Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2024
Η Λευκωσία 2030 πιστεύοντας στην εξέλιξη των τεχνών μέσω της τεχνολογίας, παρουσιάζει τον Έλληνα συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο και το νέο του έργο «Expanded Piano ΙΙ». Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό έργο που νοερά βυθίζει το κοινό, εντός του πιάνου. Στον πυρήνα της συναυλίας ένα υβριδικό μουσικό όργανο που συνδυάζει ένα ακουστικό πιάνο με μια μηχανική και ηλεκτρονική κατάσταση που με τη σειρά της συνδιαλέγεται με μια βίντεο εγκατάσταση. Η παράσταση εντάσσεται στο Διεθνές Φεστιβαλ Λευκωσίας 2024 και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου (20:30), στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του «Expanded Piano» στο EMPAC της Νέας Υόρκης και συναυλίες στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και τη Λεμεσό (Θέατρο Ριάλτο), ο Σταύρος Γασπαράτος συνεχίζει την έρευνά του πάνω στον διαρκώς εξελισσόμενο χαρακτήρα του οργάνου. Στο πλαίσιο αυτής της πειραματικής διαδικασίας ήχου και εργαλείων σύνθεσης, βασίζεται σε νέα αισθητηριακά μέσα που εξελίσσουν παλαιότερες τεχνοτροπίες πρωτοποριακών δημιουργών, από τον Τζων Κέιτζ έως τον Aphex Twin.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής & Τεχνολογίας LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Σταύρος Γασπαράτος
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους Έλληνες συνθέτες. Ο συνθέτης/ καλλιτέχνης ήχου και επιμελητής, εκτός από τα σόλο πρότζεκτ του, συνθέτει μουσική για χορό, θέατρο και κινηματογράφο. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα, αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Τορόντο, τη Σόφια, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Νάπολη και αλλού. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 200 παραγωγές.
Ο Γασπαράτος συνθέτει μινιμαλιστική, ορχηστρική και πειραματική μουσική, καθώς και ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις. Από το 2017 είναι ο καλλιτεχνικός συντονιστής του Transmedia Lab της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στα έργα του περιλαμβάνονται: «Entre Deux Actes» (Ménage? Quatre) των Νάιρυ Μπαγκράμιαν και Μαρίας Χασάπη (Performance 19 - Νέα Υόρκη), «Recess», σε χορογραφία του Τζόνα Μποκαίρ (BAM - Νέα Υόρκη) και «Expanded Piano» (σόλο έργο στο EMPAC Troy N.Y.).
Από το 2023 ο Σταύρος Γασπαράτος επιμελείται το Subset Festival, μια νέα πλατφόρμα πειραματικής μουσικής και νέων μέσων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Expanded Piano II Workshop
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του ΔΦΛ2024 ο συνθέτης θα πραγματοποιήσει ένα ανοικτό εργαστήριο για την τέχνη, την τεχνολογία και για τη λειτουργία της ιδιαίτερης εγκατάστασης της παράστασης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν περισσότερο και να πειραματιστούν. Ο Σταύρος Γασπαράτος, θα μιλήσει για την ιδέα του «Expanded Piano II» και τον τρόπο που λειτουργεί. Το εργαστήριο, που απευθύνεται σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη, την τεχνολογία, τον ήχο γενικότερα, αλλά και όσους έχουν απλώς την περιέργεια, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 (15:00), στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Για εγγραφή: https://forms.gle/8noYiDR4nreCWQQ36
Συντελεστές
Σύλληψη, έρευνα, σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Εικαστικό περιβάλλον, βιντεοπροβολές: Μανουέλα Χάρτελ
Μηχανικός πιάνου, προγραμματισμός: Πάνος Τσίγκος
Live video engineer: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σχεδιασμός παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi Productions & Arts Management
Διάρκεια: 55΄
Εισιτήρια:
Sold Out Tickets: bit.ly/NIF24_tickets, στα καταστήματα Stephanis και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).
Τιμές εισιτηρίων:
ZΩΝΗ A: €13/ €10
ΖΩΝΗ B: €13/ €10
ΖΩΝΗ Γ: €8/ €8
ΖΩΝΗ Δ: €8/ €8
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00) &
Ταυτότητα Φεστιβάλ
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Χορηγοί επικοινωνίας: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ, Τηλεόραση SIGMA, Love Radio
Σχετικά
«Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ»: Μία μοναδική συναυλία με ζωντανή μουσική, 100μελή χορωδία και ηθοποιούς
μοναδική διασκευή και αφήγηση στα Ελληνικά του γνωστού παραμυθιού, για καλό σκοπό
Eurovision 2026 Ελλάδα: Στις 4 Ιανουαρίου η ανακοίνωση των 28 φιναλίστ
Η ανακοίνωση των τραγουδιών θα γίνει από την εκπομπή «Sing for Greece – Ελληνικός Τελικός 2026 – Οι φιναλίστ»
Η πιο cool ελληνική μπάντα κατεβαίνει Λευκωσία τις γιορτές
Ο Ηλίας Μπόγδανος μαζί με το συγκρότημά του, τους INCO, έρχονται Κύπρο
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου έρχεται τις γιορτές στη Λευκωσία
Μία ανεβαστική εμφάνιση, με πολλές επιτυχίες
Γιάννης Διονυσίου και Γιάννης Παπαγεωργίου μαζί επί σκηνής
Γιορτάζουν την κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο «Λακούβα» με μία εμφάνιση στη Λευκωσία
Χριστουγεννιάτικη μαγεία με Κωστή Μαραβέγια στη Λευκωσία
Ζούμε τον πιο γιορτινό ρυθμό των Χριστουγέννων με live μουσική, χορό και μαγεία για μικρούς και μεγάλους
Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και η Βιολέτα Ίκαρη έρχονται «Βόλτα» στην Κύπρο
Μια μοναδική μουσική εμπειρία, γεμάτη δυνατές στιγμές και συγκίνηση.
Dani Gambino: Βάζει φωτιά στις γιορτές! Η πιο εκρηκτική συναυλία στην Κύπρο την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου!
Οι Γιαγκίνηδες θα στήσουν μία μεγάλη (λαϊκορεμπέτικη) γιορτή στην Αγία Βαρβάρα
Το πιο φρέσκο ρεμπετολαϊκό σχήμα, έρχεται Κύπρο
Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 35 χώρες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό
Η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης - Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό συμμετοχών στην ιστορία του διαγωνισμού
Λούκας Γιώρκας, στο Maestro Live Stage!
Ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι, που δεν πρέπει να χάσεις!
Τα πρώτα στοιχήματα για τον νικητή της Eurovision 2026
Φαβορί το Ισραήλ, σε ποια θέση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος;