Things to Do , Top Stories

Ο Δημήτρης Ελπιδοφόρου ξέρει από CrossFit και "Calisthenics"

... και μας δείχνει την μεταξύ τους διαφορά

Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015

Συναντήσαμε τον γυμναστή Δημήτρης Ελπιδοφόρου στο Crossfit Void by Fitness Project, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, και φυσικά τον ρωτήσαμε για την "καλλισθενική αγωγή", το νέο trend όσον αφορά στη γυμναστική. 
 
Αρκετός λόγος γίνεται τελευταία για τη γυμναστική "Calisthenics". Τι είναι;
Η λέξη calisthenics προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις 'κάλλος' και 'σθένος' που σημαίνουν ομορφιά και δύναμη. Είναι ένα σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα αθλητές και πολεμιστές για να ετοιμάσουν το σώμα τους για αγώνες ή μάχες. Αποτελείται από απλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως κάμψεις, έλξεις, κοιλιακούς, καθίσματα αλλά και κάποιες πιο απαιτητικές όπως το "Human flag" και το "Muscle up". Τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος προπόνησης ξαναεμφανίστηκε σαν street workout.
 
Μπορούν να την κάνουν όλοι;
Φυσικά, ξεκινώντας από τις πολύ απλές ασκήσεις για να αποκτήσουν σωματική δύναμη και αντοχή και σιγά-σιγά δοκιμάζοντας πιο απαιτητικές ασκήσεις.
 
Είναι μήπως τα calisthenics ένας διαφορετικός τρόπος να ονομάσει κανείς το CrossFit;
Όχι. Το CrossFit είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων της ολυμπιακής άρσης βαρών, ολυμπιακής γυμναστικής, του στίβου, της κολύμβησης και της ποδηλασίας. Περιλαμβάνει κινήσεις από την καθημερινότητά μας, τις οποίες εκτελούμε σε υψηλή ένταση και είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες. Τα calisthenics είναι απλώς κάτι παρόμοιο και κοντινό στην ενόργανη γυμναστική. Δεν είναι όμως ενόργανη.
 
Μπορούν όλοι οι γυμναστές να διδάξουν CrossFit και calisthenics; Κακά τα ψέματα, με τον ερχομό του CrossFit κάνουν χρυσές δουλειές οι φυσιοθεραπευτές!
Ο κόσμος φοβάται το CrossFit γιατί είναι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό. Δεν είναι όμως επικίνδυνο. Υπάρχουν ειδικά σεμινάρια για εκπαιδευτές CrossFit που γίνονται στο εξωτερικό, στα οποία οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν τη μεθοδολογία του CrossFit. Άποψή μου είναι ότι για να μπορεί να διδάξει κάποιος το CrossFit ή και οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πρέπει να σπουδάσει γυμναστής. Άλλο τα 4 χρόνια σπουδής κι άλλο ένα σεμινάριο γυμναστικής 2 ημερών ή 6 μηνών, εξ ου και οι χρυσές δουλειές των φυσιοθεραπευτών. Δεν διαφέρουν οι ασκήσεις. Διαφέρει ο τρόπος εκτέλεσης μιας άσκησης από κάποιον αρχάριο και κάποιον που είναι πιο προχωρημένος.
 
Personal training ή γυμναστήριο; Το δεύτερο είναι μεν η οικονομική επιλογή αλλά πόσο εύκολα κτίζεις 'σώμα';
Κατά την άποψή μου όλος ο κόσμος πρέπει να κάνει personal training. Βρίσκεσαι υπό τη σωστή επίβλεψη του προσωπικού σου γυμναστή για περίπου μια ώρα και τα αποτελέσματα που μπορείς να δεις υπό τις οδηγίες του, είναι πολύ πιο γρήγορα από το να γυμνάζεσαι μόνος σου. Όταν κάποιος γυμνάζεται μόνος του, θα 'κλέψει' λίγο από τις ασκήσεις του, δεν θα πιέζεται όσο πρέπει και δεν θα έχει το επιθυμητό
αποτέλεσμα.
 
Γυμναστική για σένα είναι...
Ένας υγιής τρόπος ζωής, άθλησης και διασκέδασης.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close