Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2018
Νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα για τη διεξαγωγή του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον που σύμφωνα με τους κανόνες του θεσμού θα διεξαχθεί στη νικήτρια χώρα που είναι το Ισραήλ. Οι φήμερα που ήθελαν τον διαγωνισμό να μην διεξάγεται στο Ισραήλ φαίνεται να μην είναι μόνο φήμες αλλά να επιβεβαιώνονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του infegreece.gr οι φήμες αυτές επαληθεύονται πανηγυρικά, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή, με την οποία η EBU προειδοποιεί τη δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσουν το δικαίωμα που απέκτησαν μετά τη νίκη της Νetta στη Λισαβόνα και ο επόμενος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision να μην διεξαχθεί σε ισραηλινό έδαφος, άλλα σε κάποια άλλη χώρα.
Η επιστολή αυτή, όπως μας ενημερώνει το επίσημο site των Ελλήνων fan της Γιουροβίζιον, στάλθηκε στη δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ) στις 14 Ιουνίου και αφορμή υπήρξε η απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας να διαχωρίσει το ειδησεογραφικό, από το ψυχαγωγικό τμήμα του σταθμού. Απαραίτητη συνθήκη για να είναι κάποιος τηλεοπτικός σταθμός μέλος της EBU, είναι να έχει ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ εγκρίνει το διαχωρισμό της ΚΑΝ, σε ειδησεογραφικό και ψυχαγωγικό κανάλι, η EBU τους προειδοποιεί ότι δεν θα εγκριθεί η αίτηση μέλος που έχει απευθύνει η ΚΑΝ στην ένωση. Αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, ούτε φυσικά να τον διοργανώσει.

Την επιστολή υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της EBU, Noel Curran, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ήταν άμεση. Σε δηλώσεις του το πρωθυπουργικό γραφείο, θέλοντας φυσικά να κατεβάσει τους τόνους, που σήκωσαν υπουργοί του και άλλα κρατικά στελέχη, ανακοινώνοντας την Ιερουσαλήμ ως την πόλη που θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2019, χωρίς να υπάρξει πρώτα καμία συνεννόηση με την EBU, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει μέρος στις αποφάσεις για τον χρόνο και τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, αφού αυτό είναι μία απόφαση της EBU με την ΚΑΝ. Επιπλέον συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς για να λύσουν το νομικό ζήτημα που προέκυψε με τη δομή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας.
Η ΚΑΝ συμμετέχει στην EBU με την ιδιότητα του προσωρινού μέλους, αφού ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμα και η νομική μορφή του νέου τηλεοπτικού σταθμού πυο προέκυψε με το κλείσιμο της προυπάρχουσας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ. Η EBU προειδοποιεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που υπάρξει διαχωρισμός του ψυχαγωγικού και ενημερωτικού προγράμματος στην ΚΑΝ, τότε δεν θα μπορέσει να γίνει μόνιμο μέλος της EBU, με τις συνέπειες που αναφέρονται παραπάνω.
Τις προηγούμενες ημέρες ισραηλινά δημοσιεύματα ήθελαν την EBU να σκέφτεται τη μεταφορά του διαγωνισμού στην Αυστρία. Την είδηση μάλιστα επιβεβαίωσε και ο παραγωγός της Eurovision 1999, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, κάτι για το οποίο δημοσίευσε επίσης το infegreece.gr
Σχετικά
Η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Κύπρο, με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου
Δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και μια θαυμάσια ορχήστρα συναντιούνται στη σκηνή του Παττιχείου!
Θοδωρής Φέρρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία του στη Λάρνακα
Με μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, οι συναυλίες της περιοδείας υπόσχονται μοναδικές μουσικές εμπειρίες, γεμάτες ένταση, συναίσθημα και ατμόσφαιρα
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ
Δίνουμε και φέτος ραντεβού στις 8, 9 και 10 Ιουλίου 2026, στον γνωστό χώρο της τάφρου της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία
H Mελίνα Ασλανίδου έβαλε την Κύπρο στο summer tour της
Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της στην Κύπρο
Λύμπια 2026: Οι 9 «καυτές» συναυλίες αυτό το καλοκαίρι στα Λύμπια
Aνακοινώθηκαν τα πιο δυνατά live του φετινού καλοκαιριού
O Δημήτρης Μπάσης έρχεται Κύπρο το καλοκαίρι
μια ξεχωριστή μουσική παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μεγάλες επιτυχίες και αυθεντική λαϊκή ψυχαγωγία
Eurovision 2026: Ο Akylas στον μεγάλο τελικό - Ποιες χώρες πέρασαν από τον Α' Ημιτελικό
Ο Έλληνας καλλιτέχνης εντυπωσίασε το κοινό και κέρδισε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, διεκδικώντας την πρώτη θέση στον φετινό διαγωνισμό
Eurovision 2026: Η Ελλάδα πέρασε στον Μεγάλο Τελικό (βίντεο)
Δείτε την εμφάνιση της Ελλάδας στον Α’ Ημιτελικό
Eurovision 2026: 10 facts που πρέπεις να ξέρεις πριν τον πρώτο ημιτελικό
Η Eurovision 2026 βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους eurofans να μετρούν αντίστροφα για τις πρώτες εμφανίσεις.
Αναβάλλεται η συναυλία του Νίκου Μακρόπουλου στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»
Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία
Eurovision: Από τον Ρακιντζή μέχρι την Conchita – Οι εμφανίσεις που σόκαραν και έγραψαν ιστορία
H σκηνή της Eurovision έχει χαρίσει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές στην ποπ κουλτούρα.