Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2022
Με μια μικρή αναβολή, λόγω του δημόσιου πένθους που έχει κηρυχθεί στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας περήφανα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την κυπριακής καταγωγής Μαρίνα Σπανού. Στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, αγκαλιά με τη κιθάρα της, η Μαρίνα Σπανού καλεί το κοινό σε μια μουσική περιπλάνηση, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 19:00 (αντί για το Σάββατο 12 Νοεμβρίου) όπου θα μοιραστεί τις ιστορίες της με ρετρό αποχρώσεις και θα μας ωθήσει να ονειρευτούμε.
Την ίδια μέρα (Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 17:30, 19:00, 20:30), σε ένα λεωφορείο γεμάτο εμπνευσμένες ιστορίες της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας, παρουσιάζεται το θεατρικό δρώμενο «ROUTES λ2». Σημειώνεται ότι, λόγω του δημόσιου πένθους, οι παραστάσεις του «ROUTES λ2» που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου μεταφέρονται για το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.

Μαρίνα Σπανού
«Ο ακροατής μου είναι ο ερωτευμένος, η ερωτευμένη, το ερωτευμένο πλάσμα. Δεν έχω στο μυαλό μου τον ακροατή μου σαν έναν συγκεκριμένο τύπο. Τα τραγούδια μου είναι ιστορίες. Σε όλους αρέσουν τα παραμύθια, υποθέτω, πόσο μάλλον αν αφορούν βιωματικές καταστάσεις», δηλώνει η 20χρονη Κύπρια τραγουδοποιός.
Η Μαρίνα Σπανού τον Ιούνιο του 2020, μέσα στην πανδημία, έστησε το ηχείο της κάτω από την Ακρόπολη, και ξεκίνησε να τραγουδά για πρώτη φορά δημόσια, μπροστά σε μερικούς φίλους της που είχαν έρθει για να την ακούσουν. Στα απογεύματα εκείνου του καλοκαιριού που ακολούθησαν, όλο και περισσότερος νεαρόκοσμος μαζευόταν για να απολαύσει τη μουσική της, με όλο και περισσότερους περαστικούς να σταματούν για να την ακούσουν. Το καλοκαίρι του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της αλμπουμ «Κι αν ποτέ μαραθεί», μια περιπλάνηση στις αγαπημένες της γειτονιές της Αθήνας, στις περιοχές που φιλοξένησαν τις ερωτικές της ιστορίες. Το Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε το Γιασεμί μαζί με το δεύτερο video clip της.
Τα τραγούδια της αγκαλιάστηκαν γρήγορα και δυο χρόνια μετά το πρώτο της live, πλημμυρίζει σήμερα μουσικές σκηνές και θέατρα και θεωρείται η ανερχόμενη δύναμη της ελληνικής δισκογραφίας.

ROUTES λ2
Μετά την περυσινή του επιτυχία στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021, το ROUTES λ2 επιστρέφει στους δρόμους της Λευκωσίας. Το πρωτοποριακό θεατρικό δρώμενο με ιστορίες που προβάλλουν τα βιώματα ατόμων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας μέσα από αφηγήσεις που συχνά παραμένουν στο περιθώριο, θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα λεωφορεία της Cyprus Public Transport.
Το κοινό, ο επιβάτης του λεωφορείου, δεν αποτελεί πια ένα απλό θεατή στη θεατρική πράξη αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος της, εγκαινιάζοντας έτσι μια καινούργια σχέση μεταξύ θεατή και δρώμενου.
Tο Routes λ2 είναι ένα θεατρικό δρώμενο, που αποτελεί συνέχεια του “Routes” που οι ίδιοι δημιουργοί έπλασαν το 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Perform to Reform”, σε συνεργασία με την ACCEPT ΛΟΑΤΙ+ Κύπρου.
Γιατί (λ2);
Το ελληνικό γράμμα λάμδα (λ) επιλέχθηκε το 1970 για να απεικονίσει την καμπάνια της Ομοφυλοφιλικής Ακτιβιστικής Συμμαχίας για την ελευθερία των ομοφυλοφίλων και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Διεθνές Κογκρέσο Ομοφυλοφιλικών Δικαιωμάτων στη Σκωτία, διάλεξε αυτό το σύμβολο για να συμβολίσει τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά δικαιώματα. Στη φυσική το λάμδα χρησιμοποιείται για να απεικονίσει το μήκος κύματος που συνδέεται με την ενέργεια και συνεπώς χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την ενέργεια του Κινήματος Ομοφυλοφίλων Δικαιωμάτων.
Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Ελλάδα Ευαγγέλου και η ομάδα
Παραγωγή: Ζωή Κακότα
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Γραφικά: Πόπη Πισσουρίου
Ερμηνεύουν: Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Κώστας Σιλβέστρος
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χορηγοί: Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Onassis Stegi
Χορηγοί φιλοξενίας: Classic Hotel, ,Vino Cultura
Υποστηρικτές: Cyprus Public Transport, Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο, Travelplan, MOISES Digital Print House
Phil. Andreou Group, COLOURPIX Digital Printing Company
Εισιτήρια: www.Soldoutticketbox.com και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ)
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ), www.nicosia.org.cy
Σχετικά
Η Παγκόσμια Ημέρα IPA γιορτάζεται στη Λευκωσία με μοναδικές craft beer εμπειρίες
Πέντε ξεχωριστά IPA flights, αγαπημένες craft ετικέτες και μια βραδιά αφιερωμένη στους λάτρεις της μπύρας, την Πέμπτη 6 Αυγούστου στο Brewfellas.
Το Παλαιχώρι φορά τα καλοκαιρινά του και σας περιμένει για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!
Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου, το Παλαιχώρι γίνεται ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, γεμάτες διασκέδαση, δροσιά και όμορφες στιγμές.
Τα Κελοκέδαρα γιορτάζουν με τον Στέφανο Πελεκανή σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και παράδοση
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κελοκεδάρων φιλοξενεί την ετήσια χοροεσπερίδα του με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Κύπριο ερμηνευτή και ένα αυθεντικό κυπριακό γλέντι.
Aperitivo Evenings στο Vetrina: Η πιο απολαυστική καλοκαιρινή βραδιά επιστρέφει
DJ beats, live cooking και signature Campari cocktails συνθέτουν μια ξεχωριστή εμπειρία την Τετάρτη 29 Ιουλίου, από τις 20:00
Winecase και WOKnROLL ενώνουν τις γεύσεις τους σε μια ξεχωριστή βραδιά γαστρονομίας στη Λεμεσό
Το pop-up event «Japan + Pour» φέρνει εκλεκτό κρασί, live sushi & sashimi cooking και ένα αποκλειστικό ιαπωνικό μενού, σχεδιασμένο για μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς.
Το Φοινί υποδέχεται τον Αύγουστο με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων
Θέατρο, μουσική, αιμοδοσία, παιδικό φεστιβάλ, river party και πολιτιστικές δράσεις συνθέτουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου.
Week Agenda: 13 εκδηλώσεις που αξίζουν την προσοχή σου αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι θερινό σινεμά, φεστιβάλ και ξεχωριστές μουσικές βραδιές, συγκεντρώσαμε 13 προτάσεις για όσους αναζητούν ενδιαφέρουσες εξόδους τις επόμενες ημέρες.
Γιορτινό καλοκαίρι στην Κακοπετριά με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς παρουσιάζει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, καλώντας κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν μοναδικές στιγμές στην καρδιά του Τροόδους.
Ο Καλοπαναγιώτης γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους
Τόμπολα, παραδοσιακό γλέντι, μουσική και προσφορά προγεύματος συνθέτουν το πρόγραμμα των Αυγουστιάτικων Εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων Καλοπαναγιώτη.
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Σπήλια και Κούρδαλι τον φετινό Αύγουστο
Ένα γεμάτο πολιτισμό και προσφορά καλοκαίρι από τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Σπηλιών – Κουρδάλων
Ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ σε γιγαντοοθόνη στη Μαρίνα Λεμεσού
Η Πλατεία της Μαρίνας Λεμεσού υποδέχεται τους φίλους του ποδοσφαίρου την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026 για τη ζωντανή προβολή του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε μια βραδιά με φόντο τη θάλασσα.
Η Pivo Microbrewery ανοίγει ξανά τις πόρτες της για μια ημέρα γεμάτη μπίρα, φαγητό και μουσική
H μικροζυθοποιία προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους της σε μια ξεχωριστή συνάντηση αφιερωμένη στη φρέσκια μπίρα, τις γεύσεις και την καλή παρέα.