Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2025
Πληθαίνουν οι χώρες που αντιδρούν στη συμμετοχή του Ισραήλ και αυτή την χρονιά, στον διαγωνισμό της Eurovision.
Μετά την αναστάτωση που επικράτησε στον διαγωνισμό της Eurovision στη Σουηδία το 2024, λόγω της συμμετοχή του Ισραήλ, το θέμα επανέρχεται και φέτος στο προσκήνιο, με τουλάχιστον τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στον μουσικό αυτό θεσμό, να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός.
Μετά την επιστολή που απέστειλε η δημόσια ισπανική ραδιοτηλεόραση RTVE στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η Σλοβενία και η Ισλανδία εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους και ζητούν συζήτηση της EBU για το θέμα, ενώ και στη χώρα που θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός, στην Ελβετία, ακτιβιστές του κινήματος BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), αντιδρούν επίσης για τη συμμετοχή του Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ogaegreece.gr, η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, εξέφρασε την προσωπική της αντίθεση με τη συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό, σημειώνοντας πως «ως απλή πολίτης, μου φαίνεται περίεργο και αφύσικο ότι επιτρέπεται να συμμετέχει στη Eurovision, δεδομένων των εγκλημάτων πολέμου και, στην πραγματικότητα, της εθνοκάθαρσης που έχει διαπραχθεί στη Γάζα τους τελευταίους μήνες».
Παράλληλα, κάλεσε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, να ασκήσει πίεση εντός της EBU για την επανεξέταση της συμμετοχής του Ισραήλ.
Η διευθύντρια του RTV SLO στη Σλοβενία, δήλωσε επίσης δημόσια, ότι ζητά από την EBU να εξηγήσει την άνιση μεταχείριση που επιφυλάσσει στα κράτη-μέλη της.
Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τη διαγραφή της Ρωσίας με τη συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό, ανέφερε: «Καλώ ξανά την EBU να δώσει σαφείς απαντήσεις για το γιατί κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους. Ο πόλεμος και ο ανθρώπινος πόνος δεν είναι ζητήματα που μπορούμε να αγνοήσουμε όταν μιλάμε για Eurovision».
Σχετικά
«Μαγνητικά Δίπολα» στην Αυλή των Ιπποτών του Κυπριακού Οινομουσείου στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Commandaria Orchestra & Friends
Το πρόγραμμα φέρνει σε δημιουργική αντιπαράθεση την παράδοση και τον πειραματισμό
Πέθανε η θρυλική τραγουδίστρια Μπόνι Τάιλερ σε ηλικία 75 ετών
Η Βρετανίδα τραγουδίστρια που έγινε πασίγνωστη από το «Total Eclipse of the Heart», άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Πορτογαλίας, «ως συνέπεια της ασθένειας για την οποία υποβαλλόταν σε θεραπεία» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειάς της
«Dinner For Life» - Μια βραδιά λάμψης με σκοπό τη ζωή
Φιλανθρωπικό Δείπνο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Το Kathikas Late Summer Festival επιστρέφει με μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια
Μουσική, street food, gin bar, υπαίθρια αγορά και δεκάδες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους συνθέτουν το σκηνικό του φεστιβάλ
Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη επιτυχίες με την Έλλη Κοκκίνου στον Αγρό
Οι Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις 2026 κορυφώνονται με μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται μουσική, χορό και αξέχαστες στιγμές
Ο Hovig φέρνει το απόλυτο νησιώτικο γλέντι στα Λεύκαρα
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων, μαζί με την Ελένη Στρατή και τον DJ Μιχάλη Κουρτή, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και καλοκαιρινή διάθεση
«Κρήτη, Αιγαίο μου και Κύπρος»: Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση στην Πόλη Χρυσοχούς με ελεύθερη είσοδο
Η Αρετή Κετιμέ, ο Στέφανος Πελεκανής, ο Αντώνης Χουρδάκης και ο Κώστας Χαλκιαδάκης ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική συναυλία
Πέθανε η Λόρεν Μπένετ σε ηλικία 36 ετών
Άγνωστη παραμένει η αιτία θανάτου της Βρετανίδας τραγουδίστριας
H παγκοσμίου φήμης σοπράνο Αΐντα Γκαριφούλινα στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Ανακοινώθηκαν άλλες δύο συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στην Κύπρο
Στο πλαίσιο του 3ου Ρεμπέτικου Φεστιβάλ που έρχεται στο Παττίχειο της Λεμεσού
Η Κατερίνα Λιόλιου έρχεται για μία δυνατή συναυλία δίπλα στη θάλασσα
To live που αναμένεται να είναι από τα κορυφαία μουσικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού
Μόλις ανακοινώθηκε και δεύτερη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου στην Κύπρο
Mετά το sold out της πρώτης