Things to Do , Εκδηλώσεις

Το Φοινί γιορτάζει [με παλουζέ & ζιβανία]

Στις 19 του μήνα πάμε εκδρομή στο Φοινί, στην επαρχία Λεμεσού

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014

Το κοινοτικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φοινιού (ΣΑΦΦ) καλούν όλους τους Φοινιώτες, απόδημους και φίλους της κοινότητας μας σε κοινή τους εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης "Αντώνιος & Ευγενία Θεοδότου - Οι άνθρωποι και το Έργο τους" και τον εορτασμό των 30-χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αποδήμων & Φίλων Φοινιού που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 15:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Υπουργός Περιβάλλοντος και Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Νίκος Κουγιάλης, χοροστατούντος του πανιερωτάτου μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου.

 

Η έκθεση "Αντώνιος & Ευγενία Θεοδότου" μεταφέρεται στην κοινότητα του Φοινιού (γενέτειρα του ευεργέτη της Αντώνιου Θεοδότου), σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου. Η έκθεση θα στεγαστεί σε μόνιμη βάση σε μία από τις αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Φοινιού (πρώην Δημοτικό Σχολείο) που ίδρυσαν οι δύο μεγάλοι ευεργέτες του Φοινιού.

 

O Σύνδεσμος Αποδήμων & Φίλων Φοινιού γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από την Ίδρυσή του και με την επιτόπου παρασκευή μουσταλευριάς και ζιβανίας, θα φιλέψει όλους εμάς με βραστό παλουζέ τζιαι ζιβανίαν. Για το καλλιτεχνικό μέρος, μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων και του Χορευτικού Ομίλου Φοινιού, θα μας κρατήσουν συντροφιά με αναπαράσταση κυπριακού γάμου συνοδεία κυπριακής παραδοσιακής μουσικής.

 

Παράλληλα ένα μικρό παζαράκι θα πλαισιώσει τον περιβάλλοντα χώρο, από συγχωριανούς μας, όπου θα διαθέσουν προς πώληση σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες, Φοινιώτικα λουκούμια, σουτζιούκκο και άλλα Φοινιώτικα παραδοσιακά εδέσματα, καθώς και χειροποίητα διακοσμητικά πήλινα αγγεία χαρακτηριστικά δείγματα της Φοινιώτικης παραδοσιακής αγγειοπλαστικής τεχνοτροποίας.

 

Τι άλλο θα δεις & θα κάνεις στο Φοινί;
Το Φοινί είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία και με βαθιά παράδοση, το οποίο ξεχώρισε ως ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κέντρα αγγειοπλαστικής στο τόπο μας. Είναι γνωστό τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς για την αγγειοπλαστική του τέχνη, τα Φοινιώτικα πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια (μοναδικά στο είδος τους έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλεςκαι τη βούρκα του βοδκού.

 

Γι' αυτό αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε μια ολοήμερη εκδρομή στην κοινότητα του Φοινιού για να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε από κοντά τον καταρράκτη της Χαντάρας, να σεργιανήσετε στα μεσαιωνικά γεφύρια του Φοινιού, της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς και να προσκυνήσετε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το αρχαίο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Μια βόλτα στο "Πηλαβάκειο Μουσείο", ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης, θα ταξιδέψει στο χρόνο, στο Φοινί του χθες μέχρι τις μέρες μας. Για τους λάτρεις των extreme σπορ και της περιπέτειας θα πρότεινα μια επίσκεψη τους σταλακτίτες στην όχθη του ποταμού Διαρίζου.

Όσο δε αφορά στο φαγητό, μπορούμε να γευματίσουμε στις ταβέρνες και εστιατόρια του Φοινιού, απολαμβάνοντας συνάμα έναν καφέ μαζί με φοινιώτικο λουκούμι στους παραδοσιακούς καφενέδες και στην πλατεία. Άλλωστε, οι Φοινιώτες, ντόπιοι και απόδημοι, φημίζονται για τη φιλοξενία τους!

 

Δίνουμε ραντεβού λοιπόν, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 15:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού, για τα εγκαίνια της έκθεσης "Αντώνιος & Ευγενία Θεοδότου" και τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Φοινιού (ΣΑΦΦ), συνοδεία χορευτικού με αναπαράσταση κυπριακού γάμου, παρέα με Φοινιώτικο παλουζέ τζιαι βραστή ζιβανία.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close