Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασί: Δροσιά... εντός

Ιούλιος: τα σχολεία έχουν κλείσει, οι διακοπές για πολλούς ήρθαν και για άλλους έρχονται, παρόλ' αυτά όλοι θέλουν να χαλαρώσουν. Οι θερμοκρασίες μάς έχουν αναγκάσει ήδη να αναζητήσουμε σκιά, παγάκια και δροσιά. Πολλά από τα καλοκαιρινά πάρτι, τις βραδιές με φίλους και τις νυχτερινές εξόδους, θα συνοδευτούν βέβαια από ποτό, για ακόμα καλύτερη διάθεση. Η πρότασή μου θα ήταν... τι άλλο από ένα ποτήρι δροσερό λευκό ή κοκκινωπό κρασί, εντός.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2013

2012 ΚΕΟ Ξυνιστέρι, Λευκός Ξηρός, abv 12% €6
Όμορφο τυπικό λευκό κρασί από τη σταθερά αγαπημένη ποικιλία Ξυνιστέρι. Λευκοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες, φρέσκα αρώματα λευκών φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων στη μύτη και το στόμα. Φρέσκο κρασί, γεμάτο και ισορροπημένο, με δροσερή οξύτητα, επίγευση που διαρκεί, τεράστια γκάμα συνδυασμών στο τραπέζι και με ελκυστική τιμή, δεδομένα που εξηγούν τους λόγους που η ετικέτα αυτή παραμένει αμείωτα δημοφιλής. Αρμονία γεύσεων επιτυγχάνεται όταν συνδυαστεί με σαλάτες, ορεκτικά και ψάρια τηγανητά.

2012 Χατζηαντωνάς, Ξυνιστέρι, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Παρεκκλησιά), abv 13%, 7
Δροσερό λευκό κρασί, από την ποικιλία Ξυνιστέρι, κομψό με διακριτικά αρώματα στη μύτη αλλά και εκφραστικό στόμα. Μύτη λοιπόν με αρώματα, ευγενική αίσθηση φυτικότητας και κίτρινου φρούτου, σε συνδυασμό με ανανά και πεπόνι και πολύ καθαρό ροδάκινο. Στόμα καλό, ελαφρύτερο σε ένταση από τη μύτη, ευκολόπιστο, με ευχάριστη οξύτητα, που αποτελεί μια άριστη επιλογή σε ένα τραπέζι με ποικίλους συνδαιτυμόνες και τη συνοδεία μαλακών πιάτων, θαλασσινών, ψαριών και πουλερικών.

2011 Λιβάδι, Οινοποιείο Νικολαΐδης, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Ανώγυρα), abv 12%, 12.25
Ένα ιδιαίτερο, απολαυστικό κρασί Chardonnay, από αμπέλι στο τοπωνύμιο Λιβάδι έξω από το χωριό Ανώγυρα. Ελαφρύ κίτρινο χρώμα, με θαυμάσια ελαφριά φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων, πράσινου μήλου και βοτάνων, ένα κρασί με γευστική ομορφιά και πολυπλοκότητα. Με ένταση και διάρκεια στο τελείωμά της, η υποκειμενική οξύτητά του έρχεται στο προσκήνιο και αναζωογονεί το κρασί, περνώντας μέσα από το φρούτο. Ισορροπεί με λίγο αερισμό καθώς ζεσταίνεται, σταδιακά ηρεμεί σημαντικά και τελικά εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό κρασί, και στο σημείο αυτό αναδεικνύονται πολύ καλά ενταγμένες στο σύνολο νότες χόρτου. Συνοδεύει τέλεια ψάρι στη σχάρα, θαλασσινές σαλάτες καθώς και καραβίδες στη σχάρα.

2012 Βλασίδη Ξυνιστέρι, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Κοιλάνη), abv 12.5%, 6
Αχυροπράσινο χρώμα με κρυσταλλική διαύγεια. Πίνοντας αυτό το κρασί είναι σαν να τρως φρέσκα κομμάτια μήλου, ροδάκινου και λεμονιού με αποξηραμμένα βότανα. Εκφράζει όμορφα και πιστά την τυπικότητα ενός Ξυνιστεριού. Μεταλλικότητα που προδίδει την καταγωγή του στις νότιες πλαγιές του Τροόδους, γήινες και φυτικές νότες, λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα ξεχωρίζουν στο στόμα που κάνει το κρασί φρέσκο και δροσιστικό, ενώ η ισορροπία του τού δίνει μια ευπρόσδεκτη φιλικότητα. Ταιριάζει εξαιρετικά με κοκτέιλ θαλασσινών, καλοκαιρινές σαλάτες, κοτόπουλο στη σχάρα και μπαρμπούνια τηγανητά.

