Τα καλύτερα της Κύπρου , Bars & Clubs

Όσα θα ήθελες να ξέρεις για το Ukiyo Listening Bar μέσα από 6 ερωτήσεις

Το πρώτο listening bar της Κύπρου, ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή

Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2023

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε ως «Νέα Άφιξη» κατάφερε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, αφού το όνομά του περιλαμβάνει έναν προσδιορισμό που δεν ακούμε συχνά. Δεν λέγεται «cocktail bar», ούτε «sushi bar». Το Ukiyo είναι «listening bar» (το πρώτο στην Κύπρο) και το υποστηρίζει αυτό στο μάξιμουμ.

Είναι ένα είδος μπαρ που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ’50 και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε Ευρώπη και Αμερική. Μπαράκια που δίνουν έμφαση στον ήχο, έχοντας ειδικό εξοπλισμό, και αφιερώνουν μεγάλο μέρος των ωρών λειτουργίας τους σε μουσική από δίσκους βινυλίου.

Αυτό ακριβώς είναι το Ukiyo. Ένας μίνιμαλ χώρος, με εξολοκλήρου γήινες αποχρώσεις με έμφαση στο ξύλο, με ιαπωνικές επιρροές, εκλεκτή μουσική που κυμαίνεται σε soul, funk και R&B από τα παλιά, με επιλεγμένες, πιο πρόσφατες προσθήκες. Όσον αφορά στο μενού, συναντάς νόστιμο ιαπωνικό φαγητό με street food διάθεση (τα πλείστα to share) και εύγευστα signature κοκτέιλ.

Εμείς, μιλήσαμε με τον Χρίστο Γεωργίου, διευθυντή του Ukiyo Listening Bar, για να μας απαντήσει 6 βασικές ερωτήσεις, έτσι ώστε να γνωρίσουμε το πρωτότυπο αυτό μπαρ καλύτερα.

Κατ’ αρχάς, τι σημαίνει «Ukiyo» και γιατί ήταν το ιδανικό όνομα για το μαγαζί αυτό;

Η πραγματική έννοια του Ukiyo - Floating World, πλωτός κόσμος. Είναι ιαπωνική λέξη που περιγράφει την urban παρορμητική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής, την απόλαυση και την ευχαρίστηση των αστικών κέντρων (σημερινό Τόκιο) της Edo Period. Σε ελεύθερη μετάφραση “ζώντας μόνο για τη στιγμή”. Τώρα γιατί ήταν το ιδανικό όνομα για το μαγαζί, γενικά ήταν στις επιλογές η συγκεκριμένη λέξη, αλλά αυτό που μας έκανε 100% σίγουρους για την επιλογή ήταν μετά από ένα όνειρο που ειχε η graphic designer μας Νίκη Κερτεμίου, από Egg Design Studio, όπου είχε αναλάβει ένα project που ονομαζόταν floating world.

ukiyo (1).jpg

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου listening bar στην Κύπρο;

Η αρχική ιδέα ήταν να δηµιουργηθεί ένα δωµάτιο στο Notes And Spirits (το πρωτο µας µπαρ) µε καλή ηχομόνωση, καλό ήχο και βινύλια, ένα δωµάτιο που θα λειτουργούσε σαν µια πιο private µορφή του µπαρ. Το project τελικά δεν έγινε, αλλά η ιδέα παρέµεινε και χτιζόταν σταδιακά. Μετά από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία όπου είχαµε αρκετή τριβή µε τα λεγόµενα audiophile/hi-fi/listening bars, το project άρχισε να έχει περισσότερο νόηµα και συνειδητοποιήσαμε πως άξιζε ένα δικό του χώρο παρά µόνο ένα δωµάτιο. Έτσι και δηµιουργήθηκε το Ukiyo Listening Bar.

Το concept, ή η έννοια του listening bar/hi fi bar υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει ρίζες από Ιαπωνία. Ένα concept που µε τα σηµερινά δεδομένα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του ήχου και επικρατεί το «talk less listen more», μολονότι το κάθε µπαρ έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και concept. Να αναφέρω το στήσιμο του Ukiyo Listening Bar: Τα speakers µας είναι Klipsch Cornwall IV, Vinyl Players, Technics SL-1200 MK7, Mixer TAULA 4 MR - Rotary Can Electric, Amplifier NAD M33. Τον σχεδιασµό του ήχου και ηχομόνωσης επιμελήθηκε ο Χρίστος Γεωργίου µαζί µε τον Άλεξ Τουµπουρή, τους ODIOVIBE και πήρε σάρκα και οστά από EKKY Design Studio.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Ukiyo Listening bar όταν άνοιξε, ήταν από τα πρώτα listening bars / hi-fi bars της νότιας Ευρώπης και γενικά της ευρύτερης περιοχής.

