Μουσική , Music News

Όταν ο Τεύκρος συνάντησε την Ελεονώρα

Ο Τεύκρος Νεοκλέους και η Ελεονώρα Ρούσου μιλούν στο Check In για τη γνωριμία τους, τη συνεργασία τους και τις απολαυστικές τους μουσικές μέρες και νύχτες στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2018

Ο Τεύκρος Νεοκλέους και η Ελεονώρα Ρούσου μαζί με τον Όμηρο Ανδρέου αποτελούν τα μέλη της μπάντας των Salted Bossa τους οποίους συναντούμε στις μουσικές εκδηλώσεις και τα διάφορα live των πεντάστερων ξενοδοχείων της εταιρείας Thanos Hotels τα οποία είναι το Anassa, το Annabelle και το Αλμύρα στην Πάφο.

Η γνωριμία τους μετράει χρόνια και όταν ο ένας συναντά τον άλλον η χημεία και η σύμπραξή τους επί σκηνής είναι μαγική.

Ο Τεύκρος Νεοκλέους, τα τελευταία χρόνια ανέλαβε και τον ρόλο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Thanos Hotels που έθεσε ως στόχο τις υψηλού επιπέδου μουσικές εκδηλώσεις στους χώρους των ξενοδοχείων της, με έμπειρους μουσικούς οι οποίοι παίζουν ζωντανά, με φυσικά μουσικά όργανα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται κοινό και εκτός των ξενοδοχείων της, που επιθυμεί να ακούσει τον Τεύκρο και την παρέα του στα διάφορα μουσικά τους live.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που συναντούσα τον Τεύκρο στο πλαίσιο μίας συνέντευξης. Με την Ελεονώρα όμως γνωριζόμαστε από το 2008 όταν πάλι μαζί με τον Τεύκρο συμμετείχε στο σχήμα της μουσικής σκηνής RED στην Παλιά Λευκωσία. Τότε, η Ελεονώρα, έπαιζε διάφορα μουσικά όργανα, το φλάουτό της και τραγουδούσε ένα και μόνο τραγούδι με το κοινό να την αποθεώνει. Σήμερα, ξεπέρασε τις 'ντροπές' της και μας αφήνει να απολαμβάνουμε την αγγελική της φωνή τόσο στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels όσο και σε διάφορες άλλες μουσικές σκηνές και χώρους.

Συναντηθήκαμε, ίσως στην πιο όμορφη βεράντα της Κύπρου, στο μεγάλο μπαλκόνι του ξενοδοχείου Άνασσα στην Πάφο για αυτή τη συνέντευξη που την προγραμματίζαμε καιρό. Λίγο πριν ο ήλιος δύσει και πριν ξεκινήσει το live τους αφού είπαμε τα νέα μας με τον Τεύκρο και την Ελεονώρα μιλήσαμε για το δικό τους μουσικό ξεκίνημα, την γνωριμία, τη συνεργασία τους, τα μελλοντικά τους σχέδια και τις απολαυστικές τους μουσικές μέρες και νύχτες στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels.

Δύο νέοι, ταλαντούχοι μουσικοί που μεγάλωσαν με τη μουσική να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την μουσική;
Τεύκρος: Ξεκίνησα μαθήματα κλασικής κιθάρας από πολύ μικρός. Σταμάτησα για ένα χρονικό διάστημα και άρχισα ξανά πιο σοβαρά πια σε ηλικία 15 ετών. Η επαφή μου με την κιθάρα με οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία κάποιων δικών μου τραγουδιών. Άρχισα σταδιακά να ακούω διάφορα είδη μουσικής, κυρίως ελληνική στις αρχές, μέχρι που το ένα έφερε το άλλο. Η επαφή με την μουσική και η αγάπη μου για το τραγούδι με οδήγησε στη δημιουργία διαφόρων μουσικών συγκροτημάτων με τα οποία κάναμε διάφορες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και δειλά δειλά ξεκίνησα να συνθέτω και τα δικά μου τραγούδια.

Ελεονώρα: Η μουσική βρισκόταν ανέκαθεν στη ζωή μου αφού μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Μάλιστα, μου έλεγαν αστειευόμενοι πως όταν ήμουν μικρή πρώτα τραγούδησα και μετά μίλησα. (Γέλια). Θυμάμαι μικρή άκουα μουσική από παλιές κασέτες του πατέρα μου ο οποίος με ηχογραφούσε, χωρίς να λέω κάποιες λέξεις, απλώς τραγουδούσα με κάποιο τρόπο. Άρχισα να κάνω μαθήματα πιάνου από τα πέντε αλλά από τα τέσσερα μου ήμουν ήδη μέλος σε μία ορχήστρα. Όταν έγινα έντεκα ξεκίνησα να μαθαίνω φλάουτο. Όλα τα μουσικά όργανα έχουν την δυσκολία τους. Όσο πιο πολύ εμβαθύνεις σε ένα όργανο τόσο πιο πολύ σου φανερώνει τα πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις. Αν για παράδειγμα εμβαθύνεις στην τεχνική για ένα τρίμηνο, μπορείς μετά για έξι μήνες να ασχοληθείς με την αισθητική του. Αυτό το ταξίδι, όμως, δεν τελειώνει ποτέ.

Ελεονώρα αν και τραγουδάς σε κέρδισε περισσότερο η μουσική.
Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησα ουσιαστικά να τραγουδάω. Να αναφερθούμε όμως στο 2008 όταν γνωριστήκαμε. Τότε παίζαμε μαζί με τον Τεύκρο στη Μουσική Σκηνή RED στη Λευκωσία. Πάντα μου άρεσε να λέω ένα-δύο τραγούδια αλλά ντρεπόμουν τότε να τραγουδώ. Προτιμούσα να παίζω και να μην τραγουδώ.

Τεύκρος: Να μου επιτρέψετε να κάνω μία παρένθεση. Θυμάμαι τότε σε εκείνες τις εμφανίσεις η Ελεονώρα έλεγε ένα μόνο τραγούδι και ο κόσμος κυριολεκτικά 'έριχνε' το RED με το χειροκρότημα του. Με ένα μόνο τραγούδι.

Ελεονώρα: Πρέπει να σου πω ότι αυτό με ενοχλούσε κατά κάποιο τρόπο, διότι σκεφτόμουν πως τόσα χρόνια μελετώ μουσική, διαβάζω θεωρίες, μαθαίνω όργανα και να μην ακούσω ένα μπράβο για το φλάουτο μου και να με χειροκροτούν για το τραγούδι; Αλλά σήμερα άλλαξε αυτό, το αποδέχτηκα και θεωρώ πλέον πως το τραγούδι είναι ένα μέρος της ηχητικής μου ταυτότητας. Με αυτό τον τρόπο επήλθε και η συμφιλίωση, αν μπορώ να το θέσω έτσι.

Εσύ Τεύκρο εργάστηκες στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικός στη δημοτική εκπαίδευση και το άφησες ουσιαστικά για το τραγούδι και τη μουσική. Πως πήρες αυτή την απόφαση;
Εργάστηκα ως δάσκαλος στην εκπαίδευση για επτά χρόνια. Δίδαξα σε δημοτικά σχολεία, δίδαξα και μουσική αλλά πήρα την απόφαση να αφήσω τη 'σιγουριά' της δουλειάς στο δημόσιο για να κάνω κάτι που αγαπώ και μου αρέσει ουσιαστικά. Η φιλοσοφία μου εμένα είναι πως η ζωή είναι τόσο μικρή και δεν θέλω όταν θα κοιτάζω πίσω μεγαλώνοντας να μην έχω κάνει αυτά που πραγματικά μου άρεσαν. Γι' αυτό πήρα αυτή την απόφαση, διότι θέλω στη ζωή μου να κάνω αυτά που πραγματικά με κάνουν ευτυχισμένο. Έτσι, ασχολούμαι σήμερα περισσότερο και πιο ουσιαστικά με τη μουσική αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την καλλιτεχνική διεύθυνση της εταιρείας Thanos Hotels.

