Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασί για το Πάσχα

Ήρθε η ώρα να οργανωθείς για το γιορτινό τραπέζι

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2014

Αρνάκι, κατσικάκι και μαγειρίτσες, λιπαροί μεζέδες, αβγά, τυριά, πλούσια σιροπιασμένα και γαλακτερά γλυκά. Αυτό είναι το Πάσχα, το πιο μεγαλειώδες και πλουσιοπάροχο τραπέζωμα της χρονιάς για τον απανταχού ελληνισμό. Με τι θα τα συνοδεύσουμε όμως όλα αυτά;

Η απάντηση είναι ότι εκεί όπου πρέπει σερβίρουμε τα κόκκινα ρωμαλέα κρασιά, και ως ‘μπαλαντέρ’ τα λευκά με τις κοφτερές οξύτητες, αλλά και τη ζιβανία, αν προτιμούμε, για τους πικάντικους μεζέδες. Και φυσικά δεν λείπουν τα επιδόρπια γλυκά κρασιά που θα πλαισιώσουν τα παραδοσιακά γλυκά της ημέρας. Μέχρι να ροδοψηθεί το αρνάκι βάζουμε στα ποτήρια λευκό κρασί.

 

2013 Οινοποιείο Έζουσα Viognier, Τ.Ο. Πάφου, 15 (Διανομή Όθων Γαλανός)

Από την Κανναβιού της Πάφου αυτό το λευκό κρασί που ξεχωρίζει για την όμορφη απλότητά του. Πεντακάθαρα αρώματα, πλούσια οξύτητα και όμορφη διάρκεια συνθέτουν μία οινική πρόταση που συνδυάζει τέλεια λεπτές και ευχάριστες γεύσεις. Η νέα αυτή ετικέτα του Οινοποιείου Έζουσα (το πρώτο σε παραγωγή) με κρυστάλλινο κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονα αρώματα ανθών εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και λευκόσαρκου ροδάκινου, συνοδεύει αρμονικά οστρακοειδή και ψάρια, λευκά κρέατα αλλά και κρέατα με γλυκές ή λευκές σάλτσες, ζυμαρικά, τυριά (ακόμη και το Roquefort) και φρούτα. Σερβίρεται στους 11oC, αλλά χρειάζεται να ανοίξουμε το μπουκάλι κάποια λεπτά προηγουμένως.

 

2012 Κτήμα Βίβλια Χώρα Όβηλος, Π.Γ.Ε. Παγγαίον, Ελλάδα, 17 (Κάβα Διονύσιον)

Πάντοτε εντυπωσιακό λευκό κρασί με πλούσια, αρωματική μύτη, όμορφη οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Κομψό, με εξωτικές προεκτάσεις, πίνεται εύκολα και ξεδιψά απολαυστικά. Οίνος με κιτρινοπράσινο χρώμα που ωρίμασε οκτώ μήνες σε δρύινα βαρέλια. Το ιδιαίτερο άρωμα βερίκοκου και μελιού, χαρακτηριστικό της ποικιλίας Semillon, ‘παντρεύεται’ άψογα με νότες κίτρου και λεμονιού που προέρχονται από το βορειοελλαδίτικο Ασύρτικο. Το αρωματικό του δυναμικό ολοκληρώνεται με νότες βανίλιας και ξηρών καρπών. Κρασί με πληθωρική και πλούσια γεύση, έντονη λιπαρότητα και ευχάριστη οξύτητα που του χαρίζουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

 

2007 Καλλίστη Reserve, Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης, Π.Ο.Π. Σαντορίνη, 15 (Φωτιάδης Διανομείς)