ukiyo3.jpg

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι μουσικές σας επιλογές είναι εκλεκτές και προσεγμένες. Αλήθεια γιατί επιλέγετε τα βινύλια και πώς γίνεται η επιλογή των τραγουδιών που θα παίξουν;

Οι επιλογές της µουσικής µας έχουν ως βάση ό,τι θεωρούμε εµείς καλή µουσική και ό,τι θεωρούµε πως ταιριάζει µε την αισθητική του χώρου µας, θα ακούσεις από Jazz, soul, blues µέχρι trip hop, hip hop και πιο ηλεκτρονικά beats. Να αναφέρω πως δίνεται αρκετή δημιουργική ελευθερία στους guest DJs µας, που παίζουν κάθε εβδοµάδα, αφού ο κάθε ένας φέρνει τη δική του συλλογή βινυλίων και έχει την ευχέρεια να χρησιµοποιήσει και τους δικούς µας δίσκους µε κύριο γνώμονα την παρεμφερή αισθητική στη µουσική.

Τώρα γιατί βινύλια; Αναμφισβήτητα ο ορισµός «listening / hi-fi bar» είναι αλληλένδετος µε το βινύλιο. Ο κύριος λόγος είναι η ποιότητα του αναλογικού ήχου που βγάζει το βινύλιο. Σίγουρα υπάρχουν ψηφιακές µορφές που έχουν εξίσου «καλό» ποιοτικό ήχο, ακόµα και καλύτερο, όπως επίσης και κόπιες βινυλίων µε όχι τόσο καλή ποιότητα. Η ψηφιακή μορφή μουσικής όμως, είναι μια «βολική» βελτίωση στη σύγχρονη ζωή μας. Το βινύλιο θέλει χρόνο, θέλει ψάξιμο… γενικότερα είναι µια εµπειρία.

Το μενού σας περιλαμβάνει διάφορα ενδιαφέροντα to-share πιάτα. Πώς καταλήξατε στα πιάτα που θα σερβίρετε;

Σίγουρα είμαστε επηρεασμένοι από την ιαπωνική κουλτούρα γεύσεων, και πιο συγκεκριμένα από τα Yakitori-Ya (δηλαδή µικρούς χώρους όπου µπορείς να απολαύσεις ξεχωριστά εδέσµατα όπως διάφορα cuts κοτόπουλου σε µορφή σουβλάκι, ψημένα σε ξυλάνθρακα και seasoned µε µια σάλτσα), αλλά και από Ιαπωνικές pubs (izakaya) όπου σερβίρονται διάφορα είδη σνακ για να συνοδεύσεις το ποτό σου. Ωστόσο στο Ukiyo Listening Βar, τα πιάτα µας έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, τη δική µας, ας το πούµε, τσαχπινιά - την τσαχπινια του σεφ µας Νίκου Πολιτάκου.

Γενικότερα, τι μπορεί να περιμένει κάποιος σε μια επίσκεψη στο Ukiyo Listening Bar;

Θέλαµε και θέλουµε να δηµιουργήσουµε ένα χώρο όπου µε το που μπαίνεις, να µπορείς να αποβάλεις το άγχος της καθηµερινότητας και να µπορείς όντως να ζεις τη στιγµή, ικανοποιώντας όλες σου τις αισθήσεις σε µια αρµονική συνύπαρξη του χώρου µε ένα εύγευστο πιάτο, ένα απολαυστικό cocktail συνοδευόμενα µε καλής ποιότητας ήχου και εκλεκτής µουσικής.

ukiyo7 (1).jpg

Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο Best Concept, που κερδίσατε στα Cyprus Eating Awards 2022;

Αρχικά να ευχαριστήσουμε τα Cyprus Eating Awards που µας επέλεξα ως «Best Concept». Μας τιµά ιδιαίτερα. Το βραβείο µας δίνει µια επιπλέον ώθηση να συνεχίσουµε να υπηρετούµε τον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης, και να προωθούµε το χώρο µε καινοτόµες ιδέες. Εν µέρει, ένα είδος ανταμοιβής αλλά όχι καθησυχασμού.

Φωτογραφίες: Στέλιος Δημητρίου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close