Things to Do , Top Stories

Μάθε (πολεμική) τέχνη και ασ' τηνε…

…και αν την χρειαστείς, πιάσ' τηνε που λέει (περίπου) και ο λαός. Ο λόγος για τις πολεμικές τέχνες, οι οποίες είναι το νέο trend!

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2015

Ξέχνα zumba, τραμπολίνο και capoeira και ό,τι άλλο έκανες μέχρι τώρα για να διατηρείς τη σιλουέτα σου... και μάθε ότι οι πολεμικές τέχνες είναι το νέο trend, αλλά και ένας τρόπος να εκπαιδεύεις σώμα και μυαλό! Και δεν το λέμε εμείς αυτό αλλά ο ιδιοκτήτης σχολής M.M.A. (Mixed Martial Arts) Στέφανος Χαραλάμπους, τον οποίο και συναντήσαμε στη σχολή του στη Λεμεσό...

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον αθλητισμό;
Γενικά με τις πολεμικές τέχνες, ασχολούμαι από την παιδική μου ηλικία. Η πρώτη μου επαφή με τον αθλητισμό έγινε όταν ήμουν μόλις τεσσάρων. Είσαι ιδιοκτήτης της σχολής πολεμικών τεχνών "M.M.A. School, The Cage".
Ποιες τέχνες διδάσκονται στη σχολή σου;
Στο 'The Cage' διδάσκουμε το Μ.Μ.Α. (Μixed Martial Arts), το οποίο αποτελείται από την όρθια και στο έδαφος μάχη (Kickboxing, Muay Thai), την επαφή σώμα με σώμα και τις λαβές στο έδαφος. Γενικότερα είναι ένα ολοκληρωμένο άθλημα-πολεμική τέχνη που προσφέρει στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις για αυτοάμυνα, ενώ απολαμβάνουν ταυτόχρονα και τα οφέλη της γυμναστικής. Στο αγωνιστικό κομμάτι, το "The Cage" μετρά αρκετές διακρίσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, διακρίθηκαν οι μαθητές της σχολής Δημήτρης Χιωτέλλης, 14 χρονών, και Στέφανος Κυριακίδης, 19 χρονών, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Κύπρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουλγαρίας κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ προσωπικά ανακηρύχτηκα παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία κάτω των 95kg στο Lviv της Ουκρανίας. Η σχολή συμμετέχει, τέλος, σε αγώνες Jiu Jitsu, Παγκράτιου, Kick Boxing, Muay Thai και Μ.Μ.Α. με αρκετούς παγκύπριους πρωταθλητές.
Υπάρχει ηλικία για να μάθει κανείς πολεμικές τέχνες; Ιδανικά πότε πρέπει να ξεκινήσει;
Οι πολεμικές τέχνες είναι για όλους. Το στηρίζω απόλυτα αυτό με ζωντανά παραδείγματα και φροντίζω αραιά και πού διάφορα τμήματα να παίζουν μαζί. Στη σχολή έχουμε έναν πρωταθλητή 4 χρονών και έναν 59! Ιδανική ηλικία για να ξεκινήσεις είναι γύρω στα 4-5.
Πολλοί πιστεύουν πως οι πολεμικές τέχνες είναι λίγο... βάρβαρες; Ισχύει αυτό;
Μύθος. Στις πολεμικές τέχνες καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε το σεβασμό, την πειθαρχία, το θεσμό της οικογένειας, λειτουργούμε σαν σύνολο. Δεν υπάρχει βία, αν κάποιος δεν θέλει να χτυπηθεί, δεν θα χτυπηθεί. Στη
σχολή απαγορεύεται αυτό, αν δεν ασχολείται κανείς με το αγωνιστικό κομμάτι. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, ο μαθητής και ο επαγγελματίας που κάνει πρωταθλητισμό.
Πνευματικά, πώς σε βοηθούν;
Ένας σωστός αθλητής των πολεμικών τεχνών αναπτύσσει άλλη φιλοσοφία, μαθαίνει τι είναι αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία και τα εξασκεί. Δεν είναι επιθετικά τα άτομα που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες.
Γυμνάζομαι στο γυμναστήριο ή μαθαίνω πολεμική τέχνη; Με ποιο θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα;
Το καλό με το Μ.Μ.Α. είναι ότι συνδυάζονται και τα δύο. Εκπαιδεύεις το σώμα σου και το μυαλό σου, αυξάνεις τις αντοχές σου και δυναμώνεις τους μύες σου κάνοντας σωστή γυμναστική. Αυτό ήταν και είναι το όραμά μου. Ένας χώρος όπου να μπορώ να προσφέρω στους αθλητές μου τα πάντα. Γι' αυτό και στο χώρο υπάρχει και γυμναστήριο. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται μόνο με τις πολεμικές τέχνες.
Ένα περιστατικό που συνέβη στη σχολή και σου έμεινε στη μνήμη;
Θα το θυμάμαι για πάντα και είναι μάθημα ζωής. Ήταν όταν ήρθε ένας 'λεβέντης' με κινητικά προβλήματα. Στην αρχή ήμουν διστακτικός αλλά στην πορεία με εντυπωσίασε με τα κατορθώματά του, την ψυχή του και τα όρια που έχει ως άνθρωπος. Έγινα εγώ μαθητής δικός του, ήταν για εμένα κίνητρο να διδάξω πολεμικές τέχνες σε άτομα με ειδικές ικανότητες και κινητικά προβλήματα.
Συμπλήρωσε. Δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που...
Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, βρίσκει τα ψυχικά αποθέματα και υλοποιεί τους στόχους του.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close