Things to Do , Top Stories

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού μας μιλά

Η Έλενα Παπαδοπούλου είναι μια ολότελα παθιασμένη καρναβαλίστρια

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2016

Καρναβάλι και χαϊχούι, κόσμος, φασαρία, γέλια και φωνές, άρματα, χοροί και πανηγύρια. Ίσως για κάποιο μη Λεμεσιανό το Καρναβάλι να είναι ακόμη ένα event, ακόμη ένα street πάρτι, όμως αν μπεις στην υπέρτατη λεμεσιανή ψυχοσύνθεση, θα νιώσεις τις σερπαντίνες να σκάνε μέσα σου, τα κύμβαλα να αλαλάζουν και το σώμα σου να κατευθύνεται από τα vibes μιας γιορτής παλιάς, ίσα με έναν αιώνα.

Η Βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού, η Έλενα Παπαδοπούλου, μια ολότελα παθιασμένη καρναβαλίστρια, μας δείχνει τους δρόμους όπου θα στηθεί το καρναβαλίστικο όνειρο, μας εξηγεί τα μυστικά και μιλά για όλα όσα κάνουν κάποιο Λεμεσιανό, ακόμη κι αν δεν είναι βέρος. Τελικά, είσαι αρκετά Λεμεσιανός;

Τι σημαίνει για σας ο τίτλος; Κατ' αρχάς να σου πω ότι είμαι περήφανη για τη λεμεσιανή μου καταγωγή και με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα είμαι η φετινή βασίλισσα, μετά από την πρόταση που μου έγινε από τον Δήμο Λεμεσού. Ως βέρα Λεμεσιανή ασχολούμαι με το Καρναβάλι τα τελευταία 23 χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά κι έχοντας στο ιστορικό μου περισσότερα από 20 βραβεία. Φημίζομαι, εξάλλου, για τις χειροποίητες στολές που κατασκευάζω ανελλιπώς.

Ποια ήταν η πιο έντονη στιγμή μέχρι τώρα; Το 2010, χρονιά κατά την οποία, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, δημιούργησα την πρώτη έκθεση κοστουμιού που σήμερα φιλοξενείται στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο. Αποτελούσε μεγάλο στόχο, τόσο για μένα όσο για πολλούς καρναβαλιστές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε να διασώσουμε κοστούμια που αποτελούν κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης μας. Όνειρο ζωής μου πλέον, η δημιουργία καρναβαλικού μουσείου στην πόλη μας. Και θα ήθελα με τη συμμετοχή μου φέτος να το προβάλω περαιτέρω. Είμαι σίγουρη, βέβαια, ότι όλοι οι Λεμεσιανοί είναι πρόθυμοι να μου χαρίσουν τα υπέροχα κοστούμια τους -το οφείλουμε, εξάλλου, στην πόλη μας, αλλά πάνω απ' όλα στον κόσμο της. Για μας τους Λεμεσιανούς το Καρναβάλι είναι πέρα από γιορτή, μια διοργάνωση που αν και εξελίσσεται αδιάκοπα, συνεχίζει να μας ενώνει όπως και πρώτα.

 


"Όνειρο ζωής μου πλέον, η δημιουργία καρναβαλικού μουσείου στην πόλη μας. Και θα ήθελα με τη συμμετοχή μου φέτος να το προβάλω περαιτέρω"


 

Τι θα θέλατε να δείτε στο φετινό καρναβάλι; Θα ήθελα να δω τη συμμετοχή του κόσμου... τον κόσμο όχι απλώς να παρακολουθεί την παρέλαση, αλλά να συμμετέχει με όλο του το είναι, διασκεδάζοντας και ζώντας το Καρναβάλι στο έπακρο.

Πώς βλέπετε το καρναβάλι εν καιρώ κρίσης; Γενικά ό,τι χαλαρώνει και δίνει ψυχική ανάταση στον άνθρωπο είναι καλοδεχούμενο στις μέρες μας. Το Καρναβάλι ακόμη κι εν καιρώ κρίσης, δέχεται τεράστιο αριθμό συμμετοχών. Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά ξεκινούν γεμάτα όρεξη, για να συνεχίσουν μια παράδοση που κρατά χρόνια.

Νιώθετε ότι εκτός του διασκεδαστικού του μέρους, το Καρναβάλι μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο πολιτικής σάτιρας; Πάντοτε το Καρναβάλι ενδεικνυόταν για πολιτική σάτιρα, εξάλλου ο κόσμος προτιμά τέτοιου είδους συμμετοχές. Φέτος, αν και θα υπάρξει σάτιρα, θεωρώ ότι θα μπορούσε να ήταν ακόμη περισσότερο ενισχυμένη. Βέβαια, ένα καλοφτιαγμένο σατιρικό άρμα κοστίζει ακριβά, έτσι δεδομένης της κατάστασης γίνονται φθηνότερες επιλογές. Κάνοντας, πάντως, εκτενή έρευνα στην αγορά, μπορεί κανείς να χαρεί το Καρναβάλι χωρίς να ξοδέψει μεγάλα ποσά... κάποιες φορές πρέπει απλώς να αφήσουμε τη φαντασία μας να δράσει και να είμαστε πιο δημιουργικοί! Ούτως ή άλλως, σκοπός του Καρναβαλιού δεν είναι να δημιουργήσεις απλώς το πιο εντυπωσιακό κοστούμι, αλλά πρωτίστως να διασκεδάσεις, να μεταφέρεις τη θετική σου διάθεση και να συμπαρασύρεις τον κόσμο.

Φέτος θα επιμεληθείτε η ίδια το κοστούμι σας; Εννοείται! Το κεντώ περισσότερο από ένα μήνα! Ούτως ή άλλως, επιλέγω πάντα χειροποίητα κοστούμια, ενώ φέτος θα αποπειραθώ να χρησιμοποιήσω και σιδηροκατασκευές, επιδιώκοντας το τελικό αποτέλεσμα να μας ικανοποιήσει όλους και να μείνει αλησμόνητο. Το concept για φέτος είναι 'Λεμεσός: το διαμάντι της Μεσογείου', κι αφού θα είμαι η φετινή Βασίλισσα, θα είμαι φυσικά η Διαμαντένια Βασίλισσα.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τα παλιά... Φυσικά! Ο κόσμος πρέπει να βλέπει άρματα κι ας έχουμε κρίση, εξ ου και φέτος το βασιλικό άρμα θα ενισχυθεί. Επιπρόσθετα, θα δοθεί έμφαση στο διαγωνισμό της Πελλόμασκας την Τρίτη κι επειδή θέλω κι εγώ να το προωθήσω με τον τρόπο μου, θα εμφανιστώ όχι ως βασίλισσα, αλλά ως πελλόμασκα. Ορισμένες άλλες προσθήκες είναι το λάτιν συγκρότημα στην Πλατεία Ηρώων από το απόγευμα πριν τη στέψη και η ομάδα από το Τσίρκο της Αγ. Πετρούπολης την Τσικνοπέμπτη.

Τι σημαίνει τελικά για σας το Καρναβάλι; Πολλά! Η πόλη αυτή με δίδαξε να το αγαπώ. Με νανούρισε με τις υπέροχές της καντάδες. Κάθε χρόνο την περιμένω με ανυπομονησία, τη λαχταρώ αυτή τη γιορτή. Είμαι ερωτευμένη με το Καρναβάλι! Το νιώθω και σε προσωπικό επίπεδο, λόγω του αγώνα που κάνω, χρόνια τώρα, για να διαφυλάξω το χειροποίητο κοστούμι. Είμαι περήφανη που προσφέρω, με αυτό τον τρόπο, στην πόλη μου, βάζοντας ένα λιθαράκι στην ιστορία του καρναβαλιού. Γι' αυτό, θέλω ο κόσμος να έρθει, να το χαρεί. Όχι φυσικά για δική μου προβολή. Αυτή που πρέπει να προβληθεί είναι η πόλη μου -το αξίζει!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close