Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2025
Η Κύπρος σβήνει το βράδυ του Σαββάτου για μια ώρα τα φώτα, από τις 20:30 μέχρι τις 21:30, στέλνοντας μαζί με Κυβερνήσεις, πόλεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις, ανά το παγκόσμιο, το δικό της μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Απόψε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα, συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης», τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), στέλνοντας το μήνυμα πως «Είναι ώρα να δράσουμε».
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιωσιμότητας, θέτοντας στο επίκεντρο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη σχέση με τη φύση.
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ως συμμετέχει στην παγκόσμια εθελοντική εκστρατεία «Ώρα της Γης 2025», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, από τις 18:00 έως τις 21:30.
Η εκστρατεία αποτελεί πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και έχει στόχο να αναδείξει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, σε συνεργασία με τον Δήμο Λακατάμειας και την Πρωτοβουλία Δράσης Αρχαγγέλου, διοργανώνουν περιβαλλοντική εκδήλωση με δενδροφύτευση, κυνήγι θησαυρού και ζωντανή μουσική, σημειώνει. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στο Θεατράκι Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου, πλησίον της λίμνης Μαγκλή.
Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η φετινή «Ώρα της Γης - 2025» στην Κύπρο εστιάζει στα κρίσιμα ζητήματα της σπατάλης τροφίμων, ενέργειας και νερού.
Όπως σημειώνει «η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη πόρων – κάθε τρόφιμο που πετιέται αντιπροσωπεύει χαμένη ενέργεια, νερό και εκπομπές άνθρακα», προσθέτοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας – την ίδια στιγμή που προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές και να διαχειριστούμε τους ενεργειακούς μας πόρους».
Το Γραφείο της Επιτρόπου καλεί τους πολίτες, τους φορείς και τις επιχειρήσεις να λάβουν ενεργά μέρος, σβήνοντας τα φώτα στις 20:30 για μία ώρα, για ένα συμβολικό αλλά ισχυρό μήνυμα για τη δράση ενάντια στην κλιματική κρίση.
Εξάλλου, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, πραγματοποιείται εκδήλωση στην πλατεία του Δημαρχείου Λευκωσίας, στις 19:30. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για ενημέρωση του κοινού, καθώς και παιδικές δραστηριότητες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα (fire show).
Συμμετοχή στη δράση για την «Ώρα της Γης» έχουν δηλώσει αρκετοί δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις και φορείς.
Η Ομάδα της Ώρας της Γης Κύπρου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), καλεί τον τουριστικό κλάδο να συμμετάσχει στη φετινή Ώρα της Γης μέσω της εκστρατείας «Σβήσε τα Φώτα, Κάνε τη Διαφορά: Ώρα της Γης για Βιώσιμο Τουρισμό».
Ξενοδοχεία και τουριστικοί φορείς σε όλη την Κύπρο προσκαλούνται να σβήσουν τα φώτα τους απόψε, από τις 20:30 έως τις 21:30, συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι Δήμοι Στροβόλου, Λάρνακας και Αθηένου στηρίζουν ακόμα μια χρονιά την παγκόσμια εθελοντική εκστρατεία «Ώρα της Γης», συνεχίζοντας φέτος την εκστρατεία της για μηδενική σπατάλη τροφίμων (zero food waste) και δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να συνδεθούν με τη Γη και να γίνουν μέρος της αλλαγής.
Στο πλαίσιο υποστήριξης της πρωτοβουλίας της Ώρας της Γης Κύπρου για μείωση της σπατάλης τροφίμων, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Καθαριότητας του Δήμου Στροβόλου διεξάγει ενημερωτική εκστρατεία για το θέμα σε όλα τα υποστατικά παρασκευής και πώλησης τροφίμων στα οποία διενεργεί υγειονομικούς ελέγχους.
Εξάλλου, ο Δήμος Λάρνακας στο πλαίσιο της δράσης, θα σβήσει τα φώτα στο Μνημείο των Καμάρων και στο Πάρκο Σαλίνα από τις 20:30 έως τις 21:30 και καλεί όλους τους δημότες να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς το περιβάλλον.
Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηένου αποφάσισε από τις 20:30 μέχρι τις 21:30 να σβήσει τα φώτα στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο, ενώ καλεί τους πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιήσουν τα μηνύματα «Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη» (#BiggestHourForEarth) και «Μείωση της σπατάλης τροφίμων» (#ZeroFoodWaste).
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
«Ανάσα» από τα 40αρια με πτώση θερμοκρασίας και μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2026
Πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητα στις πιο βιώσιμες πόλεις του πλανήτη μας μέσα από τα μάτια και τα αυτιά των ίδιων τους των κατοίκων
Σταματούν και σήμερα το delivery και οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα
Τι ώρες ισχύει η απαγόρευση
Καμίνι η Κύπρος με τον υδράργυρο στους 44°C -Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση
Σε ισχύ τίθεται σήμερα πορτοκαλί προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογία από τις 12:00μμ μέχρι τις 17:00μμ το απόγευμα.
Πού να ταξιδέψετε τον Αύγουστο – Οι 6 επιλογές του National Geographic
Έξι ταξιδιωτικές εμπειρίες για τον Αύγουστο για παραλίες, σέρφινγκ, σκι και μοναδικά υπαίθρια φεστιβάλ προτείνει το National Geographic
Μουσική, διαχρονικός σχεδιασμός και υψηλές επιδόσεις συναντήθηκαν στο Minthis Music Festival 2026
Ένα φεστιβάλ, πέντε ξεχωριστές βραδιές, δύο brands με κοινές αξίες, πολλές αξέχαστες εμπειρίες
Το ελληνικό νησί που εξυμνεί το Lonely Planet
«Φυσική ομορφιά και πολιτισμός, χωρίς υπερτουρισμό»
Σταματά το delivery λόγω καύσωνα – Ποιες ώρες και τι επιτρέπεται
Υποχρεωτική παύση του delivery με δίκυκλα, ποδήλατα και πατίνια ισχύει σήμερα από τις 12:00 έως τις 16:00 σε όλη την Κύπρο
Πέθανε η Μαίρη Λίντα σε ηλικία 91 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Μαίρη Λίντα έμενε στο Γηροκομείο Αθηνών και την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο Σπύρος Σίγουρος με μια ανάρτηση στο προφίλ του στο Instagram