Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ξέρεις που βρίσκεται ο "Σπήλιος του Λαοπούλη";

Ένα ακόμη απόκρυφο σημείο με ενδιαφέρον στην κυπριακή ύπαιθρο

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017

Αν και η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα εντούτοις κρύβει πολλές "μυστικές" ομορφιές, απόκρυφα μέρη με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Ένα, όχι και τόσο γνωστό μέρος στην υπόλοιπη, ίσως, Κύπρο βρίσκεται στο χωριό Ανώγυρα, της επαρχίας Λεμεσού.

Πρόκειται για τον Σπήλιο του Λαοπούλη ο οποίος έχει μία εντυπωσιακή ιστορία την οποία έχει καταγράψει το ετήσιο περιοδικό "Η Ανώγυρα", τεύχος 2. Το απόσπασμα δημοσιεύεται στη σελίδα της κοινότητας της Ανώγυρα στο Facebook και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας. Διάβασε και εσύ αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία και μάθε για τον Σπήλιο του Λαοπούλη στην Ανώγυρα.

Μια βεντέτα που υπήρχε ανάμεσα στην οικογένεια των Κούρτελλων και μερικών Τούρκων στην Ανώγυρα ήταν φαίνεται η αιτία για τον σκοτωμό του λαοπούλη.

Ήταν το 1894, όταν ο Στυλιανός Παπαλοϊζου- Γέρος, από τα Λεύκαρα, αποχαιρέτησε τη σύζυγο του Ελένη και τα τρία αγόρια του Λοϊζο, Γιώργο και Κωνσταντίνο, φόρτωσε το μουσούρι ( δερμάτινο δοχείο) γεμάτο λάδι πάνω στην μούλα και ξεκίνησε με τον αδελφό του Λοϊζο Παπαλοϊζου -Γέρο, για να πάνε να πουλήσουν λάδι. Εκτός από τα χωρία της Πάφου πήγαιναν και στην Αλέκτορα, Πισσούρι, και Ανώγυρα. Η περιοδεία τους μπορούσε να διαρκέσει κι ένα μήνα. Ο πηγαιμός του στην Ανώγυρα έμελλε να είναι και η τελευταία μέρα της ζωής του.

Ο Στυλιανός μάλλωσε με τον Περικλή Κούρτελλο, επειδή του κτύπησε τον σκύλο του και οι Τούρκοι εκμεταλλέυθηκαν το γεγονός και του ' στησαν καρτέρι στην Απικρένη, για να τον σκοτώσουν και να ενοχοποιήσουν τους Κούρτελλους. Μόλις τους αντίκρυσε να τον περιμένουν , λίγο πιο κάτω από την Απικρένη, προσπάθησε να κρυφθεί στο σπήλαιο, αλλά εκεί τον περίμενε άλλος Τούρκος. Ζήτησε βοήθεια, αλλά τον σκότωσαν και τον έκρυψαν στο σπήλαιο και τον σκέπασαν με τον "καπόττο" που φορούσε. Όταν τον αναζήτησε ο αδελφός του, για να επιστρέψουν μαζί στα Λεύκαρα, τον βρήκε σκοτωμένο μέσα στην σπηλιά. Η σπηλιά αυτή έγινε ο τάφος του, διότι ήταν πολύ δύσκολη η μεταφορά του με ζώα στο χωριό του.

Εν τω μεταξύ η γυναίκα του στα Λεύκαρα άσπριζε το σπίτι εκείνες τις μέρες, γιατί σκόπευαν να βαφτίσουν το αβάπτιστο παιδί τους. Σύμφωνα με τη Λευκαρίτικη παράδοση οι άσπρες πινελιές μετατρέπονταν σε μαύρες προμηνύοντας έτσι το κακό μαντάτο, που θα τους έφερνε ο αδελφός του.

Στην αρχή ενοχοποιήθηκαν οι Κούρτελλοι, που κινδύνευαν να καταδικαστούν σε θάνατο. Ο γέρος Σολωμός πήρε τον φονιά Τούρκο στο σπίτι του και του πρόσφερε κρασί, μέχρι που μέθυσε και ομολόγησε την αλήθεια, Ο αστυνομικός που ήταν κρυμμένος στο πιθάρι, μόλις άκουσε την ομολογία , τον συνέλαβε. Έγινε η δίκη, μαρτύρησε ο γέρος Σολωμός και γλύτωσαν οι Κούρτελλοι. Οι Τούρκοι φονιάδες καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά.

[Τα διηγήθηκε ο Μιχάλης Θουκή από την Ανώγυρα, η τρισέγγονη του λαοπούλη Μάρω Χριστοδουλίδου και ο ανιψιός του, Κυριάκος Παπαλοϊζου, από τα Λέυκαρα.]

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close