Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2025
Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, δείχνει η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2025.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, η Φινλανδία είναι η χώρα όπου ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά. Ο John F. Helliwell, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ιδρυτικός συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι «οι άνθρωποι ζουν πολύ πιο ευτυχισμένοι εκεί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον». Πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν «παντού πολύ απαισιόδοξοι».
Η 13η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που κυκλοφόρησε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας του ΟΗΕ (Πέμπτη, 20 Μαρτίου), κατατάσσει τις χώρες του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τη ζωή τους.
Η Φινλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας 7.736 στα 10, ενώ η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη 10άδα.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ υποχώρησαν στη λίστα στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα - τη χαμηλότερη θέση που έχουν κατακτήσει ποτέ οι ΗΠΑ.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ζήτησε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε κλίμακα 0-10 - το μηδέν είναι η χειρότερη δυνατή ζωή και το 10 η καλύτερη δυνατή ζωή.
Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών αυτών των βαθμολογιών. Το top 20 είναι:
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Σουηδία
- Ολλανδία
- Κόστα Ρίκα
- Νορβηγία
- Ισραήλ
- Λουξεμβούργο
- Μεξικό
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
- Ελβετία
- Βέλγιο
- Ιρλανδία
- Λιθουανία
- Αυστρία
- Καναδάς
- Σλοβενία
20. Τσεχία
Η Κύπρος βρίσκεται στην 67η θέση, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση της λίστας, κάτω από τη Λιβύη (79), τον Μαυρίκιο (78), τη Τζαμάικα (73).
Το Αφγανιστάν (Νο 147) είναι για άλλη μια φορά τελευταίο στη λίστα. Η Σιέρα Λεόνε (Νο. 146), ο Λίβανος (Νο. 145), το Μαλάουι (Νο. 144) και η Ζιμπάμπουε (Νο. 143) αποτελούν την υπόλοιπη πεντάδα χωρών που οι κάτοικοι αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι.
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2025 βρήκε επίσης:
Η φθίνουσα ευτυχία και η κοινωνική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης συνδυάστηκαν για να εξηγήσουν την άνοδο και την κατεύθυνση της πολιτικής πόλωσης.
Η κοινή χρήση γευμάτων με άλλους συνδέθηκε στενά με την ευημερία σε όλο τον κόσμο.
Το μέγεθος του νοικοκυριού ήταν στενά συνδεδεμένο με την ευτυχία, με τέσσερα έως πέντε άτομα να ζουν μαζί απολαμβάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στο Μεξικό και την Ευρώπη.
Ο Τζέφρι Ντ. Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, είπε ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν εκ νέου «η ευτυχία έχει τις ρίζες της στην εμπιστοσύνη, την καλοσύνη και την κοινωνική σύνδεση».
«Εναπόκειται σε εμάς ως ενάρετα άτομα και πολίτες να μεταφράσουμε αυτή τη ζωτική αλήθεια σε θετική δράση, ενισχύοντας έτσι την ειρήνη, την ευγένεια και την ευημερία στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», είπε.
Ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Σε αυτή την εποχή κοινωνικής απομόνωσης και πολιτικής πόλωσης πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους στο τραπέζι ξανά - κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την ατομική και συλλογική μας ευημερία».
Η ίδια έρευνα υπέδειξε ότι οι ξένοι είναι περίπου δύο φορές πιο ευγενικοί από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με μια μελέτη που εξετάζει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο.
Η φετινή Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας μέτρησε την εμπιστοσύνη σε αγνώστους, αφήνοντας σκόπιμα σε διάφορα σημεία «χαμένα πορτοφόλια», ώστε να διαπιστωθεί πόσα επιστράφηκαν στους κατόχους τους και συγκρίνοντας τον αριθμό αυτό με το πόσοι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως θα παραδίδονταν τα πορτοφόλια.
Το ποσοστό των πορτοφολιών που επιστράφησαν ήταν σχεδόν διπλάσιο από ό,τι προέβλεπαν οι άνθρωποι και η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι η πίστη στην ευγένεια των άλλων συνδέεται στενότερα με την ευτυχία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Με πληροφορίες από BBC
Σχετικά

Αχιλλέας Θεοφίλου: Πέθανε ο σπουδαίος μουσικός παραγωγός και πρώην σύζυγος της Χάρις Αλεξίου
Είχε συνεργαστεί με θρύλους του ελληνικού πενταγράμμου

Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα – Έρχεται νέα άνοδος
Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Παραμυθένια διαμονή σε ένα πανέμορφο κατάλυμα στο χωριό με άρωμα παράδοσης
Ξεκούραση και χαλάρωση σε ένα μικρό χωριουδάκι 20 κατοίκων σε ένα νέο αγροτουριστικό κατάλυμα που εντυπωσιάζει

Οι 15 καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις φέτος το καλοκαίρι
Η περίοδος των διακοπών πλησιάζει και αναρωτιόμαστε για πού θα το βάλουμε φέτος

Καλοκαιρινά ταξίδια με… κόστος: Οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά της Ελλάδας την τελευταία εξαετία
Αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων

Αυτό είναι το ομορφότερο μέρος του κόσμου σύμφωνα με το Time Out
Το Time Out, έχει συντάξει μια λίστα με τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη

Ο Γιώργος Καπουτζίδης αποκάλυψε πότε θα δούμε το νέο επεισόδιο - reunion του Παρά Πέντε
Ο σεναριογράφος ετοιμάζει ένα επεισόδιο για τα 20 χρόνια από την πρώτη προβολή της αγαπημένης σειράς

Το ελληνικό νησί που είναι στην κορυφή των καλοκαιρινών προορισμών στην Ευρώπη για το 2025
Ένα ελληνικό νησί στο top-10 των καλοκαιρινών προορισμών για το 2025 στην Ευρώπη.

Καλοκαιρινές διακοπές με μειωμένα αεροπορικά εισιτήρια - Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση ναύλων
Αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές και οι πρώτες έρευνες αγοράς έχουν ξεκινήσει

Αυτά είναι τα 3 γλυπτά έργα στο Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στη Λάρνακα
Τα έργα που επιλέγηκαν είναι: «Vele al Vento» της Κατερίνας Σταύρου, «Το Μπαλόνι»του Ανδρέα Καλλή και «Πρόσωπα» της Αντρούλας Αγγελίδου Αντωνιάδου.

Αυτό είναι το νούμερο 1 ελληνικό νησί για ξένους τουρίστες
Αυτό το ελληνικό νησί εξελίσσεται σε συνώνυμο του τουριστικού κορεσμού στην Ευρώπη, καθώς φιλοξενεί 6.000.000 διανυκτερεύσεις σε μία σεζόν

Στους 31 βαθμούς ο υδράργυρος – Έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού