Wine Guide , Εστιατόρια

5 οινοποιεία για βόλτες και wine tastings το σαββατοκύριακο

Μικρή εκδρομή σε όμορφους αμπελώνες, μισή ώρα από το κέντρο της πόλης

Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024

Τα κυπριακά οινοποιεία τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει πολλά. Δίνουν ποιοτικά κρασιά, με έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες και είναι ανοιχτά για το κοινό να τα γνωρίσει και να γευτεί τα κρασιά τους.

Κάποια μάλιστα από αυτά, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες -πέρα από τα εκλεκτά κρασιά τους- να απολαύσουν και μοναδικές γεύσεις, από το μενού τους!

Πάρε την παρέα, κλείσε ραντεβού, και κάνε μια τσάρκα στα εκλεκτά και ποιοτικά οινοποιεία του νησιού μας.

VASILIKO replace.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ
Το οινοποιείο Βασιλικόν βρίσκεται βορειοδυτικά της Κύπρου στην περιοχή Λαόνα-Ακάμας και στο χωριό Κάθηκας της Πάφου από το 1993. Το οινοποιείο παράγει κρασιά από διεθνείς αλλά και γηγενείς ποικιλίες, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά τον στόχο του, που είναι η ανάδειξη δηλαδή του κυπριακού αμπελώνα.
ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ: Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, ενώ σου προτείνει γευσιγνωσία, φαγητό και ξενάγηση. Πιο συγκεκριμένα: Το Vasilkon προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης στους χώρους του οινοποιείου, στο πανέμορφο κελάρι όπου φυλάσσονται τα κρασιά, καθώς και τα δρύινα βαρέλια στα οποία γίνεται η παλαίωση. Σε εξειδικευμένο χώρο γευσιγνωσίας μπορείς να απολαύσεις τα κρασιά του οινοποιείου και να μάθεις αρκετά χαζεύοντας την απέραντη θέα με το γαλάζιο της θάλασσας του Ακάμα. Μάθε επίσης για τις γευσιγνωσίες που προσφέρει το οινοποιείο με τιμές από 5 και 10 ευρώ ανά άτομο. Προσφέρει επίσης και μια πιο ολοκληρωμένη ξενάγηση, η οποία συνδυάζεται με γευσιγνωσία κρασιών και πλάτερ τυριού, η οποία στοιχίζει 12 ευρώ το άτομο. Στο οινοποιείο μπορείς να βρεις και διάφορα κρασιά από παλαιότερες χρονιές. Η εμπειρία της επίσκεψής σου στο οινοποιείο θα ολοκληρωθεί με δοκιμή σπάνιων ετικέτων οι οποίες παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες και δύσκολα μπορεί κάποιος να τις εντοπίσει στην αγορά. Στους χώρους του οινοποιείου θα βρεις και εστιατόριο το οποίο προσφέρει σπιτικές παραδοσιακές και μεσογειακές γεύσεις. Ακόμα στο οινοποιείο θα βρεις και μουσείο με εκθέματα παλιών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού καθώς και πίνακες γνωστών ζωγράφων.
INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://vasilikon.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@vasilikon.com ή τηλεφωνικώς στο 26 633999.
Διεύθυνση: Kάθηκας, 8573 Πάφος. 
Facebook: Vasilikon Winery
Instagram: vasilikon_winery

