήρος στο Πέρα Χωρίο, επ. Λευκωσίας, 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

protsoues-01-1.webp

4ο Φεστιβάλ «Γλυκό του Κουταλιού» στην Κακοπετριά
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ «Γλυκό του Κουταλιού». Πιο συγκεκριμένα, για 4η χρονιά μετά απο δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς με χαρά ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού στην Κακοπετριά, το σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιο ιδιαίτερα, αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και να αφεθούν στην ηρεμία της φύσης. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά εδέσματα από τα περίπτερα που θα στηθούν στο χώρο.
Δες όλο το πρόγραμμα, εδώ.
>> Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας.

37346-sitesdefaultfilesmoystaleyria_DY68nRW.width-1920.jpg

39η Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος
Καθώς διανύουμε περίοδο τρύγου, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την 39η γιορτή το παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.
Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Άρσος, επ. Λεμεσού.

μαμασ.jpg

Φεστιβάλ Κρασιού και Κουμανταρίας
Φεστιβάλ Κρασιού και Κουμανταρίας διοργανώνει το χωριό Άγιος Μάμας Λεμεσού. Το φεστιβάλ θα πραγνατοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στια 15:30 και σ' αυτό οι επισκέπτες θαα αποκαύσουν δωρεάν Κουμανταρία και Παλουζέ. Άλλωστε το χωριό της ορεινής Λεμεσού είναι πολύ γνωστό οχι μόνο για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της κουμανταρίας του, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε στο επικείμενο φεστιβάλ του!
>> Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Άγιος Μάμας Λεμεσού, 15.30.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Σαλαμιού
Το μικρό χωριό της Πάφου, η Σαλαμιού, η οποία συχνά φιλοξενεί παραστάσεις θεάτρου και κινηματογράφου, ετοιμάζεται για την ετήσια γιορτή του παλουζέ, η οποία μάλισα φέτος θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, στις 12 με ζωντανή μουσική, κυπριακούς χορούς, φαγητό και ποτό.
>> Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, πλατεία Σαλαμιού, Πάφος, 12:00.  

Φεστιβάλ Παλουζέ στον Άγιο Κωνσταντίνο
Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος ετοιμάζει μία μεγάλη γιορτή, η οποία φυσικά θα είναι αφιερωμένη στον μούστο! Μας προσκαλεί λοιπόν στη Γιορτή του Παλουζέ η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 στις 4:30μ.μ. Στο πλαίσιοτου φεστιβάλ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν κουμανταρία και παλουζέ, ενώ θα πωλούνται σουβλάκια και ποτά. Τη διασκέδασή σου στο φεστιβάλ θα αναλάβει το συγκρότημα «ΤΟΠΟΛΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Επάρχου Λεμεσού κ. Μάριου Αλεξάνδρου.
>> Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, Άγιος Κωνσταντίνος, επ. Λεμεσού, 16.30. Η είσοδος στον χώρο θα είναι δωρεάν!

AKOMA...

Παιδικό Φεστιβάλ στην Άλασσα
Το Κέντρο Νεότητας Άλασσας διοργανώνει ένα υπέροχο παιδικο φεστιβάλ, γεμάτο διασκέδαση και μουσική, για καλό σκοπό. Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, πάμε παρέα στο Κέντρο Νεότητας Άλασσας για να παίξουμε και να ακούσουμε πολλή μουσική, για όλη την οικογένεια. Μουσική παρέα θα μας κάνει ο καλλιτέχνης Βύρωνας Πότσος, με αγαπημένα έντεχα, ροκ και ελληνικά κομμάτια από το χθες και το σήμερα. Στον χώρο θα υπάρχουν φουσκωτά, face painting, τοξοβολία και μαζορέτες για τα παιδιά.
>> Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Άλασσα, επ. Λεμεσού, 17.00. Είσοδος: €5 για όλη την ημέρα του Φεστιβάλ. Τα καθαρά έσοδα θα πάνε στον Οργανισμό Ογκολογικού Κύπρου. Πληρ. 97686070 / 96338473.

