Πάμε Ταξίδι , Guide

Θες να ταξιδέψεις; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τεστ και καραντίνες

Πλώρη για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις βάζουν οι περισσότεροι Κύπριοι.

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουνίου 2021

Οι εμβολιασμοί  δίδουν ακόμη ένα πλεονέκτημα ούτως ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και με λιγότερη ταλαιπωρία. Οι απαιτήσεις ούτως ώστε να ταξιδέψει κάποιος σε μια χώρα έγκειται στο τι ισχύει στο προορισμό που θα επιλέξει ο κάθε ένας.

Αντ’ αυτού για επιστροφή στην Κύπρο, υπάρχει κατηγοριοποίηση χωρών που οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να μελετήσουν.

Για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση χωρών διαφοροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας. Διευκρινίζεται ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία.

Τι ισχύει στις κατηγοριοποιήσεις και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Πράσινη κατηγορία

Ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες τις πράσινης κατηγορίας δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό.

Πορτοκαλί κατηγορία
Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί Κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνεται η επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Κόκκινη κατηγορία
Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες που θα επιστρέψουν από χώρα της Κόκκινης κατηγορίας  έχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι να πραγματοποιήσουν PCR στην Ελλάδα 72 ώρες πριν την επιστροφή τους στην Κύπρο και ακόμη ένα PCR τεστ όταν φτάσουν στην Κύπρο και να αυτοπεριοριστούν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (περίπου 5-6 ώρες).

Η δεύτερη επιλογή είναι να προβούν σε PCR τεστ στο αεροδρόμιο, να αυτοπεριοριστούν και μετά από 72 ώρες να πραγματοποιήσουν το δεύτερο PCR  τεστ.

Γκρίζα κατηγορία
Για ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας και δεν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάζεται να ζητήσουν ειδικά άδεια. Αν τους δοθεί η άδεια τότε θα πρέπει να έχουν κατά την άφιξη τους αρνητικό pcr τεστ εντός 72 ωρών.

Επιπλέον, θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης για 14 ημέρες και αν το θελήσουν την 7η ημέρα να υποβληθούν σε pcr τεστ και να αποδεσμευτούν.

Η υποχρέωση του Cyprus Flight Pass
Τονίζεται δε πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο Cyprus Flight Pass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικά εργαστηριακό μοριακό έλεγχο COVID-19 σε επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού) επιλεγμένων πτήσεων.

Αρχίζει σήμερα η έκδοση Πιστοποιητικού εμβολιασμού
Εντωμεταξύ αρχίζει σήμερα η έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εντός Ιουνίου.

Η χρήση του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού SARS-CoV-2 είναι προσωρινή από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα καταργηθεί αυτόματα με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 την 1η Ιουλίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σκοπούς ταξιδιού.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται στα πιο κάτω σημεία:

Επαρχία

Σημείο

Διεύθυνση

Λευκωσία

Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Λεωφόρος Νεχρού, Άγιος Ανδρέας, Τ.Τ. 1102, Λευκωσία

Λεμεσός

Κέντρο Μητρότητας, Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού

Λεοντίου Α’ 188, Τ.Τ. 3022, Λεμεσός

Λάρνακα

Εμβολιαστικό Κέντρο, Λιμάνι Λάρνακας

Λιμάνι Λάρνακας

Πάφος

Κέντρο Μητρότητας, Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Αχέπανς 8026, Τ.Τ.8100, Πάφος

Αμμόχωστος

Κέντρο Μητρότητας, Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου

Χρίστου Κκέλη 25, Τ.Τ. 5310, Παραλίμνι

 

 

Από 1η Ιουλίου θα χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό COVID σε όλη την Ευρώπη

Παράλληλα σήμερα ψηφίζεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ από 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή. Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close