Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Θεοφάνεια στην Κύπρο: Οι 13 τελετές αγιασμού των υδάτων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Κύπρος τα Θεοφάνεια

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιανουαρίου 2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Κύπρος τα Θεοφάνεια, αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις σχετικά με τα Φώτα, που αντανακλούν τόσο την πεποίθηση του διωγμού των καλικαντζάρων όσο και τη θρησκευτική διάσταση.

Σημειώνεται πως σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει μιαν από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γιορτές της, τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Θεοφάνια, Φώτα ή Επιφάνια, χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που, σύμφωνα με τις Γραφές, συνέβη κατά τη βάπτιση του Ιησού. Στις δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των τριών μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου θα γιορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια με τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού σε όλες τις πόλεις.

latsi.jpg

Διάβασε αναλυτικά παρακάτω:

Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα
Ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου θα τελέσουν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αγίας Νάπας τους Εορτασμούς των Αγίων Θεοφανείων. Της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, παρουσία του Δημάρχου κ. Χρίστου Ζαννέττου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομίας και άλλων επισήμων. Θα ακολουθήσει η Βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας όπου θα βραβευθεί με Χρυσό Σταυρό ο πρώτος κολυμβητής. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λιμανιού, θα παρουσιαστεί από τον Χορευτικό Όμιλο Δήμου Αγίας Νάπας και το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμπου παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κυπριακούς, Ελληνικούς Χορούς και τραγούδια.

Στη Λάρνακα
-
Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι λόγω των εργασιών που εκτελούνται στη Μαρίνα από την Kition Ocean Holdings, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 κατά την τέλεση του Καθαγιασμού των Υδάτων την Ημέρα των Θεοφανίων, η είσοδος του κοινού στη Μαρίνα (αποβάθρα) θα είναι περιορισμένη λόγω εκτέλεσης έργων.
- Πληροφορούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας ότι το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024, ημέρα των Θεοφανείων, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ. κ. Γεωργίου, συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου στην παρουσία της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, της Α. Ε. της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου και των Πολιτικών, Στρατιωτικών και Πολιτειακών Αρχών της πόλης μας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα γίνει πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα για την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι κατά την ημέρα των Θεοφανίων, λόγω της πομπής από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου προς το παραλιακό μέτωπο, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν το κλείσιμο των δρόμων (περισσότερα, εδώ).

Στην Πάφο
Με την παραδοσιακή λαμπρότητα και επισημότητα θα εορταστούν στην Πάφο τα Άγια Θεοφάνεια. Στον καθιερωμένο επίσημο εορτασμό που πραγματοποιείται εκ περιτροπής στις παραλιακές πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και ο οποίος φέτος θα γίνει στην Πάφο, θα παραστούν η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα προστεί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων. Ακολού-θως, θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή η οποία θα καταλήξει στο Λιμανάκι Πάφου, όπου θα τελεστεί ο Αγιασμός των Υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Την πομπή θα συνοδεύουν οι Φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου. Η πομπή θα διέλθει από τις οδούς Αγαπήνορος, Ικάρου, Κωνσταντίας, Θεοσκεπάστης και Αλκμήνης και μέσω των Λεωφόρων Ποσειδώνος και Αποστόλου Παύλου θα καταλήξει στην προβλήτα στο Λιμανάκι. Η τροχαία κίνηση θα διακόπτεται σε κάθε δρόμο πριν από την άφιξη της πομπής και θα επαναρχίζει μετά τη διέλευσή της. Για τη στάθμευση των οχημάτων θα είναι διαθέσιμοι οι εξής χώροι: περίβολος του Ι. Ναού Αγίων Αναργύ-ρων, γήπεδο του 6ου Δημοτικού Σχολείου, Χώρος Στάθμευσης Αρχαιολογικού Πάρκου, χώρος πίσω από τα κτίρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου και απέναντι από αυτόν χώρος του Αρχαιολογικού Πάρκου.

Στη Γερμασόγεια Λεμεσού
Ο Δήμος Γερμασόγειας σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, ανακοινώνουν ότι τα Άγια Θεοφάνεια θα εορταστούν στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, στη θάλασσα μπροστά από το ξενοδοχείο THE ROYAL APOLLONIA HOTEL (δυτικά του ξενοδοχείου). Της πορείας προς τη θάλασσα θα ηγείται η φιλαρμονική του Δήμου Γερμασόγειας.

