26 October-19 November 2023
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

«Fresh Fish»: Εικαστική έκθεση από τον PASHIAS

Ο καλλιτέχνης επιστρέφει για να δώσει συνέχεια στην περφόρμανς «Ω3»

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2023

Πάντα με φρέσκια προοπτική, ο εικαστικός PASHIAS επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση «Fresh Fish», στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της φετινής διοργάνωσης. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και αποτελεί εξέλιξη της ζωντανής περφόρμανς «Ω3» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας τον περασμένο Μάιο, για τη σειρά δράσεων #acceptance του Φεστιβάλ.

Προκαλώντας αίσθηση και αντιδράσεις, ο PASHIAS με την ψαροουρά του σύρθηκε για μία ώρα στο τσιμεντένιο πάτωμα της Πλατείας, που σχεδίασε η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Zaha Hadid, καταλήγοντας στο φυσικό του στοιχείο - ένα μαρμάρινο σιντριβάνι νερού. Το έργο «Ω3» προσέλκυσε κοινό και περαστικούς, συζητήθηκε με έπαινο, αλλά και κριτική, «αποδεικνύοντας -επιτέλους- πως ναι, η αρμονική συνύπαρξη με ‘το άλλο’ μπορεί και να μην είναι τόσο επικίνδυνη, επώδυνη ή απαγορευτική. Πως η κοινωνική ένταξη, η διαπολιτισμικότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας μπορεί και να μην αποτελεί ένα άπιαστο - για εμάς - όνειρο». (Γ. Μουρέττου).

PASHIAS_FreshFish_2.jpg

Στην έκθεση «Fresh Fish» o εικαστικός εξελίσσει την πρωτότυπη γλυπτική του πρακτική, για να εξερευνήσει το ‘ανόμοιο’ μέσα από μυθικές φιγούρες σε σύγχρονη απόδοση. Το σώμα του καλλιτέχνη - που παρουσιάζεται μισός άνθρωπος, μισός ψάρι- επαναλαμβάνεται, παίρνει σχήμα στη πολλαπλότητα για να αποδείξει την μοναδικότητά του. Με αναφορές στις τοιχογραφίες του Κυκλαδικού πολιτισμού, σε αρχιτεκτονικές δομές φουτουρισμού, σε κούκλες παιχνίδι και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή κατανάλωσης, ο PASHIAS συνθέτει ένα πολιτισμικό ταμπλό της κοινωνίας που όλοι μαζί κατοικούμε, του νερού που όλοι μαζί κολυμπούμε.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - φυτώριο στη διοργάνωση σειράς τριών εργαστηρίων από τον PASHIAS, με τίτλο «Ο καλλιτέχνης κινεί το έργο, το έργο κινεί τον καλλιτέχνη». Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας στις 30 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου και 3 Νοεμβρίου, 17:30 - 19:30.

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, 19:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Μίκη Θεοδωράκη 6 - πρώην Μουσείου, 1097, Λευκωσία)

Διάρκεια: 26 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00 & 1 ώρα πριν από κάθε προγραμματισμένη παράσταση)

Επιμέλεια: Μαρία Ευσταθίου

Χορηγοί Έκθεσης: Laminam - Superior Natural Surfaces, CIP - Citizens In Power

Πληροφορίες Έκθεσης: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00) - www.pashias.art/fresh-fish - www.pashias.art/omega3 Πληροφορίες & Κρατήσεις Εργαστηρίου: 96674020 - www.phytorio.org/community-building

Διοργανωτές Φεστιβάλ: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.
Θεσμικός χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός χορηγός Φεστιβάλ: Onassis Stegi, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο
Χάλκινος χορηγός Φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close