fest-ayia-napa-1024x526.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

38ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, ένα από τα παλαιότερα Φεστιβάλ και μία από τις  κορυφαίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της χώρας μας διανύει φέτος την 38η του χρονιά και υπόσχεται μέσα από το αξιόλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει πολύ προσεγμένα ο Δήμος Αγίας Νάπας και την πλούσια γκάμα εκθέσεων και δραστηριοτήτων που προβάλλουν τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, να χαρίσει στους επισκέπτες αξέχαστες και ανεπανάληπτες στιγμές αλλά και να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ αρχίζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία με την προεόρτια εκδήλωση Εθελοντισμού από τις ομάδες ΑΓΟ Αμμοχώστου και παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας, η οποία γίνεται στα πλαίσια της Ευρωπαικής Εβδομάδας Αθλητισμού #BEACTIVE και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 ενώ η επίσημη έναρξή του θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου η ώρα 8:00μ.μ από την Υπουργό Δικαιοσύνης κυρία Στέφη Δράκου. Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι δύο μεγάλες συναυλίες «Τι να λέμε τώρα» με την Ελεονώρα Ζουγανέλη (Σάββατο 24/09, 9:15μ.μ) και «Νύκτα για τραγούδι» με τη Γλυκερία, τον τενόρο Ανδρέα Αροδίτη, τον Γιώργο Ιωάννου, το Φωνητικό Σύνολο Διάσταση και τον Χορευτικό ΄Ομιλο «Διόνυσος» (Κυριακή 25/09, 9:00μ.μ.) καθώς και το μεγάλο αφιέρωμα στη Μικρά Ασία «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» με τις Κύπριες τραγουδίστριες Νίκη Αντωνίου Καραΐσκου, Αθηνά Λιανού, Μαρία Βαρδάκη, Ελένη Μαυρουδή, τις οποίες θα συνοδεύει η 8μελής Ορχήστρα του Μουσικού Σχήματος «Ορφέας» (Παρασκευή 23/09, 9:00μ.μ.). Εκτός από το καλλιτεχνικό μέρος, σημαντικές και ενδιαφέρουσες  είναι οι εκθέσεις, οι οποίες πηγάζουν από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών καθώς και έκθεση γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η έκθεση του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου», έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Αγίας Νάπας με θέμα «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα» κλπ. Θα λειτουργεί επίσης, ως εκθεσιακός χώρος, το Λαογραφικό Μουσείο – «Αγροτόσπιτο», στο προαύλιο του οποίου θα διεξάγονται επιδείξεις διάφορων οικιακών αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλουμιών, μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ  και θα παρουσιάζονται επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεχτική, αγγειοπλαστική και άλλα. Τα παιδιά και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τις τρεις βραδιές (23-25/09,7:30μ.μ-8:00μ.μ) παραστάσεις Καραγκιόζη με τον γνωστό λαϊκό καλλιτέχνη Χρίστο Πάφιο.
Δες όλο το πρόγραμμα, εδώ.
>> Πέμπτη 22-Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Αγία Νάπα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

κρ3.jpg

Γιορτή του Κρασιού
Ο Δήμος Λεμεσού μάς προσκαλεί και φέτος στη Γιορτή του Κρασιού, που μας περιμένει πιο ανανεωμένη από ποτέ στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Πιο οργανωμένη από κάθε άλλη φορά η Γιορτή του Κρασιού μας προσκαλεί να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες, λαογραφικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς και μουσική με φόντο τον παραδοσιακό βρακά. Η έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα το κρασί αλλά και η έκθεση φωτογραφίας οι οποίες έρχονται να εμπλουτίσουν και φέτος το πρόγραμμα της Γιορτής του Κρασιού με αποκορύφωμα το παιδικό πρόγραμμα για του μικρούς μας φίλους που έχουν αποκτήσει πλέον τη δική το δικό τους χώρο στη Γιορτή του Κρασιού. Η γιορτή εμπλουτίζεται από παραστάσεις θεάτρου σκιών, εργαστήρι αγγειοπλαστικής και η μαγεία πλανάται στην ατμόσφαιρα από τους υπέροχους ταχυδακτυλουργούς Λιοτατή. Ένα φεστιβάλ το οποίο πάντα αφήνει στους πολίτες την ανάμνηση μιας υπέροχης βραδιάς με άφθονο κρασί! Αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.
>> 17-25 Σεπτεμβρίου, Δημόσιος Κήπος, Λεμεσού.

1ο Rock Fest ''Ραντεβού στην Πλατεία'
Έχοντας επιστρατεύσει τα καλύτερα ροκ συγκροτήματα της Ελλάδας, η SOL Music παρουσιάζει ο πρώτο μουσικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην ροκ μουσική. Το διήμερο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Πρόοδος του Καϊμακλίου στη Λευκωσία, με μπάντες όπως τα Γυμνά Καλώδια, οι On Tour και Magic De Spell να ετοιμάζονται να μας ξεσηκώσουν. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, όραμά τους είναι το φεστιβάλ να καθιερωθεί ετησίως σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 με γενική είσοδο 15 ευρώ για μία ημέρα ή 25 για δύο. Εισιτήρια προπωλούνται διαδικτυακά στο Soldout Ticket Box και φυσικά στο Neverland Rock Bar και στο Progress Café.
>> 24 & 25 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Πρόοδος Καϊμακλίου, Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close