Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2025
Το εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα επανέλθει από αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, με τη μόνη διαφορά φέτος να είναι ότι οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής θα πληρώνουν διπλάσιο αντίτιμο.
Πέρυσι, στο πλαίσιο ενός πειραματικού μέτρου που στόχευε στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, η Βενετία έγινε η πρώτη μεγάλη τουριστική πόλη στον κόσμο που χρέωνε είσοδο.
Παρόλο που η πρωτοβουλία είχε μικρή επίδραση στον αριθμό των επισκεπτών, απέφερε 2,4 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Βενετίας.
Οι αλλαγές
Το φετινό εισιτήριο, το οποίο αγοράζεται online, παραμένει στα 5 ευρώ, αλλά θα διπλασιάζεται αν αγοραστεί 72 ώρες πριν από την άφιξη στην πόλη.
Επιπλέον, το μέτρο επεκτάθηκε ώστε να ισχύει 54 ημέρες, κυρίως Σαββατοκύριακα, από τις 18 Απριλίου έως τις 27 Ιουλίου, μεταξύ 8:30 π.μ. και 4:00 μ.μ. τοπική ώρα.
Οι επισκέπτες θα προμηθεύονται έναν κωδικό QR, που θα επιδεικνύουν σε υπαλλήλους, οι οποίοι θα περιπολούν στα κύρια σημεία εισόδου της Βενετίας, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό Venezia Santa Lucia. Του μέτρου θα εξαιρούνται όσοι διανυκτερεύουν στην Πόλη των Δόγηδων καθώς και τουρίστες της ευρύτερες περιφέρειας του Βένετο και παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2024 στη Βενετία
Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε νέο ρεκόρ επισκεπτών στη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή, με πάνω από 3,9 τουρίστες να διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ωστόσο, από τα περίπου 30 εκατ. τουριστών που φθάνουν κάθε χρόνο στη Βενετία, στην πλειονότητά τους είναι ημερήσιοι επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο Venezia Today πάνω από 35.000 ημερήσιοι επισκέπτες έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο για τη φετινή χρονιά.
O σύμβουλος τουρισμού της Βενετίας, Simone Venturini, τόνισε ότι μολονότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές τουριστικές πόλεις, το εισιτήριο εισόδου «αντιπροσωπεύει ένα απτό και καινοτόμο εργαλείο» όσον αφορά στην ανάλυση δεδομένων και τη διαχείριση των ροών επισκεπτών. «Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά από εδώ και πέρα η πόλη θα μπορεί να βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και όχι σε απλές εκτιμήσεις για να κατανοήσει το φαινόμενο του υπερτουρισμού», είπε.
«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τον ποιοτικό τουρισμό —διανυκτερεύσεις— που σέβεται την πόλη και επιδιώκει να εμπλακεί μαζί της σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγκαλιάζοντας τον μοναδικό χαρακτήρα και ρυθμό της».
Σχετικά

«Αγγίζει» τους 36 βαθμούς η θερμοκρασία - Υποχωρεί από σήμερα η σκόνη (βίντεο)
Αναλυτικά η πρόγνωση


Νέα προσφορά από τη Wizz Air: Έως και 21% έκπτωση σε όλες τις πτήσεις (για δύο μέρες)
H Wizz Air συνεχίζει τον εορτασμό των γενεθλίων της με νέα προσφορά – Έως και 21% έκπτωση σε όλες τις πτήσεις!

Επιμένουν οι Βρετανικές Βάσεις: Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile μέχρι νεωτέρας
Θα υπάρξει ενημέρωση ανάλογα με τις εξελίξεις

Ισχυροί άνεμοι στο μενού του καιρού σήμερα - «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση

Η ασιατική πρωτεύουσα που είναι ο προορισμός με τις περισσότερες αναζητήσεις αυτή τη στιγμή στον κόσμο
Σύμφωνα με την Kayak

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα με ισχυρούς άνεμους – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, με αποτέλεσμα την παρουσία αιωρούμενης σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι Βρετανικές Βάσεις προειδοποιούν: Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Βρετανικές Βάσεις συμβουλεύουν να μην κολυμπάτε σε αυτές τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές μέχρι νεωτέρας

Το Καρναβάλι Αμμοχώστου σε κοινή πρόταση για Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με Καρναβάλι Putignano Ιταλίας και Πατρινό Καρναβάλι
Μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη

Σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται αισθητή πτώση
Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα παράλια και στους 26 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας


Time Out: Αυτή είναι η No1 πόλη στον κόσμο για φαγητό
Στη λίστα του Time Out δεν έχει θέση η Ελλάδα