Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Αυτά είναι τα φεστιβάλ του Νοέμβρη που δεν πρέπει να χάσεις

Κι αυτό το μήνα δίνουμε ραντεβού στα πιο νόστιμα φεστιβάλ και στις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2022

Ο Νοέμβριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για εξορμήσεις σε βουνά και πεδιάδες, σε ζεστά κουτούκια στο βουνό, για γαστρονομικό τουρισμό, αλλά και αγροτουρισμό.

Είναι ακόμα ο μήνας της ζιβανίας αλλά και των μανιταριών, καθώς παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, το μήνα που ετοιμαζόμασε να υποδεχθούμε θα λάβουν χώρα δύο πολύ δημοφιλείς γιορτές, το διπλό Φεστιβάλ Ζιβανίας σε Άλωνα και Πελένδρι αλλά και το Φεστιβάλ Μανιταριού στα Σπήλια.

Είναι ακόμα δηλαδή ένας μήνας για παλουζέ και παραδοσιακά εδέσματα καθώς οι γιορτές αυτές πραγματοποιηούνται με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας. Επίσης, αρκετές είναι και οι γιορτές που στήνονται βασισμένες στα τοπικά προϊόντα.

Είναι όμως και μήνας παραμυθιού, αλλά και του πολιτισμού.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

nicosia fest.jpg

3o Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Για φέτος το Φεστιβάλ οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο αποδοχής και συμπερίληψης του συνανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και δυνατοτήτων. Ο συγκεκριμένος στόχος του Φεστιβάλ διαπερνά και τη φετινή ταυτότητά του που έχει σχεδιάσει ο Κύπριος εικαστικός, αρχιτέκτων και πανεπιστημιακός Aργύρης Aγγελή. Στο έργο του γκρεμίζονται τα τείχη της διαφορετικότητας και τα τείχη της Λευκωσίας γίνονται παράθυρα στο αύριο. Το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων, με 19 παραγωγές και 26 παραστάσεις, ξεκινά εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας με το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ.
Δες όλο το πρόγραμμα, εδώ.
>> Μέχρι 28 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

9ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης
Στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου από το Τεχνοδρόμιο στη Λεμεσό. Περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών και εργαστήρια για την αφήγηση, με παραστάσεις για ενήλικο και παιδικό κοινό με σημαντικούς φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Φέτος είναι αφιερωμένο στη σημασία της ταξιδιωτικής αφήγησης μέσα από μια διευρυμένη προσέγγιση που αγγίζει πολλές πτυχές του ανθρώπινου βίου και της αναζήτησης.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ
>> 4, 5 & 6 Νοεμβρίου, Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός. Το εισιτήριο του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ για κάθε παράσταση και 20 ευρώ για κάρτα εισόδου του Φεστιβάλ με την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εκδηλώσεις. Η είσοδος για τα μέλη του Τεχνοδρομίου είναι δωρεάν.

Φεστιβάλ Ζιβανίας στον Πεδουλά
Το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς έχει σειρά με το φεστιβάλ ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 15.00. Στο Φεστιβάλ Ζιβανίας του Πεδουλά θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο μονοπάτι της φύσης, να τραγουδήσουμε μαζί με τη χορωδία Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά, να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς με το χορευτικό συγκρότημα Χρυσοσπηλιώτισσας Πεδουλά, καθώς επίσης και με χορευτικό συγκρότημα Πεδουλά, να κούσουμε παραδοσιακά τραγούδια από τον Μιχάλη Χατχήμιαχαήλ και τον Σάββα Σάββα, τον Κυριακό Κουταλιανό και τοην Στέλλα Σάββα. Επίσης να δοκιμάσουμε δωρεάν παλουζέ, ζεστή ζιβανία και κρασί. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της ορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Επίσης θα θαυμάσουν τη θέα από τα διάφορα σημεία του Πεδουλά και θα απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού.
Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-15.00.

