Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2025
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή της Eurovision 2025 και η EBU ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στους κανονισμούς. Η αρχή, γίνεται με την εισαγωγή νέας πολιτικής σχετικά με τις σημαίες που επιτρέπονται στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού, όπως αναφέρει το ogaegreece.com.
Eurovision 2025: Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
Αρχικά, η EBU ανακοινώνει πως καταργεί τις συνεντεύξεις Τύπου μετά τα live shows των ημιτελικών και του Μεγάλου Τελικού. Όπως θυμόμαστε όλοι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον Β’ Ημιτελικό πέρσι στο Μάλμε, αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά την επίμαχη ερώτηση που δέχθηκε η τραγουδίστρια από το Ισραήλ αλλά και τη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν απέναντί της η Μαρίνα Σάττι (με το πολυσυζητημένο χασμουρητό) και ο Ολλανδός εκπρόσωπος, Joost Klein.
Αναλυτικότερα, καταργούνται οι συνεντεύξεις Τύπου και περιορίζονται οι σημαίες στον χώρο του διαγωνισμού. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς αγγίζουν βασικούς μέχρι τώρα πυλώνες του μουσικού αυτού θεσμού, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια. Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι «τα πολιτικά μηνύματα πρέπει να αποφεύγονται», ενώ η χώρα που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, η Ελβετία, «δίνει μεγάλη αξία στην ελευθερία της έκφρασης».
Δεύτερος κανονισμός προβλέπει πως το κοινό έχει τη δυνατότητα να κυματίζει οποιαδήποτε σημαία επιθυμεί στην αρένα, συμπεριλαμβανομένων των σημαιών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της Παλαιστίνης και χωρών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Για τις 37 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό, οι κανόνες είναι πιο αυστηροί. Η πολιτική σχετικά με τις σημαίες αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μόνο με την επίσημη σημαία της χώρας τους. Δηλώσεις αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα με την ουκρανική σημαία, τις οποίες παρουσίασαν αρκετοί συμμετέχοντες το 2022, απαγορεύονται φέτος για τους συμμετέχοντες.
Οι αποφάσεις αυτές έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την Eurovision αλλά και από τους Eurofans, που υποστηρίζουν ότι θίγουν ουσιώδεις αξίες της Eurovision, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια του διαλόγου.
Η EBU από την πλευρά της υποστηρίζει, σύμφωνα με το ogaegreece.com, ότι ο λόγος αυτής της απόφασης, είναι για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πολιτική δήλωση στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι χώρες συμμετέχουν με το σκεπτικό ότι «είναι όλες μαζί, χωρίς να διχάζουν» αλλά το κοινό δεν περιορίζεται η ελευθερία του λόγου και ελεύθερα μπορεί να εκφραστεί.
Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, με το θέμα να φτάνει μέχρι και στην Ευρωβουλή, η EBU απάντησε επίσημα σε ομάδα ευρωβουλευτών που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια στην Eurovision 2025. Οι ιθύνοντες ξεκαθάρισαν ότι «ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια διοργάνωση μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων και ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AN είναι πλήρες και ενεργό μέλος της EBU δικαιούται να συμμετέχει».
Σχετικά

Μάθαμε πότε κάνει πρεμιέρα ο Πάνος Κιάμος στo ανανεωμένo Notes Live
Μαζί του οι Στέφανος Πιτσίνιαγκας, Ματίνα Ζάρα και Σταυρίνα Φουντανοπούλου

Ο Χρήστος Μάστορας και οι Μέλιsses έρχονται Κύπρο για ένα live
Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για τη συναρπαστική βραδιά

Αυτοί είναι οι Έλληνες καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν φέτος στη Γιορτή του Κρασιού
Αναβαθμισμένο πρόγραμμα, με συναυλίες, παραστάσεις και γευσιγνωσία κρασιού

«Στου δρόμου τα ρεμπέτικα»: Ένα μουσικό ταξίδι στην Αγία Νάπα
Αυτό το Σάββατο ακούμε μουσική από τους «Μικρούς Ρεμπέτες»

Σύνθεση ποικίλων μουσικών προσεγγίσεων από το τρίο Širom στην Αξιοθέα
Η μουσική των Širom είναι ιδιότυπη: εσωστρεφής και στοχαστική, αλλά με τη δύναμη να πυκνώνει,

«Χάρις, σε σένα»: Το μουσικό πορτρέτο της Χαρούλας Αλεξίου, στη Μικρή Σαλαμίνα του Γιαπάνη
Μία βραδιά με τη μουσική της Χάρις Αλεξίου από το Μουσικό Σύνολο «ες αεί»

Radiohead: Επιστρέφουν στην σκηνή μετά από 7 χρόνια – Οι σταθμοί της περιοδείας
Στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός live άλμπουμ, με τίτλο «Hail to the Thief — Live Recordings 2003-2009», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 31 Οκτωβρίου.

Τα τρία πρώτα "δυνατά" live στο Vinylio, μόλις ανακοινώθηκαν
Οι Έλληνες καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε στη Λεμεσό

Η Μαριώ επιστρέφει στην Κύπρο για μία βραδιά ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού
Ένα γλέντι στο γνωστό της στέκι

Σελίν Ντιόν: Ο λόγος που την τελευταία στιγμή δεν εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision 2025
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Le Parisien

Ζωντανή μουσική για ρεμπέτες με φαγητό, ζιβανία και κρασί σε μία όμορφη αυλή οινοποιείου
Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου

Ο Στέφανος Κορκολής υπόσχεται ένα ξεχωριστό show με αγαπημένες επιτυχίες επί σκηνής!
18 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία για την στήριξη του Enavsma Foundation