vlassides.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΛΑΣΙΔΗ
Στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού συναντάμε το Οινοποιείο Βλασίδη. Το οινοποιείο είναι κτισμένο μέσα σε ένα αμπελοτόπι 90 στρεμμάτων και παράγει περίπου 200.000 φιάλες τον χρόνο. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν 250 βαρέλια των 300 λίτρων, γαλλικής δρυός, τα οποία βρίσκονται σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μιας και ολόκληρο το κτήριο είναι κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό.
ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ: Στο Οινοποιείο Βλασίδη μπορείς να δοκιμάσεις σε κάθετη γευσιγνωσία σπάνιες παλιές χρονιές ερυθρών κρασιών από την προσωπική συλλογή του οινοποιού, με 25 ευρώ το άτομο, πάντα με προκράτηση. Μπορείς να βρεις επίσης ετικέτες κρασιών, οι οποίες δεν κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στο οινοποιείο. Τα πειραματικά αυτά κρασιά, το οινοποιείο, τα ονομάζει ‘Δοκιμές’. Μερικές, λοιπόν, από τις ‘Δοκιμές’ είναι το ερυθρό Αγιωργίτικο και το λευκό Ασύρτικο, και τα δύο με καταγωγή από την Ελλάδα, το Ξυνιστέρι από συγκεκριμένο αμπελώνα και παλαίωση, ο φυσικός γλυκύς οίνος Sauvignon blanc Late Harvest και ο ροζέ αφρώδης οίνος. Τέσσερα από αυτά τα κρασιά μπορείς να τα δοκιμάσεις σε γευσιγνωσία με 10 ευρώ το άτομο. Επιπρόσθετα, το οινοποιείο διαθέτει μία μεγάλη εξωτερική βεράντα, όπου μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τα κρασιά με συνοδευτικά εδέσματα και με θέα τους καλοφροντισμένους γραμμικούς αμπελώνες. Όσο για τις ξεναγήσεις, η ολοκληρωμένη ξενάγηση στους χώρους του και στα αμπέλια έχει διάρκεια περίπου 30-40 λεπτών και συνδυάζεται με μια γευστική δοκιμή τεσσάρων κρασιών της τρέχουσας χρονιάς. Η συγκεκριμένη ξενάγηση πραγματοποιείται μόνο με προκράτηση, τις καθημερινές, και μόνο στις 11:00 το πρωί. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το οινοποιείο προσφέρει και τρία άλλα πακέτα γευσιγνωσίας, το απλό στα 4 ευρώ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει τα τρία κρασιά της σειράς ‘Γρίφος’, το δεύτερο στα 8 ευρώ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει 4 οποιαδήποτε ποικιλιακά κρασιά της τρέχουσας εσοδείας και το πακέτο των 10 ευρώ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει τη δοκιμή 2 λευκών και 2 ερυθρών κρασιών με τη συνοδεία τυριών.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου Βλασίδη, στο vlassideswinery.com, επικοινωνήστε μέσω email στο marketing@vlassideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 97789560.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Βλασίδη, Κοιλάνι, 4776 Λεμεσός.
Facebook: Vlassides Winery - Οινοποιείο Βλασίδη
Instagram: vlassides.winery

Ezousa-Winery-kannaviou.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΖΟΥΣΑ
Το οινοποιείο Έζουσα βρίσκεται στην καταπράσινη Κανναβιού, στην καρδιά της Παφιακής υπαίθρου. Τα ψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την κοιλάδα, το πευκόφυτο δάσος Πάφου που συνορεύει με την κοινότητα, ο ποταμός Έζουσα, που την διασχίζει καθώς επίσης τα ηφαιστιογενή εδάφη της, καθιστούν την Κανναβιού ως ένα ιδιαίτερα μοναδικό μικρόκλιμα για την αμπελοκαλλιέργεια.
ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ: Ο χώρος του οινοποιείου είναι επισκέψιμος καθημερινά με προκράτηση (www.ezousa.com/booking) και περιλαμβάνει ξενάγηση και γευσιγνωσία των κρασιών Έζουσα.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.ezousa.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@ezousa.com ή τηλεφωνικώς στο 70008844.

Διεύθυνση: Κανναβιού, 8746 Πάφος.
Facebook: Ezousa Winery
Instagram: ezousawine

12. ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ kyperounta_4.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ
Το οινοποιείο Κυπερούντας βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της απόστασης μεταξύ ορεινής Λεμεσού και ορεινής Λευκωσίας, αλλά επίσημα υπάγεται στην επαρχία Λεμεσού, στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Το οινοποιείο βρίσκεται στα 1200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και θεωρείται ένα από τα υψηλότερα οινοποιεία της Ευρώπης.

ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ: Στο οινοποιείο Κυπερούντας διοργανώνονται ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου αλλά και στους αμπελώνες αυστηρά μετά από προκράτηση και συνεννόηση με την ομάδα του. Στην ξενάγηση συμπεριλαμβάνονται και 3 είδη γευσιγνωσίας των €5, €10 και €15 ανά άτομο που προφανώς στην κάθε τιμή συμπεριλαμβάνονται διαφορετικά είδη κρασιών μαζί με πλούσιο πλάτερ αλλαντικών και τυριών.