αλωνα.jpg

11 Γιορτή της Ζιβανίας στην Άλωνα
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας μάς προσκαλεί στο όμορφο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας για να γιορτάσουμε μαζί το πιο... κυπριακό ποτό! Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η ζιβανία έχει την τιμητική της από τις 10:30π.μ. μέχρι τις 3:30μ.μ., στη 11η Γιορτή της Ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού Άλωνα, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου. Στο πλαίσιο της γιορτής, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας, από το άλεσμα και το πάτημα των σταφυλιών μέχρι την απόσταξή της, καθώς και την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού. Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης παραδοσιακά φαγητά και τοπικά προϊόντα και θα προσφερθεί δωρεάν ζιβανία και παλουζές. Αυτά θα συνοδεύονται από παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορό.
Δες το πρόγραμμα, ΕΔΩ.
>> Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Άλωνα, επ. Λευκωσίας, 10.30-15.30.

Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Πελένδρι
Η ζιβανία είναι το παραδοσιακό ποτό της Κύπρου, ένα ποτό συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα. Και πού θα μπορούσε να έχει την τιμητική του, αν όχι στο χωριό; Στο Πελένδρι λοιπόν, το όμορφο χωριό της ορεινής Λεμεσού, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, η ζιβανία θα έχει την τιμητική της σε ένα διήμερο φεστιβάλ για τους λάτρεις του παραδοσιακού αυτού ποτού.
Αναμένονται περισσότερα σύντομα.
>> Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Νοεμβρίου, Πελένδρι, επ. Λεμεσού.

Sia Chilli Fest
Το ετήσιο "Sia Chilli Fest" μάς δίνει ένα ακόμα λόγο για να ετοιμάσουμε εκδρομή στο χωριό! Συγκεκριμένα, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, ετοιμαστείτε για ένα ξεχωριστό φεστιβάλ στο χωριό Σιά, της επαρχίας Λευκωσίας. Ένα φεστιβάλ με πολλά φρέσκα τσίλι, καυτερές σάλτσες, σκόνες τσίλι και άλλα καυτερά πιάτα, σε συνδυασμό με φαγητό μπάρμπεκιου, craft μπίρα και κοκτέιλ Ready-to-Drink. Για άλλη μια φορά, πάμε στον διαγωνισμό Chilli μαζί με περισσότερες εκπλήξεις μόνο για εμάς! Τα ποτά θα εξαφανίσουν τη δίψα μας και οι φίλοι μας στο BBQ θα μας σερβίρουν απίστευτα νόστιμο φαγητό. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, τα funky beats και τα καλά vibes του DJ Pueblo Franco θα σας ανεβάσουν τη διάθεση!
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.
>> Σάββατο 12 Νοεμβρίου, Σιά, επ. Λευκωσίας, 10.00-16.00.

Γιορτή Μανιταριού στα Σπήλια
Η Kyriakides Mushrooms και η ορεινή κοινότητα Σπηλιών παρουσιάζουν την ετήσια Γιορτή Μανιταριού! Στο πανέμορφο Τρόοδος, ανάμεσα σε πεύκα και κέδρα, καταμεσής της μοναδικής κυπριακής φύσης, το μικρό χωριό Σπήλια έχει καθιερώσει πια, μια ετήσια γιορτή αφιερωμένη σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα αυτοφυή “φαγητά” στην Κύπρο, τα μανιτάρια! H διήμερη γιορτή του μανιταριού θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου. Στα Σπήλια, όπως και στη γύρω περιοχή (Κυπερούντα, Κακοπετριά και Γαλάτα), υπάρχουν αρκετά αγροτουριστικά καταλύματα, που μπορούν να φιλοξενήσουν όλους όσους επιθυμούν να περάσουν ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο στο μαγευτικό Τρόοδος, συνδυάζοντας και άλλες δραστηριότητες της περιοχής με τη μεγάλη γιορτή του μανιταριού στο νησί μας!
Μάθε περισσότερα, εδώ.
>> Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Νοεμβρίου, Σπήλια, επ.Λευκωσίας.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close