Στο Παραλίμνι
Την παραμονή των Αγίων Θεοφανείων, Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, θα τελεστεί στους ενοριακούς ιερούς ναούς η ακολουθία του Όρθρου, των Μεγάλων Ωρών, του Εσπερινού των Θεοφανείων μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μέγας Αγιασμός (των Καλάντων). Στις 11:00π.μ θα τελεστεί η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας. Θ’ ακολουθήσει η τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας.
Τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου, ώρα 10:30π.μ (από τους πιστούς της Βουλγαρόφωνης ενορίας) και στο εξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα στην περιοχή Νησιά στον Πρωταρά, ώρα 11:00π.μ.

Στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα
Θεία Λειτουργία θα τελεστεί το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα. Σε ανακοίνωση της Κοινότητας αναφέρεται ότι «η Λειτουργία θα τελεστεί προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, από τις 07.30 μέχρι τις 10.00 το πρωί. Ακολούθως θα γίνει καθαγιασμός των υδάτων στον κολπίσκο του Αγίου Θύρσου». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υπάρξει η απαιτούμενη ζήτηση για μετάβαση στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα θα υπάρξουν λεωφορεία. Για πληροφορίες και προκράτηση θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελένη Φελλούκα στο τηλέφωνο 99621332 και τον Κοινοτάρχη Γιαννάκη Χατζηγιάννη στο 99403919.

Στη Λευκωσία
-
O Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου σας προσκαλούν στον Αγιασμό των Υδάτων που θα γίνει το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στη λίμνη του Πάρκου Ακροπόλεως από τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ Πορφύριο και τους ιερείς του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως. Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων θα προσφερθούν ζεστοί λουκουμάδες.

- Ο Δήμος Αγλαντζιάς και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές των ενοριών Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς και Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ ανακοινώνει οτι το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στα νερά της Λίμνης του Πάρκου Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας. Θα προηγηθεί Όρθος, Θεία Λειτουργεία και Μέγας Αγιασμός σε όλους τους Ναούς στην Αγλαντζιά. Θα προσφερθούν λουκουμάδες.

Στο Ζύγι
Η Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου σας προσκαλούν στον επίσημο αγιασμό των υδάτων κα της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρου στ θάλασσα, στ αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, το Σάββατο, 6η Ιανουαρίου, ημέρα της εορτής των Θεοφανίων. Μετα το πέρας της θείας Λειτουργίας στον Ιερο Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Ζυγίου, και ώρα 10:30π.μ., θα ξεκινήσει πομπή, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και συνοδεία ἐκκλησιαστικών, πολιτειακών, πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και κοινοτικών αρχών, η οποία θα καταλήξει στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου για τον αγιασμό των υδάτων.

Στη Λεμεσό
Με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, o Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος το Σάββατο 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού ο Πανιερώτατος μαζί με τις Αρχές της πόλης, των επισήμων του κλήρου και του λαού θα κατευθυνθούν εν πομπή προς την αποβάθρα του παλαιού λιμανιού όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Στον Άγιο Τύχωνα
Με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος το Σάββατο 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης παρά τον Άγιο Τύχωνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος μαζί με τις τοπικές αρχές, των επισήμων του κλήρου και του λαού θα κατευθυνθούν εν πομπή προς την αποβάθρα του Ξενοδοχείου Four Seasons όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Στο χωριό Κάτω Μύλος
Από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Κοινότητος Κάτω Μύλου ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 6 Ιανουαρίου ημέρα Θεοφανίων στις 7 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στην συνέχεια σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Μύλου θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό του χωριού.

Στο Λατσί:
Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς σας προσκαλεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων το Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2023 στο λιμάνι του Λατσιού. Της τελετής θα προΐσταται ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ώρα 7.00 - 9.30 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς
Ώρα 9.30 - 10.15 π.μ. Αγιασμός στον Ιερό Ναό
Ώρα 10.30 π.μ. Τελετή Αγιασμού των Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Λατσιού.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close