Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2025
Το λυρικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαιότερου Έλληνα συνθέτη, όπως αποτυπώνεται στον δίσκο Αλληλογραφία της Μαρίας Παπαγεωργίου, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κίνα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή δύο φωνών που ο ίδιος ο συνθέτης είχε ξεχωρίσει: της Τάνιας Τσανακλίδου και της Μαρίας Παπαγεωργίου.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να εκπληρώσει μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη: «να τραγουδηθεί το έργο του σε μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί».
Το 2025 σηματοδοτεί έναν αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική και παγκόσμια μουσική κληρονομιά. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννησή του, οι δύο ερμηνεύτριες αποφάσισαν να τιμήσουν την παρακαταθήκη του, πραγματοποιώντας μια περιοδεία σε τρεις μεγάλες πόλεις της Κίνας – στη Σαγκάη 27/07,στο Πεκίνο 29/02 και στην Τζιανγκσί 02/08.
Η περιοδεία, διάρκειας δύο εβδομάδων (25 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2025), περιλαμβάνει και την ημέρα-ορόσημο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου, προσφέροντας στο κινεζικό κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει το σπουδαίο έργο του.
Η παράσταση:
Το 2017, 4 χρόνια πριν από το θάνατο του, ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποιεί την τελευταία ανάθεση έργου του στην τραγουδοποιό Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία δισκογραφεί σε δεύτερη ανάγνωση εμβληματικά τραγούδια της λυρικής πλευράς του Μίκη Θεοδωράκη {Αλληλογραφία}.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου γεφυρώνει μέσα από τη φωνή της την Ελλάδα των μεγάλων ποιητών με των σπαραγμό των εξόριστων και το γαλάζιο των θαλασσών, δημιουργώντας μαζί με την Μαρία Παπαγεωργίου έναν κύκλο τραγουδιών που αντηχούν ως μια παγκόσμια ιαχή, πέραν της ελληνικής γλώσσας, μέσα από τις βαθιά ενστικτώδεις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αποτέλεσε παγκόσμιος επαναστάτης και οραματιστής ενός ελεύθερου και ισότιμου κόσμου.
Τρεις γενιές ενώνονται κάτω από την καλλιτεχνική ιστορία της απροσπέλαστης προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, που έβαλε μέσα από το λαϊκό του φίλτρο τους ποιητές μέσα στα σπίτια του πεινασμένου λαού, συσπείρωσε επί δεκαετίες ένα κράτος ετοιμόρροπο από δικτατορίες και κράτησε ψηλά το ελληνικό πολιτισμικό κριτήριο, διαμορφώνοντάς το ουσιαστικά μέσα από το πολυσχιδές παγκόσμιο έργο του.
Στο πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης, παρουσιάζεται ο δίσκος Αλληλογραφία, ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε νέα ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής συνεργασίας τους, οι δυο καλλιτέχνες αντάλλασσαν ηλεκτρονικά μηνύματα που περιείχαν σημειώσεις, απόψεις και πληροφορίες για την πρόοδο του έργου, γεγονός που ενέπνευσε τον τίτλο του δίσκου. Αποσπάσματα αυτής της αλληλογραφίας ενσωματώνονται στο πρώτο μέρος της παράστασης, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Στο δεύτερο μέρος, μέσα από τραγούδια και αφηγηματικά κείμενα, γίνεται τιμητική αναφορά στους δύο Έλληνες Νομπελίστες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, των οποίων οι στίχοι ενέπνευσαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές συνθέσεις του Θεοδωράκη. Η παράσταση κορυφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένα τραγούδια από το ρεπερτόριο του συνθέτη, υμνώντας την παγκόσμια απήχηση του ελληνικού πολιτισμού.
Συντελεστές
Τάνια Τσανακλίδου | τραγούδι
Μαρία Παπαγεωργίου | τραγούδι, ηλεκτρική και κλασσική κιθάρα
Μιχάλης Βρέττας | βιολί
Σοφία Ευκλείδου | τσέλο
Ευριπίδης Ζεμενίδης | ηλεκτρική κιθάρα
Γιώργος Θεοδωρόπουλος | synths , bass
Θάνος Μιχαηλίδης | τύμπανα
Παντελής Θεολογίτης| μπουζουκι
Ηχοληψία | Σωτήρης Παπάκος
Σχεδιασμός Φώτων | Περικλής Μαθιέλλης
Ενορχηστρώσεις | Μαρία Παπαγεωργίου , Ευριπίδης Ζεμενίδης
Παραγωγή: Music Path Productions & Sino-Hellenic Performing Arts Alliance(SHPAA)
Management| Prospero
Σχετικά

Μίλτος Πασχαλίδης: Ακόμα μία συναυλία για τα 30 χρόνια του στη δισκογραφία
Επιστρέφει στη Λευκωσία τον Σεπτέμβρη

Sold out οι 4 συναυλίες Νταλάρα – Παπακωνσταντίνου στην Κύπρο
Η πολυαναμενόμενη μουσική τους συνάντηση επιστρέφει μετά από 34 χρόνια

Aναβάλλεται η συναυλία με τους Νίκο Μακρόπουλο και Κωνσταντίνο Χριστοφόρου
Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Ιουλίου στο Παραλίμνι

Music Element: Επιστρέφει τον Δεκαπενταύγουστο με έναν διάσημο καλλιτέχνη
H Παραλία Αγίας Τριάδας γεμίζει ξανά με ρυθμό, μουσική και πλήθος

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου
Έρχεται να τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια με τη χαρακτηριστική και βελούδινη χροιά της

Το θρυλικό συγκρότημα IL DIVO μάγεψε το κοινό στη Λεμεσό [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Το κοινό απόλαυσε μια μαγευτική βραδιά, με αξέχαστες ερμηνείες

Loreen και Craig David: Δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες έρχονται στην Κύπρο
Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νύχτα γεμάτη παγκόσμιες επιτυχίες

Ο Στέφανος Πελεκανής και το 8μελές του σχήμα στη μεγάλη πολιτιστική βραδιά “ΜΑΡΙΝΙΑ 2025”
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με ζωντανή μουσική, φαγητό, ποτό και κλήρωση δώρων

Ο Άκης Δείξιμος έρχεται στην Ορόκλινη για ένα αξέχαστο λαϊκό γλέντι
Το πανηγύρι του χωριού γίνεται διήμερο και γεμίζει τραγούδι, χορό και παραδοσιακές γεύσεις

Niklas Liepe, τι σημαίνει να είσαι ένας από τους καλύτερους βιολιστές στον κόσμο;
Με αφορμή την εμφάνισή του στο Minthis Music Festival, μας μιλά αποκλειστικά για τη διαδρομή του, τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις και το όραμά του για το μέλλον της μουσικής.

Εξασφάλισε τα εισιτήριά σου για τη μεγάλη συναυλία των Πυξ Λαξ στην Κύπρο
Αναμένουμε την ανακοίνωση για τη δεύτερη εμφάνισή τους

Άννα Βίσση: Η «απόλυτη» μόλις κυκλοφόρησε το video clip του νέου της hit
Το Sandre κάνει ήδη χαμό με μόλις λίγες μέρες κυκλοφορίας