Μίλησε μας για την συνεργασία σου με την Thanos Hotels. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Η συνεργασία μου με την Thanos Hotels ξεκίνησε πολύ πιο παλιά, το 2009 ως μουσικός αλλά τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχω την καλλιτεχνική διεύθυνση της εταιρείας. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των ξενοδοχείων της Thanos Hotels, δηλαδή του Anassa, Annabelle και Almyra αναβαθμίστηκε πλήρως. Γενικότερα, η Thanos Hotels είναι πολύ ευαίσθητη σε πολιτιστικά θέματα. Ξέρετε πως πραγματοποιούντα συχνά μέσα από τα ξενοδοχεία της εταιρείας διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εκδηλώσεις για τα παιδιά και πολλές από αυτές έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Την ίδια ευαισθησία με τις υπόλοιπες πολιτιστικές δράσεις η Thanos Hotels επιδεικνύει και για τη μουσική. Προσφέρουμε, λοιπόν, υψηλής ποιότητας και επιπέδου μουσικές εκδηλώσεις στους διάφορους χώρους και εστιατόρια των ξενοδοχείων. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μουσικά προγράμματα με διαφορετικά μουσικά στιλ από ρεμπέτικο τραγούδι μέχρι μουσικές τζαζ, ποπ, ρέγκε και ροκ τα οποία παίζονται πάντα με φυσικά μουσικά όργανα. Δεν έχουμε τη φιλοσοφία της ψυχαγωγίας που προσφέρεται παραδοσιακά στα ξενοδοχεία της Κύπρου, όπου οι μουσικές παίζονται κυρίως playback. Σε όλους τους χώρους των ξενοδοχείων όπου παίζουμε θέλουμε να χρησιμοποιούμε live φυσικά μουσικά όργανα είτε παίζει ένα άτομο είτε περισσότερα. Είμαστε περήφανοι που στην ομάδα μας έχουμε έμπειρους και ταλαντούχους μουσικούς υψηλού επιπέδου.

 

Πως γνωριστήκατε με την Ελεονώρα και πως δημιουργήσατε την μπάντα σας, τους Salted Bossa.;
Τεύκρος: Με την Ελεονώρα γνωριζόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Ελεονώρα: Με τον Τεύκρο ήμασταν μαζί και στον Όμιλο Ουνέσκο όπου αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Ουσιαστικά από τότε που πήγαμε να σπουδάσουμε δεν χαθήκαμε ποτέ.
Τεύκρος: Και έτυχε κατά περιόδους να παίζουμε μαζί. Αλλά τα τελευταία περίπου χρόνια συνεργαζόμαστε σε πιο σταθερή βάση.

Δηλαδή Ελεονώρα σήμερα ο Τεύκρος μπορούμε να πούμε ότι είναι το αφεντικό σου;
Ελεονώρα: (Γέλια). Ο Τεύκρος πρώτα από όλα είναι φίλος μου, κατά δεύτερον είναι ένας αγαπημένος μου συνεργάτης, ένας άνθρωπος στον οποίο μπορείς να βασιστείς και είναι χαρά μου πάντα να παίζω μαζί του. Η συνεργασία μου με τον Τεύκρο είναι πάντοτε εξαιρετική. Η πιο σταθερή μας συνεργασία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ήρθε και έδεσε λες και κάναμε πρόβες χρόνια. Ο Τεύκρος, θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, κάθε εβδομάδα είχε ένα διαφορετικό προσκεκλημένο σε ένα χώρο που έπαιζε στην Παλιά Λευκωσία. Μία από τις καλεσμένες ήμουν και εγώ. Πήγα εκεί, παίξαμε χωρίς πρόβα και έδεσε όλο αυτό πάρα πολύ όμορφα. Έτσι γίναμε ομάδα.

Τεύκρος: Η συνεργασία μας συνεχίστηκε ως ντουέτο στην Thanos Hotels με την Ελεονώρα. Παράλληλα, όμως, συνεργαζόμουν ως ντουέτο και με τον Όμηρο Ανδρέου που παίζει κοντραμπάσο. Τα δύο αυτά ντουέτα έσμιξαν, έγιναν τρίο και έτσι δημιουργήθηκαν οι Salted Bossa που είμαστε εμείς οι τρεις. Κάνουμε εμφανίσεις στη Thanos Hotels αλλά και εκτός σε διάφορα σημεία της Κύπρου.

