Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουνίου 2024
Τη στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το βορρά μέχρι τον νότο και ο παλαιστινιακός θύλακας αιμορραγεί απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν χώρα πορείες διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις και άλλες δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν, αλλά και να αναδείξουν το δράμα του παλαιστινιακού λαού που -για ακόμα μια φορά- δοκιμάζεται σκληρά.
Στην Κύπρο, από αυτήν την Κυριακή ξεκινά μια δράση που αφορά στην προβολή παλαιστινιακών ταινιών. Η εκδήλωση «Palestine on Screen - Film Festival» θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή του Ιουνίου και συνδιοργανώνεται από την Genocide-Free Cyprus (GFC) και το Palestinian Independent Film Festival (PIFF) Λεμεσού. Σε πρώτο στάδιο, θα περιλαμβάνει τέσσερις προβολές στη Λευκωσία, δύο στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, μία στο Σπίτι της Συνεργασίας και μία στη Μικρή Άρκτο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου «σκοπός της εκδήλωσης είναι να προσφέρει μια ποικιλία από ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και δράματα που αποτυπώνουν ζωντανά την παλαιστινιακή αφήγηση, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες και την ανθεκτικότητα του παλαιστινιακού λαού. Αυτό το φεστιβάλ παρέχει μια πλατφόρμα για οραματιστές αφηγητές και πρωτοποριακά έργα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε και να συζητήσουμε για την Παλαιστίνη μέσω της τέχνης του κινηματογράφου και να γιορτάσουμε τον πλούτο της παλαιστινιακής κουλτούρας».
Σημειώνεται επίσης, ότι η τελική προβολή στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει μια ενότητα Ερωτήσεων και Απαντήσεων με τους δημιουργούς της ταινίας «Three Nights in Haifa» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιτρέποντας στο κοινό να αλληλεπιδράσει με την ταινία.

Tοποθεσίες:
9 Ιουνίου, Μικρή Άρκτος Λευκωσία Mikri Arktos, Λευκωσία
16 Ιουνίου, Hambis Museum of Printmaking, Λευκωσία
23 Ιουνίου, Hambis Museum of Printmaking, Λευκωσία
30 Ιουνίου, Home4Cooperation, Λευκωσία
Είσοδος ελεύθερη
Ωρα προσέλευσης 20:30
Ωρα προβολής 21:00
Σχετικά
Το Χόλιγουντ έρχεται στην Κύπρο με τον Clive Owen να πρωταγωνιστεί στο θρίλερ δράσης Scorpion της Copper Island
Τα γυρίσματα του Scorpion στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι η χώρα διαθέτει τις δυνατότητες να φιλοξενεί και να υποστηρίζει διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές
Το Φεστιβάλ Σοκολάτας επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ
Ένα διήμερο γεμάτο σοκολατένιες δημιουργίες και γλυκές απολαύσεις έρχεται ξανά
Το 47ο Διήμερο Φεστιβάλ Κυπερούντας υποδέχεται Αλεξάνδρα Μπούντα και Σταύρο Κωνσταντίνου
Δύο αγαπημένες φωνές συναντιούνται στη σκηνή του 47ου Διήμερου Φεστιβάλ Κυπερούντας
Σινεμά κάτω από τα αστέρια: Τρεις δωρεάν προβολές στην Πάφο
Ο νέος κινηματογραφικός κύκλος του Δήμου Πάφου ξεκινά στο Θερινό «Αττικόν» με ταινίες που φωτίζουν τη σύγχρονη ιστορία και την κυπριακή πραγματικότητα.
«Dune»: Το τρίτο και σκοτεινότερο μέρος της τριλογίας έρχεται τον Δεκέμβριο
Στο μέρος αυτό φεύγουμε, θεωρητικά, εντελώς από το χολιγουντιανά ευάερο περιβάλλον της πρώτης ταινίας
Beer Phelstival 2026: Το Πελένδρι ετοιμάζεται για τρεις μέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και street food
Το αγαπημένο φεστιβάλ επιστρέφει για 9η χρονιά με ζωντανή μουσική, γεύσεις και παγωμένες μπίρες από τοπικά και διεθνή ζυθοποιεία.
«Πάμε Τρόοδος 3»: Η μεγάλη γιορτή των γεύσεων και της παράδοσης επιστρέφει στο βουνό
Το φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων και χειροτεχνημάτων επιστρέφει στην Προεδρική Κατοικία Τροόδους, αναδεικνύοντας την παραγωγή και τη δημιουργία της ορεινής Κύπρου.
Η Λόφου γιορτάζει: Το 35ο Φεστιβάλ «Άκης Θεοδώρου» επιστρέφει τον Αύγουστο
Τέσσερις μέρες γεμάτες μουσική, παράδοση και διασκέδαση μετατρέπουν τη Λόφου σε σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους.
«Φαράτσαινα 2026»: Τρεις μέρες γεμάτες ρίζες, ρυθμούς και ανθρώπους στους Αγίους Βαβατσινιάς
Το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ δίνει ραντεβού από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στο επίκεντρο τη μουσική, τον χορό, τις γεύσεις, την παράδοση και το αντάμωμα των ανθρώπων
Τρεις νέες πρεμιέρες που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Περιπέτεια, τρόμος και αγωνία συναντιούνται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 9 Ιουλίου.
Το πιο μαγικό διήμερο του καλοκαιριού επιστρέφει… και είναι μοναδικό στην Ευρώπη!
Μια μοναδική εμπειρία για όλη την οικογένεια
Οι πρώτες αντιδράσεις για την «Οδύσσεια» αποθεώνουν το νέο έπος του Κρίστοφερ Νόλαν
Οι εντυπώσεις που αφήνει ήδη η ταινία είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις, με τους κριτικούς να μιλούν για ένα μεγαλειώδες κινηματογραφικό επίτευγμα που αξιοποιεί στο έπακρο τη δύναμη της μεγάλης οθόνης.