Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 λόγοι που αγαπάμε το γαλλικό εστιατόριο της Λευκωσίας

Μια σταθερή αξία στη Λευκωσία, η γαλλική μπρασερί Au Bon Plaisir είναι ένα από αγαπημένα μας εστιατόρια για τους πιο κάτω λόγους

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2017

Όταν η Γαλλίδα Gatienne Thibaut μαζί με το σύζυγό της Yannick Tankoua άνοιξαν τον Απρίλη του 2004, την μπρασερί Au Bon Plaisir στον Άγιο Δομέτιο στη Λευκωσία, αυτό που ήθελαν να προσφέρουν ήταν αυθεντική παραδοσιακή γαλλική κουζίνα.

Και το έχουν πετύχει. Όσες φορές έχω πάει στο Au Bon Plaisir, ένιωθα πάντα πως έτρωγα comfort food σε ένα γαλλικό σπίτι.

Αυτό είναι το Au Bon Plaisir, χωρίς περιττά, «πειραγμένα» και φανφάρες.Κι έχουμε πολλούς λόγους για να το αγαπάμε:

Στον καινούργιο χώρο του Au Bon Plaisir, στη Λεωφόρο Λάρνακας, συνεχίζει αυτή την πορεία των 14 χρονών και είναι πια μια σταθερή αξία στη γαστρονομική σκηνή της Λευκωσίας.

Στο Au Bon Plaisir, η Gatienne θα έρθει προσωπικά να σου πάρει την παραγγελία, θα σου λύσει ότι απορία έχεις και θα σε ενημερώσει για τα πιάτα της μέρας.

Όλες οι βασικές πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες από Γαλλία, από τα μύδια, μέχρι το ψωμί και το κρέας ενώ σε κάποια από τα πιάτα της θα βρεις και ορισμένες προσεκτικά επιλεγμένες κυπριακές γεύσεις.

Εκείνο το ζεστό βράδυ, ταξιδέψαμε σε έναν άλλο «κόσμο». Με την Gatienne, οικοδεσπότη και οδηγό, κάναμε ένα ταξίδι σε αγαπημένες γεύσεις της γαλλικής κουζίνας.

Μας υποδέχθηκε ένα Kir Royale, το κλασικό κοκτέιλ με αφρώδη οίνο ( σαμπάνια ή Crémant) και λικέρ, crème de cassis.

Η όρεξη άνοιξε όταν μπροστά μας κατέφθασαν δύο σαλάτες. Η μια, μια εύγευστη σαλάτα με χλιαρό κατσικίσιο τυρί σε τοστ, μπέικον, κρουτόν κρεμμυδάκι και βινεγκρέτ και η άλλη, με ρόκα, σπιτικά κρουτόν, καπνιστό μπέικον, (το οποίο προμηθεύονται από το Τρόοδος και καπνίζουν εκεί), τριμμένο τυρί Comté, εσαλότ και βινεγκρέτ. Φρέσκες και ιδιαίτερα απολαυστικές.

Και από τη στιγμή που ήμασταν σε γαλλικό εστιατόριο, δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε επίσης κάποιες από τις πολύ εύγευστες σπεσιαλιτέ, όπως το quiche της μέρας –εκείνη τη μέρα ήταν Lorraine- , τις κροκέτες με τυρί, το Les rilletes d’ oie –είδος πατέ χήνας– ενώ η Gatienne επέμενε πως έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε τα βατραχοπόδαρα με σκόρδο και φλαμπέ με κονιάκ και όντως είχε δίκιο.

Ταυτόχρονα, αλλάξαμε κρασί και όλα τα πιο πάνω τα συνοδεύσαμε ιδανικά με ένα Gewurztraminer, Αλσατίας, με εξωτικά αρώματα lychees, τριαντάφυλλου και ένα κάπως πικάντικο χαρακτήρα.

Η Gatienne, γνωρίζει πολύ καλά το κρασί της και αξίζει να την αφήσεις να σου συστήσει το ιδανικό για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.

Το Au Bon Plaisir, είναι φημισμένο για τα μύδια του που καταφθάνουν φρέσκα κάθε βδομάδα. Εμείς τα απολαύσαμε με σος Marinière, σερβιρισμένα με φρέσκες, κομμένες στο χέρι πατάτες και φυσικά βουτήξαμε και λίγη μπαγκέτα μέσα στη σάλτσα. Είναι εξάλλου, μέρος της ιεροτελεστίας!

Όταν το λευκό κρασί, αντικατέστησε ένα κόκκινο, υπέροχο Merlot, τότε ήρθε η ώρα των κρεατικών!

Το sirloin steak, από την περιοχή Charols, ψημένο όπως συστήνεται στο Au Bon Plaisir, δηλαδή medium, ήταν γευστικότατο και έτσι επέλεξα να το απολαύσω μόνο του και όχι με μια από τις δύο σπιτικές σάλτσες με τις οποίες συνοδευόταν.

Φυσικά το πιάτο που για μένα «μυρίζει» Γαλλία και πάντα μου θυμίζει μια συγκεκριμένη σκηνή από το φιλμ Julie & Julia είναι το Βοδινό Bourguignon, η επιτομή του "γαλλικού comfort food”! Έλιωνε στο στόμα.

Από το Au Bon Plaisir δεν θα φύγεις πριν δοκιμάσεις τα επιδόρπια. Μια crème brulee, από σπιτική κρέμα βανίλια και την οποία καβουρδίζουν μπροστά σου με το ειδικό εργαλείο για να πάρει τη χαρακτηριστική κρούστα, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αν είσαι της σοκολάτας, πάρε το προφιτερόλ γεμιστό με παγωτό βανίλια και περιχυμένο με σος ζεστής μαύρης σοκολάτας ή το Chocolat Liégeois, που είναι παγωτό μαύρης σοκολάτας με σος ζεστής μαύρης σοκολάτας.

Αν μετά από όλα αυτά, θες ακόμα ένα λόγο να επισκεφθείς το Au Bon Plaisir, σημείωσε πως συχνά γίνονται διάφορα δρώμενα π.χ. live opera με σοπράνο, βραδιά με ακορντεόν κ.λπ. για τα οποία μπορείς να ενημερώνεσαι από το facebook.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close