Πως είναι αυτή η δουλειά στον κύκλο των ξενοδοχείων της Thanos Hotels;
Ελεονώρα: Γενικά νομίζω η ομάδα των μουσικών που έρχονται εδώ είναι πολύ ανοιχτόμυαλοι άνθρωπο και τους αρέσει αυτή η επαφή με τους τουρίστες. Κάθε φορά που τελειώνει ένα live σίγουρα θα έρθουν κάποιοι από τους πελάτες των ξενοδοχείων να μας μιλήσουν, να μάθουν για εμάς. Αυτή η επαφή είναι θαυμάσια.

Τεύκρος: Ο όρος ξενοδοχείο είναι και λίγο παρεξηγημένος. Ακούγοντας κάποιος ξενοδοχείο σκέφτεται διάφορα. Εμείς απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τα live στο ξενοδοχείο διότι η αλήθεια είναι ότι ο ξένος κόσμος εκτιμά ιδιαίτερα την ακρόαση και έχει την παιδεία να είναι ακροατής από την πατρίδα του. Οι ξένοι εκτιμούν τη δουλειά μας, ακούν, χειροκροτούν, έρχονται στο τέλος της βραδιάς να μας μιλήσουν, ζητούν, μάλιστα να αγοράσουν κάποιο δίσκο. Η δουλειά αυτή είναι πραγματικά απόλαυση. Είναι μοναδικό το να παίζεις μουσική σε ένα ξενοδοχείο με ξένο κοινό που έχει μία άλλη παιδεία ως ακροατήριο.

Ελεονώρα: Η μουσική στην Κύπρο είναι πιο διαδικαστική. Δηλαδή, οι Κύπριοι έχουν την μουσική ταυτισμένοι με την έξοδο για φαγητό. Ενώ οι ξένοι είναι συνηθισμένοι να βρίσκονται σε ένα χώρο θεάτρου και να ακούνε απλά τους μουσικούς. Βέβαια, με τις νέες γενιές αυτό αλλάζει και στην Κύπρο.

 

Οι μουσικές εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels να πούμε ότι είναι ανοιχτά και για το κοινό που δεν είναι πελάτης.
Ελεονώρα: Ναι και στην Πάφο, στο Αλμύρα υπάρχει αρκετός κόσμος που έρχεται για να μας ακούσει.

Τεύκρος: Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας. Να έχουμε κοινό και εκτός ξενοδοχείου για να μας ακούσει. Είτε είναι από την Πάφο είτε από την υπόλοιπη Κύπρο. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους πελάτες των ξενοδοχείων.

Η παρουσία σας στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels μπορεί να γίνει και αφορμή για κάποιον για διαμονή.
Ελεωνόρα: Αυτό γίνεται αρκετές φορές. Υπάρχει κόσμος που κλείνει δωμάτιο, μένει στο ξενοδοχείο ώστε να έρθει να μας ακούσει. Αυτό είναι πολύ όμορφο.

Τεύκρος: Μας έτυχε και κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό όταν έπαιζα τα Χριστούγεννα με τον Όμηρο. Ήρθε ένα ζευγάρι και μας είπε ότι ήμασταν ο κύριος λόγος που ταξίδεψαν από την Αγγλία στην Κύπρο ειδικά για να μας ακούσουν από κοντά. Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τεύκρος: Αυτό το διάστημα ετοιμάζω την κυκλοφορία ενός καινούργιου τραγουδιού το οποίο θα μεταδοθεί για πρώτη φορά στις 12 Ιουλίου από το Λούης Night Show. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία παραγωγής του τραγουδιού. Τίτλος του είναι 'Έλα σε μένα' και πρόκειται για ένα dance pop-rock κυρίως τραγούδι.

Ελεονώρα: Εγώ επιφυλάσσομαι. Θα μάθετε σύντομα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close