Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 πανέμορφα μονοπάτια που μπορείς να εξερευνήσεις

Ένα πολύ καλός τρόπος για να γίνεις ένα με τη φύση

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023

Υπάρχει εκεί έξω μια ανεξερεύνητη Κύπρος, συχνά καλά κρυμμένη, εξ ου και αξίζει να την εξερευνήσεις. Γι' αυτό πάρε μολύβι, χαρτί και σημείωσε.

Μαζέψαμε για σένα 10 μονοπάτια της φύσης που αξίζει να περπατήσεις και να εξερευνήσεις. Πάρε την παρέα σου και απόλαυσε τη διαδρομή.

Μονοπάτι Πισσουρόμουττη (κυκλικό)
Πλούσια φυσική βλάστηση πεύκου, αόρατου, σχινιάς, ξισταρκάς, κλπ. Σημεία θέας προς Κόλπο Χρυσοχούς στα βορειοανατολικά και στις ακρογιαλιές του Ακάμα στα δυτικά. Πανοραμική θέα από την κορυφή. Η αφετηρία είναι κοντά σε αυτήν του μονοπατιού Σμιγιές, που συνδέεται με τα μονοπάτια Άδωνις και Αφροδίτη μέχρι τα Λουτρά της Αφροδίτης.
-Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Σμιγιών, 2,5km δυτικά του Νέου Χωρίου, εντός του Δάσους Ακάμα.
-Μήκος: 3km
-Χρόνος: 1,5 ώρα
-Βαθμός δυσκολίας: 2

Μονοπάτι Μούττη του Σταυρού (κυκλικό)
Διαδρομή στην καρδιά του Δάσους Πάφου που περνά από φυσικό δάσος τραχείας πεύκης με υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Μόρφου και την ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Ακάμα. Σε σταυροδρόμι που θα συναντήσει ο περιπατητής σε απόσταση περίπου 500m από την αφετηρία, η πορεία προς τα αριστερά οδηγεί στο ελικοδρόμιο του Σταυρού της Ψώκας (σε απόσταση 1,5km), ενώ προς τα δεξιά το μονοπάτι ακολουθεί την πιο πάνω κυκλική διαδρομή. Πρόσβαση προς το πυροφυλάκιο Ζαχαρού του Τμήματος Δασών.
-Αφετηρία: Σελλάδι του Σταυρού 3km, πάνω από το Σταυρό της Ψώκας, στο σταυροδρόμι των δρόμων προς Κύκκο, Σταυρό της Ψώκας και Πύργο Τυλληρίας.
-Μήκος: 2,5km
-Χρόνος: 1 ώρα
-Βαθμός δυσκολίας: 1

Μονοπάτι «ΠΑΝΘΕΑ» (γραμμικό)
Το μονοπάτι περνά μέσω φυσικού δάσους τραχείας πεύκης με πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Προσφέρει πανοραμική θέα προς τις κοιλάδες του Κάμπου και του Ξερού. Περνά μέσα από καλλιέργειες κερασιών και μηλιών και καταλήγει έξω από τη κοινότητα του Κάμπου.
-Αφετηρία: Δρόμος Κύκκου- Τσακκίστρας (έξω από την κοινότητα της Τσακκίστρας).
-Μήκος: 10,1km
-Χρόνος: 3-3,5 ώρες
-Βαθμός δυσκολίας: 2

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΥΛΑΤΗ (γραμμικό)
Ο επισκέπτης διέρχεται μέσα από θαμνώνα με σχινιές, αόρατους και αραιά πεύκα. Το μονοπάτι περνά από το αρχαίο στάδιο του Κουρίου και στο τέρμα της διαδρομής καταλήγει σε ύψωμα δίπλα από τη Βασιλική την εκτός των τειχών του Κουρίου, από όπου έχει πανοραμική θέα του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά και της παραλίας της Επισκοπής.
-Αφετηρία: Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη.
-Μήκος: 2km
-Χρόνος: 40 λεπτά
-Βαθμός δυσκολίας: 1

Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής (κυκλικό)
Πανύψηλοι και εντυπωσιακοί γκρεμοί κατά μήκος του μονοπατιού. Διέρχεται διά μέσου περιοχής με ενδιαφέρουσα γεωλογία. Εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας και Κόλπο Μόρφου. Συνδέεται με τα μονοπάτια Μαδαρή- Δόξα σοι ο Θεός και Μαδαρή- Σελλάδι του Καραμανλή.
-Αφετηρία: Πλησίον του πυροφυλακίου Μαδαρής κοντά στο σημείο όπου καταλήγει το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός - Μαδαρή. Πρόσβαση στην αφετηρία με όχημα υπάρχει από τον δρόμο Χαντριών - Πολύστυπου με κατεύθυνση την κορυφή Αδελφοί που απέχει 3km. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι του σημείου όπου το μονοπάτι ακολουθεί τον χωματόδρομο για 800m μέχρι την αφετηρία.
-Μήκος: 3km
-Χρόνος: 1,5 ώρα
-Βαθμός δυσκολίας: 2

Μονοπάτι ΦΡΑΚΤΗ ΞΥΛΙΑΤΟΥ (κυκλικό)
Το μονοπάτι έχει πορεία περιμετρικά του υδατοφράκτη. Από την αφετηρία του μονοπατιού υπάρχει πρόσβαση στον παρακείμενο εκδρομικό χώρο.
-Αφετηρία: Φράγμα Ξυλιάτου. 2km περίπου νότια της κοινότητας Ξυλιάτου.
-Μήκος: 3,8km
-Χρόνος: 1,5 ώρα
-Βαθμός δυσκολίας: 2

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ – ΣΤΑΥΡΟΠΕΥΚΟΣ – ΑΣΠΡΑΔΙ (γραμμικό)
Παρέχει εξαιρετική θέα προς Μεσαορία, Λάρνακα, Λευκωσία. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συνδέεται με το μονοπάτι Σταυροβούνι- Αγγλισίδες.
-Αφετηρία: Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας κοντά στο Σταυροβούνι.
-Μήκος: 3km
-Χρόνος: 1 ώρα
-Βαθμός δυσκολίας: 2

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΣ – ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΟΥ (γραμμικό)
Έχει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή και τη Μεσαορία. Διέρχεται από τα ερείπια παλαιού σταθμού. Υπάρχει πλούσια φυσική βλάστηση.
-Αφετηρία: Δρόμος Μαχαιρά προς Κιόνια, 1km περίπου πριν από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών. Τερματίζει στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού.
-Μήκος: 5,5km
-Χρόνος: 2,5 ώρες
-Βαθμός δυσκολίας: 3

Μονοπάτι Αγία Ειρήνη – λημερια (γραμμικό)
Το μονοπάτι περνά από δάσος τραχείας πεύκης με εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου και καταλήγει στα Λημέρια. Στο Σελλάδι της Στραορουθκιάς ενώνεται με το μονοπάτι Κούρδαλι -Λημέρια και για 2km έχουν κοινή πορεία. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε διάφορα κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59.
-Αφετηρία: Το χωριό Αγία Ειρήνη. Στην τοποθεσία «Σελλάδι της Στραορουθκιάς» μπορεί να γίνει πρόσβαση με όχημα διαμέσου χωματόδρομου από το χωριό Σπήλια, σε απόσταση 2km περίπου και ο περιπατητής να ακολουθήσει την πορεία προς Λημέρια μήκους 2km.
-Μήκος: 5km
-Χρόνος: 2,5 ώρες
-Βαθμός δυσκολίας: 3 (απότομη ανηφορική διαδρομή)

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΨΗΛΟ ΔΕΝΤΡΟ – ΠΟΥΖΙΑΡΗΣ (κυκλικό)
Ακολουθεί διαδρομή μέσα από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης(Pinus brutia) κατά το πρώτο χιλιόμετρο ενώ κατά το τρίτο χιλιόμετρο στα πιο ψηλά σημεία διασχίζει πυκνό και εντυπωσιακό δάσος μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana). Στα ψηλότερα του σημεία προσφέρει πανοραμική θέα.
-Αφετηρία: Σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη - Πλατρών - Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δεντρό.
-Μήκος: 9km
-Χρόνος: 3 - 4 ώρες
-Βαθμός δυσκολίας: 3 (με πολύ μεγάλες κλίσειςν).


Με πληροφορίες από το Τμήμα Δασών

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close