2011 Κτήμα Αργυρίδη Chardonnay, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Βάσα), abv 12.5%, €10.17
Έντονο κρασί με φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας Chardonnay, με αποτέλεσμα ένα trendy λευκό ξηρό κρασί χωρίς γωνίες, το οποίο χαρακτηρίζεται από πλήρη ισορροπία. Λαμπερό κρασί με κίτρινο χρώμα και χρυσαφένιες αποχρώσεις. Έντονο, σύνθετο άρωμα εσπεριδοειδών, λεμονιού και λάιμ, λευκών λουλουδιών και ξηρών βοτάνων. Πλούσιο, λιπαρό, ισορροπημένο, με καλή δομή και έντονο άρωμα βουτύρου και καβουρντισμένων ξηρών καρπών. Αρωματική επίγευση μεγάλης διάρκειας, η οποία έρχεται σε αρμονία με γεύσεις από πιάτα θαλασσινών και ψαριών, ψητή τσιπούρα σε στρώση από λάχανο και πουλερικά σχάρας.

2012 Χατζηαντωνάς, Ροζέ Cabernet Sauvignon, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Παρεκκλησιά), abv 14%, 9
Ενδιαφέρον ροζέ κρασί, με διαφορετική και πρωτότυπη ετικέτα. Έχει περίτεχνα και αρκετά πικάντικα αρώματα στη μύτη και το στόμα, τα οποία πλαισιώνονται από καλή οξύτητα, που τα αναδεικνύει. Υπέροχο ρόδινο χρώμα, στη μύτη αναδεικνύονται τα αρωματικά, χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Διαθέτει έντονο και σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα και αμέσως μας θυμίζει ροδάκινο, φραμπουάζ, κεράσι και βύσσινο αλλά και τριαντάφυλλο. Η γεύση του είναι ισορροπημένη και πλούσια, παραπέμποντας σε φρέσκα φρούτα του δάσους. Απόλαυσέ το απλά δροσερό ή συνόδευσέ το απόλυτα με τηγανητούς κεφτέδες, κοτόπουλο στη σχάρα, πλατό τυριών ή χοιρινά μπριζολάκια.

2012 Αφρόδινο Ροζέ, Οινοποιείο Νικολαΐδης, Τοπικός Οίνος Λεμεσού, abv 13%, 8.25
Ενδιαφέρον ροζέ, ένα χαρμάνι από Grenache και Syrah που χαρακτηρίζεται από φρέσκα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και καλή οξύτητα. Η διακριτική γλυκύτητα στο στόμα τού χαρίζει διάρκεια και στυλ. Χαρακτηρίζεται από έντονο ροζ χρώμα με ιώδεις ανταύγειες και κυρίαρχα τα αρώματα φράουλας, μύρτιλου και βύσσινου σε φόντο γιαουρτιού, που δίνουν την αίσθηση ενός φρουτοχυμού στο στόμα, με γλύκα στην αρχή, που ισορροπεί με την οξύτητα στο τελείωμα. Συνδυάζεται υπέροχα με όλα τα φρούτα, γλυκά με επικάλυψη μαρμελάδας φρούτων, κινέζικη και ταϋλανδέζικη κουζίνα ή και μόνο του σαν aperitif. Σε ιδανικές συνθήκες συντήρησης μπορείς να το απολαύσεις για 3 χρόνια ακόμη.

2012 Ιοκάστη, Mataro, Οινοποιείο Φικάρδος, Τοπικός Οίνος Πάφου (Μεσόγη), abv 13.5%, 6
Καλτ κρασί, η Ιοκάστη είναι ένα πικάντικο και διαφορετικό ροζέ κρασί που ξεχωρίζει από τα περισσότερα της κατηγορίας του. Με νότες λουλουδιών και μπαχαρικών σε μύτη και στόμα και πολύ σωστή οξύτητα, μας δίνει άπειρες δυνατότητες συνδυασμών με μεζεδάκια και φαγητό στο τραπέζι.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close