Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017
H Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου σπούδασε Art and Design με ειδίκευση στο Textiles/Fashion. Η ειδικότητά της είναι η υφαντική. Έμαθε να χειρίζεται διάφορα είδη αργαλειών στο πλαίσιο των σπουδών της στο Winchester της Αγγλίας. Η θητεία της στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας τής έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει τον παραδοσιακό αργαλειό και γενικά την κυπριακή υφαντική τέχνη.

Αγαπώντας την παράδοση
Η στενή σχέση της υφαντικής με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, την έκαναν να την αγαπήσει, να τη μελετήσει και να τη χρησιμοποιήσει όχι μόνο για αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τα παραδοσιακά υφαντά αλλά και για εντελώς σύγχρονα έργα. Ο αργαλειός έγινε πράγματι ένα εργαλείο μέσω του οποίου εκφράζεται. Μαζί και με τη ζωγραφική, την οποία επίσης αγαπά και με την οποία επίσης καταπιάνεται, δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης από υφαντά, που αποτελούν ένα ιδιόμορφο και αξιοπρόσεκτο πάντρεμα τεχνοτροπιών.

Σε ένα παλιό αρχοντικό
Εργάζεται στο πατρογονικό διατηρητέο σπίτι του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Καϊμακλίου, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Η οικοδομή με τις 7 καμάρες είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της τοπικής αστικής αρχιτεκτονικής. Το σπίτι συντηρήθηκε για να γίνει ένας σύγχρονος χώρος δημιουργίας βασισμένος στην παραδοσιακή υφαντική. Με τον ίδιο τρόπο που αναπλάστηκε το κτίριο, αναγεννήθηκαν και τα σύγχρονα υφαντά καμωμένα στον παραδοσιακό αργαλειό.

Το 'ανθρωπούι' και η Αρήτη
Φτιάχνει θήκες μαξιλαριών, αμπαζούρ, κουρτίνες, σιεμέ και μικρά τραπεζομάντιλα βασισμένα στα παραδοσιακά υφαντά, γνωστά ως 'ρεχτά ασπροπλούμια'. Οι θήκες μαξιλαριών 'Ακάμας' είναι βασισμένες στις θαλασσογραφίες της από την περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης, ενώ το υφαντό έργο με τίτλο 'Ρυθμός', με το οποίο εκπροσώπησε την Κύπρο σε έκθεση μελών του Texere (Textile Education and Research in Europe) στο Kaunas της Λιθουανίας το 2011, αποτέλεσε τη βάση για το ομώνυμο σχέδιο που χρησιμοποιείται σε δύο θήκες μαξιλαριών. Όσο για τα αραχνοΰφαντα σιάλια 'Αρήτη', αυτά είναι βασισμένα στο κοστούμι της βασίλισσας Αρήτης που κατασκεύασε για την παράσταση 'Οδύσσεια' στο Φεστιβάλ Κύπρια '97. Άλλα παραδοσιακά σχέδια που χρησιμοποιεί, σαν πηγή έμπνευσης, είναι το φυθκιώτικο πλουμί 'αθρωπούι', τα λευκονοιτζιάτικα υφαντά και οι κεντητοί 'τσεβρέδες'.

Υφαντά online
Η Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου διατηρεί και online κατάστημα όπου μπορείς να δεις γύρω στις 70 δημιουργίες της, οι οποίες παρουσιάζονται η καθεμιά ξεχωριστά με φωτογραφίες, περιγραφή, αναφορά στην πηγή έμπνευσης, διαστάσεις κ.λπ.



Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου (99475219/ www.Juliastreou.com) Αγ. Βαρβάρας 1, Καϊμακλί, Λευκωσία.
Σχετικά
Επιχορηγημένες διακοπές για χαμηλοσυνταξιούχους σε ορεινά θέρετρα και Πύργο Τυλληρίας
Στους δικαιούχους θα χορηγείται τετραήμερη διαμονή (τρεις διανυκτερεύσεις), με πλήρη διατροφή,
Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις-αφετηρίες στην Ευρώπη για ημερήσιες αποδράσεις
Νέα έρευνα αποκάλυψε τις πόλεις στην Ευρώπη που οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για ημερήσιες εκδρομές, από αποδράσεις από το Λονδίνο στο Στόουνχεντζ έως επισκέψεις σε νησιά από την Αθήνα
Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί το 2026 για Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς επισκέπτες
9 στους 10 επισκέπτες σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους
Σταθερά πρώτη η Κρήτη στον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας και το 2026
Με 154 Γαλάζιες Σημαίες διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο Graphic Stories ConFest στη Λάρνακα
Διαλέξεις, εργαστήρια, βραβεύσεις και εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αφίσας “Poetry Speaks Loud” στο Alexander College
Ισχυροί άνεμοι και πιθανές βροχές σήμερα-Άνοδος θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
FIFA WORLD CUP PREVIEW SERIES:Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου και κάθε Πέμπτη με Σάββατο στις 21.00
Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, η διοργάνωση που ενώνει χώρες, γενιές και συναισθήματα, γίνεται φέτος εμπειρία ΣΙΓΜΑ
«ΚΥΠΡΙΑ 2026»: Αυτά είναι τα 17 φεστιβάλ που παίρνουν το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τα αποτελέσματα του Προγράμματος «ΚΥΠΡΙΑ 2026» για τη χρηματοδότηση φεστιβάλ τεχνών που θα πραγματοποιηθούν το 2026
Η νέα λειτουργία στο Instagram: Τι άλλαξε στα DMs
Πώς λειτουργεί - Πρόκειται για έναν νέο τρόπο για να μοιράζονται οι χρήστες τις στιγμές τους
Το «La Casa de Papel» επιστρέφει - «Η επανάσταση δεν τελείωσε ακόμη»
«Tο επόμενο σχέδιο είναι ήδη σε κίνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Netflix
Το ENAVSMA γέμισε το Amyth of Nicosia με γεύσεις και μουσική
Ένα βράδυ γεμάτο λάμψη και ξεχωριστές στιγμές για καλό σκοπό