Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουνίου 2025
Τεράστια απώλεια για το ελληνικό θέατρο…
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφραστής και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη για το ελληνικό θέατρο.
Ο σπουδαίος αυτός διανοητής και κορυφαίος δάσκαλος του θεάτρου άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/6), έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του και νοσηλεία στη ΜΕΘ.
Μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου, πολιτικά ενεργού, βαθύτατα στοχαστικού, ο Βασίλης Παπαβασιλείου υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα του σύγχρονου θεάτρου, το οποίο και σημάδεψε με την παρουσία και τον λόγο του.
Ποιος ήταν ο Βασίλης Παπαβασιλείου
Γεννημένος το 1949 στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τις οποίες εγκατέλειψε για να ακολουθήσει την τέχνη της υποκριτικής, στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Σε μια πορεία δεκαετιών, σκηνοθέτησε περισσότερες από τριάντα παραστάσεις, αναμετρώμενος με το έργο μεγάλων κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων — από τον Σοφοκλή, τον Σαίξπηρ και τον Πιραντέλλο, έως τον Μποντ, τον Μανιώτη και τον Αναγνωστάκη. Παράλληλα, υπήρξε σπουδαίος μεταφραστής θεατρικών και λογοτεχνικών έργων, με ευρύ και απαιτητικό ρεπερτόριο.
Σημαντικό μέρος της δουλειάς του υπήρξε και η γραφή πρωτότυπων θεατρικών έργων – όπως τα Τους Ζυγούς Λύσατε, Relax… Mynotis, Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή…, Ο Τυχοδιώκτης, Η Ελένη, μεταξύ άλλων – που διακρίνονταν για την πολιτική οξυδέρκεια, τη σκηνική τόλμη και το ανατρεπτικό τους χιούμορ.
Η καλλιτεχνική του συνεισφορά τιμήθηκε με διακρίσεις από φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων, η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το Φεστιβάλ Συρακουσών στη Σικελία. Το 2018 ανακηρύχθηκε Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Πολιτισμού της γαλλικής κυβέρνησης.
Με όπλα του τον λόγο και το ήθος, δίδαξε — αν και όχι συστηματικά — σε δραματικές σχολές και στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, μεταδίδοντας τη βαθιά του γνώση και το πάθος του για την τέχνη.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου υπήρξε ένας μοναδικός δημιουργός: ένας άνθρωπος που δεν υπηρέτησε απλώς το θέατρο, αλλά το υπερέβη, μετέχοντας ενεργά στον πνευματικό και πολιτικό διάλογο της εποχής του. Η απώλειά του είναι ανυπολόγιστη.
Σχετικά
5 μεγάλες θεατρικές παραστάσεις από την Ελλάδα που έρχονται στην Κύπρο
Δυνατές ιστορίες, σπουδαίοι ηθοποιοί και παραστάσεις που υπόσχονται να καθηλώσουν το κοινό
Νέος κύκλος παραστάσεων για το έργο Easterman από τη θεατρική ομάδα (w)in the margins
Ένα ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο ανατροπές που θα σας αφήσει σίγουρα… με περισσότερα ερωτήματα
Το Τρίμηνο Θεατρικών Παραστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Η επιστροφή των παραμυθιών»
Η παράσταση συνδυάζει θέατρο, μουσική, χορό και χιούμορ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία
Η Open Arts παρουσιάζει το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Glass. Kill. Bluebeard. Imp.»
Σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου
To έργο «Απόψε δεν είμαι για κανέναν» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο σε Λάρνακα και Πάφο
Τι συμβαίνει όταν μια μητέρα και μια κόρη αποφασίζουν πως… δεν είναι για κανέναν;
Ο αγαπημένος μας ήρωας Σρεκ ταξιδεύει από το Broadway στην Κύπρο
Η ομάδα Imperial Russian Academy έρχεται στην Κύπρο για δυο μόνο παραστάσεις
"Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντογκ" των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Θέατρο Ανεμώνα
Σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος
«Η Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα!» με τον Χάρη Ρώμα ταξιδεύει στην Κύπρο
H νέα ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του Χάρη Ρώμα έρχεται στην Κύπρο για περιορισμένες παραστάσεις!
Το «Ημερολόγιο ενός Τρελού» επιστρέφει με τον Μάριο Ιωάννου 18 χρόνια μετά
Το έργο ακολουθεί την πορεία ενός μοναχικού δημόσιου υπαλλήλου προς την απομόνωση, την παράνοια και, τελικά, μια ιδιότυπη λύτρωση
Η Μαντάμ Σουσού ζωντανεύει επί σκηνής από την Θεατρική Ομάδα Tabula Rasa
Ένα έργο-καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, γεμάτο σαρκασμό, χιούμορ και καυστική σάτιρα
Ανακουτρέφκω: Η κόρη που απεικονίζεται στην κυπριακή λίρα επιστρέφει ως σύμβολο μνήμης στο Flea Market Theatre.
Ένα έργο της Άντρεας Μαύρου σε σκηνοθεσία Άννας Γιαγκιώζη
6 νέα θεατρικά έργα κάνουν πρεμιέρα την άνοιξη στο κυπριακό θέατρο
Σύγχρονες ιστορίες και δυνατές ερμηνείες που ζωντανεύουν στη σκηνή