Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2014
Η γέννηση ενός παιδιού είναι εμπειρία ανεπανάληπτη τόσο για τη γυναίκα όσο και για το σύντροφό της. Δυστυχώς στις μέρες μας η εμπειρία της γέννησης καταστρέφεται από την αγωνία που προκαλεί το άγνωστο και ο φόβος για τη ζωή του παιδιού και της μητέρας. Στο βωμό αυτών, θυσιάζεται η φυσική πορεία του τοκετού και ανταλλάσσεται με την ιατρικοποίηση και διαχείριση του σαν ασθένεια χρησιμοποιώντας ιατρικά μέσα και μεθόδους που τις πλείστες φορές δεν είναι απαραίτητα. Σύμφωνα με στατιστική αναφορά του ΠΟΥ (2013), η Κύπρος, από το 2010 βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις καισαρικές τομές σε παγκόσμια κλίμακα, φτάνοντας στο 51% του συνόλου των γεννήσεων παγκύπρια. Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και ιδιαίτερα των ζευγαριών για τη σημαντική αξία που έχει η υιοθέτηση της φυσιολογίας της εγκυμοσύνης και του τοκετού στη ζωή τους.
Η εκστρατεία τελεί υπό την υψηλή προστασία της Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει την πλήρη υποστήριξη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Έχει εξασφαλίσει επίσης υποστήριξη από τη Γυναικολογική-Μαιευτική Εταιρεία και την Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, την Παιδιατρική Εταιρία, τον Παγκυπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού, Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ, Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριο Γ, Επίτροπος Εθελοντισμού, τις Γυναικείες Οργανώσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.ΣΚΟΠΟΣ: Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία που έχει η διατήρηση της φυσιολογίας της γέννησης στη ζωή ενός ζευγαριού και τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους καθώς και οι θετικές επιπτώσεις του στη υγεία γενικότερα.
Για το σκοπό αυτό τη Δευτέρα 16 Ιουνίου η Επιτροπή Μαίω/Μαιευτών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών διοργανώνει εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της "Εκστρατείας προώθησης και υποστήριξης του φυσιολογικού τοκετού". Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα προσφωνήσει η Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, της οποίας η εκστρατεία τελεί υπό την υψηλή προστασία. Ομιλία στην εκδήλωση θα απεευθύνει η: Μαρία Παπαδοπούλου (Ακαδημαϊκός/Μαία, Μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών) με θέμα "Ναι, στο φυσιολογικό τοκετό". Επίσημη προσκεκλημένη θα είναι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μαιών Mrs Mervi Jokinen.
Την παρουσίση της εκδήλωσης θα αναλάβει η ηθοποιός Λουκία Πρωτοπαπά, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Αννίτα Κωνσταντίνου.
Δευτέρα Ιουνίου, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 18.00. Εισιτήρια: €20 (www.soldouttickets.com.cy). Για περισσότερες πληροφορίες 22771994.
-
Προεδρικό Μέγαρο
16 Ιουνίου 2014
Σχετικά
Ανθεστήρια στον Πρωταρά, με μεγάλη συναυλία
Η γιορτή των λουλουδιών θα κορυφωθεί με συναυλία με τους Σταύρο Κωνσταντίνου και Άντρη Καραντώνη
ΦΑΡΟπερπατήματα στο Κάβο Κίτι: Μια μοναδική εμπειρία στον Φάρο Περβολιών
Ένας πολιτιστικός περίπατος δίπλα στη θάλασσα, που συνδέει την ιστορία, τη φύση και το μέλλον ενός εμβληματικού τοπόσημου της Λάρνακας
The Outdoor Adventure Show 2026: Η απόλυτη outdoor εμπειρία έρχεται στο Nicosia Mall
Για τρεις μέρες, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα δυναμικό Outdoor Activity Hub, όπου επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, να δοκιμάσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες
Ένα υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες, στη Λευκωσία
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει δυναμικά στη Λευκωσία!
Circus Atmosphere: Το διάσημο τσίρκο ξεκινά παραστάσεις στη Λάρνακα
Το πρόγραμμα της εβδομάδας
«Αγάπη δίχως όρια»: Mια γιορτή για τα ζώα στη Λεμεσό
Υιοθέτησε ένα φίλο, παίξε και απόλαυσε μία μέρα γεμάτη δραστηριότητες και προσφορά
Πρωτομαγιά στην Κύπρο: 15 όμορφες εκδηλώσεις για κάθε διάθεση, από φεστιβάλ μέχρι μεγάλα live
Μουσική, παράδοση, φύση και διασκέδαση γεμίζουν το νησί την 1η Μαΐου
Το Graphic Stories επιστρέφει για 12η χρονιά, αυτή τη φορά στη Λάρνακα
Με διεθνείς ομιλητές, εργαστήρια, έκθεση και βραβεία διαγωνισμού αφίσας
Η εντυπωσιακή «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» από το Ballet Philippines στη Λεμεσό
Η μουσική βασίζεται σε έργα του Κλοντ Ντεμπισί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αέρινη και ρευστή
Μεγάλη Γιορτή Αγάπης στη Λεμεσό, με μουσική, χορό, καλλιτέχνες και κοινωνικό μήνυμα
Το Ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» εγκαινιάζει την Πτέρυγα Ανηλίκων με μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους, μια βραδιά αφιερωμένη στην αγάπη, την αποδοχή και τη στήριξη των παιδιών που το έχουν ανάγκη
«Ανεράδων»: Μία παράσταση σύγχρονου χορού με ζωντανή μουσική
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρόταση που εστιάζει στο άυλο, στο θηλυκό και στο οριακό
Ένα από τα πιο όμορφα μαγιάτικα φεστιβάλ θα στηθεί στο χωριό
Γιορτάζουμε την άνοιξη σε ένα μαγικό τοπίο, με φόντο τα βουνά της Ακρούντας