8-5 October 2017
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Ωδά κι Εκεία": Μία παράσταση βασισμένη στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά

Η συμμετοχή τουΚέντρου Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2017

Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2017

Στη θεατρική παράσταση ωδά κι εκειά [εδώ και κει], ένας περιοδεύων θίασος μαζί με τα συμπράγκαλά του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες τους αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη «γλυκεία χώρα Κύπρο» και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.

Το Χρονικό είναι το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματείας, που γράφτηκε στην καθομιλουμένη της εποχής, δηλαδή τη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο. Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι ο κορυφαίος Κύπριος χρονικογράφος του Μεσαίωνα. Στο έργο παίζουν, ο ίδιος ο Μαχαιράς (ναι, ο ίδιος ο κορυφαίος χρονικογράφος) και μαζί του διάφορα δουλικά (δεν έχουμε ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για αυτούς).

Ηθοποιοί, αφεντικά και δούλοι, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχνάνε και πάλι, συγχέοντας τη σειρά των γεγονότων. Στο κάτω κάτω, θα κάνουν ό,τι μπορούν!

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ (www.mitos.org.cy), με έδρα το Παλιό Ξυδάδικο, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007.

Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΣ έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πρόσληψή της και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία. Επίσης, ασχολείται με πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Μετρά συνολικά δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές και έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε φεστιβάλ και προγράμματα στο εξωτερικό ενώ, συμμετείχε σε τοπικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συμπόσια.

Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και συνεργάζεται με ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής. Τέλος, οι δραστηριότητες του ΜΙΤΟΣ εστιάζουν στην υποστήριξη μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα φιλοξενιών (theYard.Residency), φεστιβάλ (μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, Παράξενη οθόνη.κύπρος), θεατρικές παραγωγές, θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (lipasma) και άλλα.

Διάρκεια: 50'

Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Συρραφή κειμένου: Kωσταντίνα Peter, Έλενα Αγαθοκλέους
Μουσική, κίνηση: Λούκας Βαλέβσκι
Σκηνογράφος: Εύα Κοραή
Ενδυματολόγος: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους

 

Ώρα έναρξης: 20.30 Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και στα καταστήματα της ACS Couriers Παγκύπρια Πληροφορίες: 70002212

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close