Αν μέσα στο μυαλό σου έχεις συνδέσει την έννοια της πολυπλοκότητας μόνο με ερυθρά κρασιά, το Καλλίστη του Μπουτάρη μάλλον θα σε βοηθήσει να αλλάξεις γνώμη. Ένα στυλ κρασιού βουτηγμένο στη μακρά παράδοση της Σαντορίνης, από Ασύρτικο και μεγάλη ωρίμαση 7 μηνών σε βαρέλι, φτιαγμένο από το ‘μαγικό’ χέρι ενός σπουδαίου Έλληνα παραγωγού. Κίτρινο χρώμα, με χρυσαφί ανταύγειες. Πολύπλοκη, με αρώματα από ώριμα εσπεριδοειδή, μέλι και ξηρούς καρπούς, μεταλλικότητα και ως ιδίωμα του terroir της Σαντορίνης. Πλούσιο, γεμάτο, με σύνθετα αρώματα στόματος, ισορροπία και λίγα σάκχαρα που προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Ασύρτικου. Πίνεται και με τον οβελία. Ένα βήμα πριν τον οβελία καταφθάνουν τα λουκάνικα, τα κοντοσούβλια, το κλέφτικο, η σούβλα και τα κοκορέτσια. Γεύσεις που δεν αστειεύονται. Τώρα είναι η ώρα για τα κόκκινα!

 

2010 Ραψάνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Οινοποιείο Ντούγκος, 22 (Vinocultura)

Ένα ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο ερυθρό κρασί, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα. Αρωματικό, με μαλακές τανίνες και καλή διάρκεια, πίνεται εύκολα σε κάθε περίσταση. Βαθύ, ερυθρό χρώμα με ρουμπινί ανταύγειες. Πολύπλοκο μπουκέτο από τους φρουτώδεις (φραγκοστάφυλο, βατόμουρο, κεράσι) και τους χαρακτηριστικούς φυτικούς χαρακτήρες (πολτό ελιάς και ντομάτας) των ποικιλιών που συμπλέκουν ένα υφαντό αρωμάτων και γεύσεων με τις νότες μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα κομψό, διακρίνεται για τις μαλακές τανίνες, τη χαρακτηριστική οξύτητα και το μεστό σώμα, στοιχεία που επιτρέπουν αρμονία με τα παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας απευθείας με τη διάθεσή του στην αγορά.

 

2007 Μαγικό Βουνό Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη, Δράμα, Ελλάδα, 22 (Βάσος Ηλιάδης)

Το Ερυθρό Μαγικό Βουνό φέρνει την Ελλάδα όσο πιο κοντά στο Μπορντό γίνεται. Βαθύ, ρουμπινί χρώμα με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, καπνού και μπαχαριών. Ένα από τα πιο περιζήτητα Ελληνικά ερυθρά κρασιά, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την αρωματική του πολυπλοκότητα και το κοσμοπολίτικο προφίλ του. Με βαθύ ρουμπινί χρώμα με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, καπνού και μπαχαριών, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη γεύση και το άρωμά του.

 

2011 Κτήμα Γαία "S" Αγιωργίτικο - Syrah Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, Ελλάδα, 19.50 (Senaga)

Το "S" της Γαίας μπορεί να αναφέρεται στο Syrah που δίνει την καθοριστική πινελιά στο κρασί, ωστόσο το χαρμάνι κυριαρχείται από Αγιωργίτικο της Νεμέας (70%). Μία σχετικά νέα άφιξη από το Κτήμα Γαία, με την οποία λάνσαρε την πιο ‘exclusive’ οικογένεια κρασιών του. Το "S" είναι κρασί που συζητιέται και εντυπωσιάζει, αρκεί να συνδυαστεί σωστά στο τραπέζι. Σημείωση: εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, οπότε καλό είναι να μεταγγιστεί πριν από το σερβίρισμα. Ζωηρό, γεμάτο ερυθρό κρασί, που "παντρεύει" το ευγενικό Αγιωργίτικο με το πικάντικο Syrah. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεκτό ερυθρό κρασί με όμορφη αρωματική πολυπλοκότητα, δυνατές τανίνες και μακρά επίγευση. Μία ετικέτα περιορισμένης παραγωγής και διάθεσης για όσους ψάχνουν καινούργιες γευστικές προεκτάσεις στο ερυθρό κρασί.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close