INFO:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, http://photiadesgroup.com/kyperounda/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο minas.mina@photiadesgroup.com ή τηλεφωνικώς στο 25 532043.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Κυπερούντας, Γρίβα Διγενή 102, 4876 Κυπερούντα, Λεμεσός.
Facebook: Kyperounda Winery
Instagram: Kyperounda Winery

19527-sites/default/files/tsiakkas-photo.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΑΚΚΑΣ
Το οικογενειακό οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται κτισμένο σε ένα ψηλό βουνό κόντα στο χωριό Πελένδρι της ορεινής Λεμεσού, στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Περιτρυγυρισμένο από πανύψηλα, καταπράσινα πεύκα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων το οινοποιείο απολαμβάνει πανοραμική θέα προς τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του ξεκινούν από υψόμετρο 800 μέτρων, με το πιο ψηλό αμπέλι να βρίσκεται στα 1460 μέτρα, με κάποια από τα αμπέλια του να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η έκταση των ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων αμπελώνων του οινοποιείου φθάνουν στα 15 εκτάρια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πλέον η καλλιέργεια σε όλα τα αμπέλια του οινοποιείου γίνεται με βιολογικό τρόπο από το 1995.
ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ: Με 12 ευρώ το άτομο μπορείς να λάβεις μέρος σε οργανωμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο και στα αμπέλια και να απολαύσεις μια επαγγελματική κάθετη γευσιγνωσία 5 διαφορετικών κρασιών του οινοποίειου. Με την επίσκεψή σου στο οινοποιείο θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κρασιά τα οποία δύσκολα τα βρίσκεις στην κυπριακή αγορά, όπως: το λευκό κρασί Εξέλιξις το οποίο οινοποιείται με όλες τις λευκές ποικιλίες του οινοποιείου (Ξυνιστέρι, Πρωμάρα, Chardonnay, Sauvignon Blanc) που ωριμάζουν σε βαρέλι για 6 μήνες και τελευταίο το ‘πορτοκαλί’ κρασί Παράδοσις το οποίο παράγεται από 100% Ξυνιστέρι. Επίσης στο οινοποιείο μπορείς να βρεις διάφορες ετικέτες παλαιότερων κρασιών του οινοποιείου αλλά και το κρασί Αναγένησσις το οποίο είναι ερυθρό κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες Γιαννούδι, Βαμβακάδα και Μαύρο και ζυμώνει σε δρύινο, αυγοειδές, κλειστό βαρέλι για 3 βδομάδες και ακολούθως ωριμάζει σε βαρέλι για 16 μήνες. Τα συγκεκριμένα κρασιά είναι διαθέσιμα μόνο για πώληση και όχι για δοκιμή. Μάθε για το Pet Nat. Το funky αυτό κρασί που για δεύτερη χρονιά είναι διαθέσιμο στην πλούσια γκάμα των κρασιών Τσιάκκας. Η μέθοδος Pet Nat, είναι βασισμένη στην αρχαιότερη μέθοδο παραγωγής αφρώδους κρασιού, που έγινε και η βάση της παραγωγής της μεθόδου της καμπανίας με την οποία παράγεται η σαμπάνια (Champagne). Μπορεί να αναφερθεί και ως ancestral method (ancient method). Το συγκεκριμένο αφρώδες κρασί είναι ελαφρύ κόκκινο από την κυπριακή ποικιλία Μαύρο και με αρωματικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, τριαντάφυλλο και γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα. Στο οινοποιείο Τσιάκκας μπορείς να ενοικιάσεις τον χώρο για οποιαδήποτε εκδήλωση όπως βάφτιση, γάμο, σεμινάρια κ.λπ., σε περιορισμένες ημερομηνίες και αριθμό ατόμων.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, στο www.tsiakkaswinery.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο contact@tsiakkaswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 99 244795.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Tσιάκκα, Αμπελώνων 88, Πελέντρι, 4878 Λεμεσός. 
Facebook: Tsiakkas Winery
Instagram: Tsiakkas Winery

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close